Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(03)

Ideggyógyászati Szemle

1978. MÁRCIUS 01.

[A Parkinson-kór kutatásának új eredményei és a terápia modern szempontjai]

W. Birkmayer, P. Riederer

[Az agytörzsben végzett biokémiai vizsgálatok, amelyek noradrenalin-felhalmozódást (M. Vogt, 1954), szerotonin-felhalmozódást (Amin, 1953, Twarog, 1953) és dopamin-felhalmozódást mutattak ki a bazális ganglionokban (A. Carlsson, 1958), a Parkinson-szindróma biokémiájának kutatásának alapvető eredményei voltak. Klinikai szempontból az időszakosan előforduló tünetek, mint a szemvillanások, a kipirulás és az izzadás, az alvási és táplálkozási fázisok, a faggyúmirigy-gyulladás, a pajzsmirigy túlműködés, a hasmenés, a depresszió és a rossz szociális alkalmazkodás fázisai az egyes biokémiai transzmitteranyagok ellenőrizetlen felszabadulását sugallták, mint okozó tényezőt.]

Ideggyógyászati Szemle

1978. MÁRCIUS 01.

Centrálisan ható spasmolytikum (Lioresal) hatásának vizsgálata reflex és reflex-regenerációs (recovery) vizsgálatokkal spastikus betegeken

DR. TÓTH Szabolcs, DR. VAJDA János, DR. ZARÁND Péter, DR. SÓLYOM András

8 cerebralis laesiót követő hemiparetikus betegen, 18 spinalis laesiót követő paraparetikus betegen és 2 extrapyramidalis mozgászavarban szenvedő betegen megvizsgáltuk a centrálisan ható Lioresal hatását. Az eredmények kiértékelését klinikai vizsgálattal, H-reflex és H-refl.ex regeneratiós vizsgálattal, flexor reflex vizsgálatával és frekvencia rezonancia vizsgálatokkal végeztük. A szert hatásosnak találtuk, és a betegeknél szubjektív és objektív javulás is észlelhető volt. A spinalis laesiót követő spasmusokban a szer hatásosabb, azonban azt a centrális laesiót követő spasmusokban is hatásosabbnak találtuk, mint ahogy az irodalmi adatokból várható lett volna.

Ideggyógyászati Szemle

1978. MÁRCIUS 01.

Pszichiátriai nosológiai problémák serdülőkori pszichiátriai szempontból

M. Shimizu

A fiatal betegek sokrétű tüneti-klinikusoknál és kutatóknál sok zavart idéznek elő. Ez egyrészt az ifjúsági psychiatria sajátos problémáira vezethető vissza, másrészt azzal magyarázható, hogy ezek a kórképek és az ifjú betegek előtt álló problémák gyakran nem illeszthetők be a psychopathologiai rendszerbe. Az ifjúkor rendkívül feltűnő psychopathologiai tünetei egyáltalán nem alapulnak minden esetben betegségeken a szó szűk értelmében, hanem gyakran csak kifejezői egy megnehezített vagy zavart fejlődésnek. Mindebből adódik az ifjúsági psychiatria létjogosultsága.

Ideggyógyászati Szemle

1978. MÁRCIUS 01.

Glykogen tárolásos myopathia

DR. BENKE Bálint, DR. STIPULA Magda

A szerzők atípusos myopathia esetben fénymikroszkóposan glykogen tárolást találtak. Az elektronmikroszkópos vizsgálat glykogent tartalmazó 1 μ körüli átmérőjű, membránnal körülvett vacuolumokat mutatott, kevés szabad interfibrillaris glykogent és membrán nélküli éles határú mikroszkópos méretű glykogen vacuolumokat. A glykogen szemcsesűrűségének változásai feltűnőek voltak. A szerzők megkísérelték a folyamat dinamikáját felvázolni.

Ideggyógyászati Szemle

1978. MÁRCIUS 01.

Nemes Lampérth József betegsége

DR. UNGVÁRI Gábor, DR. GEREVICH József

Tanulmányunk, egy készülő Nemes Lampérth patográfia bevezetője, részint deskriptív jellegű, amennyiben a művész betegségére vonatkozó újabb adatok közrebocsátása, részint kísérlet ezen új és a már feltárt adatok és értelmezés (Pertorini és Szij, 1966) birtokában pontosabb képet nyújtani Nemes Lampérth pszichiátriai betegségéről.

Ideggyógyászati Szemle

1978. MÁRCIUS 01.

Myastheniás betegek alternáló Prednisolon kezelése

DIÓSZEGHY Péter, CSENKÉR Éva, MECHLER Ferenc

A szerzők súlyos, egyéb terápiával szemben rezisztens myastheniás betegeiken sikerrel alkalmazták a tartós Prednisolon kezelés alternáló formáját. Hangsúlyozzák a cardiovascularis, renalis és gastrointestinalis funkciók rendszeres ellenőrzésének, az állandó és gondos megfigyelésnek, valamint a terápia korai szakában az intenzív kezelési feltételek biztosításának a szükségességét. Fontosnak tartják a helyes, egyénileg meghatározott fenntartó dózis adását.