Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(02)

Ideggyógyászati Szemle

1978. FEBRUÁR 01.

A gyermekkori depresszív kórképek farmakoterápiájáról, különös tekintettel a Noveril alkalmazására

DR. SZILÁRD János, DR. KATONA Éva, DR. FARKASINSZKY Teréz, DR. BENKŐ Katalin

A gyermekkori depresszív syndromák kezelésében a pszicho- és farmakoterápia szerves egységet jelent. Ma már körvonalazható a különböző depressív kórformák, syndromák, depresszióra utaló tünetek, valamint az egyes antidepresszív hatású farmakonok indikációs területe a gyermekkorban. Jelentős új farmakális lehetőséget jelent a Noveril bevezetése a gyermekpszichiátriai terápiába. Ez különböző (szomatikus, exhaustiv, pszichoreaktív) depressziók eseteiben, vegetatív, anxiosus és „teljesítmény’’ tünetek előtérben állása esetén egyaránt kedvező megítélésre tarthat számot.

Ideggyógyászati Szemle

1978. FEBRUÁR 01.

Intracranialis chordomák

DR. HORVÁTH Miklós, DR. BENOIST György

A szerzők beszámolnak 8 cranialis, bázischordoma esetükről, amelynek során áttekintik az irodalmi adatokat. A chordoma nagyon ritka daganat, az ébrényi chorda dorsalis maradványsejtjeiből indul ki. A koponyaalapon megjelenő chordomák helyzetük miatt igen jelentős idegsebészi, műtéti problémát jelentenek, és csak részlegesen távolíthatók el. Néhány éven belül kiújulnak. Ritkán azonban — így egyik esetükben is — hosszabb túlélés is lehetséges. A szövettani kép malignitás szempontjából általában nem áll párhuzamban a klinikai lefolyással.

Ideggyógyászati Szemle

1978. FEBRUÁR 01.

EEG vizsgálatok insulin comában

DR. MECHLER Ferenc

A szerző megfigyelése szerint hypoglykaemiában az EEG változások és a tudatzavar alakulása nem mindig párhuzamosak; az EEG változás rendszerint megelőzi a klinikai tüneteket. A sopor (III. std.) kialakulásáig a szinkronizáció és a deszinkronizáció vetélkedése a jellemző. A precoma és a coma (IV—V. std.) fázisaiban viszont a tudatzavar rohamos mélyülése és a klinikai tünetek gyors kifejlődése észlelhető, ugyanekkor további lényeges változás az EEG-ben már nincs.

Ideggyógyászati Szemle

1978. FEBRUÁR 01.

Családtervezési tanácsadás epilepsiások esetében

DR. LAKOS Péter, DR. CZEIZEL Endre

Az epilepsiás leendő szülőnek adandó genetikai tanácsadás esetében alapvetően két szempont figyelembevételét javasolják: 1. az anyai epilepsia típusa és súlyossága; 2. a kezelésre használt gyógyszer vagy gyógyszerek (melyek adagolására a terhesség alatt is feltétlenül szükség van) teratogenitása.

Ideggyógyászati Szemle

1978. FEBRUÁR 01.

A nervus ulnaris kompressziós károsodása

DR. GLOVICZKI Zoltán, DR. SZEGEDY László, DR. SZILÁGYI András

A szerzők két betegük ismertetésével felhívják a figyelmet a sulcus n. ulnarisban kialakuló n. ulnaris kompressziós syndromára, diagnosztikájában az EMG és az ideg vezetési sebesség mérés jelentőségére. Egyéb alagút syndromákhoz hasonlóan a lokális segmentalis demyelinisatio miatt jellegzetes változás az adott segmentumban a vezetési sebesség csökkenése. A szerzők röviden összefoglalják az alagút syndromákra jellegzetes hisztológiai és elektrofíziológiai változásokat.

Ideggyógyászati Szemle

1978. FEBRUÁR 01.

A rágórendszeri izomműködés vizsgálata myastheniás betegeken

A szerzők 106 myasthenia gravisban szenvedő beteg részletes stomatológiai és rágófunkciós vizsgálatát végezték el. A beteganyag 56,6%-án észleltek állkapocsízületi rendellenességet. Véleményük szerint a myastheniás izomgyengeség disszociált izomműködésen keresztül okozza az állkapocsízület funkcionális vagy anatómiai károsodását. A szájnyitás nagyságának mérése, valamint a rágóerő mérése Tensilon hatásban értékes ergometriai test kidolgozásához vezetett.