Ideggyógyászati Szemle - 1978;31(01)

Ideggyógyászati Szemle

1978. JANUÁR 01.

Az aphasia modern szemlélete

KÖRNYEY István

A címben kitűzött feladatnak, azt hiszem, helyesen akkor felelek meg, ha mindenekelőtt azt vázolom, hogy az immár jó évszázados aphasiakutatásnak, különösen alapvető, ún. klasszikus irányának, eredményeibó1 mit tekinthetünk maradandónak. Ehhez kívánom csatolni az újabb vizsgálatoknak a régieket kiegészítő és módosító eredményeit. Utalnom kell azonban arra is, hogy az eddigi nézetek milyen újabb kérdésekhez vezettek: melyeknek vizsgálata aktuális, melyeknek vizsgálatát látom célszerűnek nálunk - az irodalom kritikus megrostálásával. Tekintettel a rendelkezésünkre álló technikai eszközökre és a magyar nyelv sajátságaira, elsősorban phaenomenologiai, semiologiai vizsgálatok lehetségesek. Ezeknek általános jelentőségük is van az aphasiairodalom roppant terjedelme ellenére.

Ideggyógyászati Szemle

1978. JANUÁR 01.

Depresszív syndromák a gyermekkorban

DR. SZILÁRD János, DR. FARKASINSZKY Teréz

Revideálnunk kell a gyermek- és serdülőkori depresszió és suicidium ,,kuriózum"-kénti felfogásáról vallott nézeteket. A gyermekkori depressziót nem a cirkuláris pszichózis klasszikus kautélái alapján kell megközelítenünk, bár ez is manifesztálódhat gyermekkorban. Sokkal több az olyan eset, ahol szomatikus és pszichogén oki tényezólcet találunk. Az endogén cirkuláris pszichózis egyes kautéláinak jelentkezése ezekben az esetekben alátámasztja az „endogén" és „exogén" merev elhatárolhatóságának helytelenségét. Célszerű a gyermekkori depressziv syndromákat széles pszichopatológiai tünetcsoport manifesztációja esetén keresni. E syndromák oki, aetiologiai és tüneti rendszerezésére tesz a tanulmány kísérletet. Az autoagresszió nem kizárólagosan suicidiumban nyilvánulhat meg, de a gyermeki suicidiumot is olyan viselkedési formák emocionális torzulások végső láncszemeként kell számos esetben értékelni, melyek keletkezésében a depresszió irányában eltolódott hangulati életnek lényeges szerepe van.

Ideggyógyászati Szemle

1978. JANUÁR 01.

,,Cerebellaris gangliocytoma"

DR. MÉREI F. T., DR. GALLYAS F.

A szerzők egy 49 éves „cerebellaris gangliozytoma"-ban szenvedő beteg klinikai és szövettani anyagának ismertetése kapcsán foglalkoznak a kórkép természetével, kialakulásával és sebészi kezelésével.