Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(04)

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Minőségi immunglobulin eltérések a vérsavóban szubakut sclerotizáló panencephalitisben és sclerosis multiplexben

CZECZE Éva, LAJOS Judit

A szerzők 9 SSPE, 28 SM beteg és 42 egészséges kontroll személy vérsavójában végeztek immunokémiai vizsgálatokat.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

A dysthymiás és hysteriás neurosis, valamint a pszichopathiás magatartás Eysenck-Gray-féle elméletének játékelméleti modellje

S. KOPP Mária, PRÉKOPA András, SKRABSKI Árpád

Az Eysenck-Gray-féle elmélet játékelméleti értelmezése szerint a központi idegrendszer pszichofiziológiai állapota az egyéni szocializáció környezeti feltételei által meghatározott optimalizálási folyamat eredménye. Az egyénre jellemző kompetencia optimalizálási stratégia az öröklött sajátságok és a gyermekkori környezet mezőjében alakul, és a személy pszichofiziológiai állapotában, rnagatartásmódjában fejeződik ki. Az ún. ,,megszokott környezeti ingerszint", ingergyakoriság alapvetően befolyásolja, hogy az egyén magasabb idegrendszeri konstitúciója introvertált, átmeneti vagy extravertált pszichofiziológiai állapot, azaz magatartásstratégia irányába fejlődik.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Fistula carotideo-cavernosa angiogramjain észlelhető véráramlás-változások

DR. RÓZSA László, DR. HULLAY József, DR. GÁL Júlia, DR. VELOK Gyula

A szerzők négy carotideo-cavernosus fistulás beteg angiogramjain tanulmányozták az artériákban és vénákban észlelhető áramlásváltozást és a vénás kollateralisokat. Megállapítják, hogy az áramlásváltozás a fistula helyétől, nagyságától és az anatómiai viszonyoktól függően marad lokalizált, lesz kiterjedt, ill. terjed át az ép oldalra, s hogy az agyi véráramlásváltozást - ép Willis-kör esetén - az artériás, és az egyébként igen változatos vénás kollaterálisok általában jól kompenzálják.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Proskinetikus tünetek motilitás-pszichózisban, mint akcentuáló személyiségvonások

DR. PETHŐ Bertalan, DR. KARCZAG István

A szerzők proskinetikus tüneteket észleltek motilitás-pszichózis keretében. Esetükben a proskinetikus tünetek az egyébként infantilis személyiség egyik jellemzőjének, nem pedig a pszichózis velejáróinak bizonyultak. Felvetik a kérdést, hogy vajon mennyiben és milyen jellemvonás-konstellációban fordulnak elő proskinetikus ( és általában kataton tünetek) akcentuáló személyiségvonásként.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Adatok a profilaktikus lithium terápiához

DR. SZŰCS Rozália

A szerző 40 főnyi psychosis maniaco-depressiva betegcsoportban a profilaktikus lithium terápiát 50%-ban találta eredményesnek. A terápia eredményességét a fázisszám, hospitalizáció szám csökkenésével, a szociális remisszió mértékével igazolja. Matematikailag szignifikáns különbséget talált a profilaktikus lithium terápiára kedvezően reagálók és nem reagálók vvt és szérum lithium szintjeik, ill. a belőlük képzett hányadosok között.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Spontán spinalis epiduralis haematoma

DR. CZIRJÁK Sándor

A hazai irodalomban epiduralis haematomáról szóló közleményt nem találtunk. Két esetünk ismertetésével hangsúlyozni kívánjuk ezen betegség ritkaságát, felismerésének problémáit és a minél korábbi kezelés szükségességét.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Az aminosav terhelések jelentősége és alkalmazási lehetőségei a neuropsychiatriában

BARACZKA Krisztina, DAJKA Klára, MOLNÁR Gyula

Az irodalmi áttekintésből az aminosavak diagnosztikus és terápiás alkalmazásának elméleti megalapozottsága meggyőző. Ezt igazolják az eddigi, kevés számú, diagnosztikus alkalmazási indikációval végzett aminosav adagolások is. Nincs azonban egységesen kialakított és elfogadott metodika a terheléses vizsgálatok elvégzésére az irodalomban. Még kevesebb adatot találunk a krónikus terápiában is bevezetett aminosav kezelés indikációs területére és módszertanára vonatkozóan.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Aminosav terhelések jelentősége és alkalmazási lehetőségei a neuropsychiatriában (II.)

BARACZKA Krisztina, DAJKA Klára, ÁR Gyula

A szerzők aminosavak peroralis adagolásával szerzett tapasztalataikat ismertetik. D,L Tryptophan, taurin és metionin terheléseket végeztek. Egészséges személyeket [5] és különböző idegrendszeri megbetegedéseket [24] vizsgáltak. A terheléses vizsgálatokat kiterjesztették ritkán előforduló kórképekre (Pickwick-szindróma, atipusos extrapyramidalis kórkép, Huntington-chorea, choreo-athetosis ... ). Ezekben az idegrendszeri megbetegedésekben az esetleges aminosav anyagcsere eltérések összefüggésben állhatnak a tisztázatlan metabolikus zavarral. Az irodalom alapján az aminosavak adagolása terápiás hatásokat is eredményezhet.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Schizophren férfi gondolkozásának tartalmi változása pszichoterápia során műalkotásai tükrében

DR. JÁDI Ferenc, DR. TRIXLER Mátyás

A szerzők egy krónikus paranoid schizophren férfi pszichoterápiájának főbb eseményeit ismertetik, akit art terápiás és csoportpszichoterápiás módszerrel kezeltek. A pszichoterápiás tevékenység előtt mélyinterjúk alatt folyó rajzolás során személyiségdinamikai rekonstrukciót végeztek. A pszichoterápiás munka három szakaszban zajlott le. Az első szakaszban a tüneteket igyekeztek leválasztani. Ez a patológiás apa-gyermek viszony elemzésével történt. A második szakaszban az indulatok dinamikai feldolgozására, míg a harmadik szakaszban emócionális korrekcióra és a normális anya-gyermek viszony visszaállítására tettek kísérletet. A pszichoterápiás munka fő eszközei a rajzban való szimbolikus realizálás, a tudattalan mechanizmusok értelmezése, valamint realitásvizsgálat voltak.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

A műalkotások és a pszichopatológiai kép néhány összefüggése egy schizophren beteg kórtörténetében

DR. JÁDI Ferenc, DR. TRIXLER Mátyás

A szerzők egy 33 éves, a klinikán 18 alkalommal kezelt, krónikus paranoid schizophren beteg esetét ismertetik, aki betegsége folyamán intenzíven rajzolt és festett. Az elemzés alapjául a kórtörténet és mintegy 300 műalkotás szolgált. A kórtörténet és a műalkotási folyamat során regressziós epizódok ismétlődnek, amelyek mellett stílusváltást is megfigyeltek. Pszichodinamikailag a kórkép hátteréből az apához való erős, de indulataiban ambivalens kötődése bomlik ki. Szoros apa-kötődés a libidófejlődés gátját jelentette, s a koragyermekkori szimbiózis pótlásaként differenciálatlan Én-struktúrát eredményezett.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Keresőképesség, munkaképesség, táppénzbevétel problémái az ideggondozói munkában

DR. BARACZKA Balázs

Az úgynevezett területi pszichiatriai munka a táppénzes állományba vétel kérdésében is, mint sok más kérdésben, módszertani és elvi nehézségekkel küzd. Ebből a szempontból is kívánatosnak látszik egységesítő működési szabályzat, ami, ha mindent, érthető okokból, nem is oldhat meg, de segítséget nyújthat, különösen az ambulans munkában kezdő pszichiatereknek.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

A szorongó beteg vizsgálata

DR. TRINGER László

A szerző összefoglalja a szorongó beteg klinikai vizsgálatával kapcsolatos tapasztalatokat. A tüneteket szervrendszerek szerint csoportosítva a szorongás vegetatív, viselkedéses és emocionális jelenségeit tárgyalja. Végül külön tárgyalja az egyes összetevők disszociációs állapotait, és ezek pszichopatológiai jelentőségét.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

Hozzászólás ,,Cataton perniciosa esetének kliniko-patológiai elemzése"

PROF. DR. CSIKY Kálmán

Az Ideggyógyászati Szemle 1957. 1. számában (a 16-23. oldalon) ,,A heveny exogén pszichózisok - ún. halálos katatoniák - új eredményes kezelése sorozatos vérátömlesztésekkel..." cím alatt megjelent közleményünkben munkatársaimmal együtt vitába szálltunk - részben - az ugyancsak az Ideggyógyászati Szemle (Belorv. Archívum) 195 3. évi 4. számában megjelent két közlemény véglegesnek tetsző következtetéseivel, hogy ugyanis a „halálos katatoniák" gyógykezelése megoldottnak tűnik, hála az elektroshocknak.

Ideggyógyászati Szemle

1978. ÁPRILIS 01.

BESZÁMOLÓ Liegei Orvostudományi Egyetemen eltöltött tanulmányútról

DR. ÓVÁRY Imre, DR. GERÉBY György

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Liegei Egyetem Orvostudományi kara közötti megállapodás révén egy hetet tölthettem vendégként Belgiumban, (február S-től február 15-ig).