Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(12)

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

Az agy késői postirradiatiós necrosisa

DR JULOW Jenő, DR SLOWIK Ferenc, DR KELEMEN János Tibor, DR GORÁCZ István

A késői agyi sugárnecrosis jelentkezhet klinikailag tünetmentes formában, okozhat góctüneteket, illetve intracranialis nyomásfokozódást. Utóbbi tünetei hasonlítanak az intracerebralis daganatok okozta tünetekre, azoktól főleg az anamnesis alapján - az angiographia, scintigraphia és CT eredményei alapján nem különíthetők el. A radionecrosis 4-5000 R gócdózis feletti irradiatio (9000 R felett biztosan) után 4-40 hónap múlva alakulhat ki. Agyi nyomásfokozódással járó esetekben a térfoglaló folyamatot alkotó necrotikus agyállomány resectiója szükséges, ezenkívül steroid és értágító kezelés jön szóba.

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

Az etilalkohol által kiváltott hypoglykaemiákról (7 klinikai eset elemzése)

SZIRMAI Imre, HEGEDŰS Katalin

A szerzők hét - hypoglykaemia állapotában - eszméletlen beteg kóresetét ismertetik. Öt betegnél az eszméletvesztés kialakulása biztosan összefüggésbe hozható éhezéssel és alkoholfogyasztással. A felvételkor a vércukorértékek 7-80 mg% között váltakoztak. Nem találtak összefüggést a klinikai állapot súlyossága és a beteg aktuális vércukorszintje között. A tudatzavarok és a neurologiai tünetek glucose oldat intravénás adása után perceken belül megszűntek. Összefoglalják azokat a somatikus (krónikus alkoholisták bőrelváltozásai) és neurologiai (legtöbbször decorticatiós állapot kórjelei) tüneteket, amelyek hypoglykaemiára terelhetik a beteget vizsgáló szakorvos figyelmét. Részletesen tárgyalják saját alkoholterheléses vizsgálataik és irodalmi adatok alapján az alkohol által provokált hypoglykaemiák lehetséges biokémiai okait.

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

A mellékvesekéreg elégtelen működésével szövődött központi idegrendszeri elvelőtlenedés

DR NÁDOR Györgyi

43 éves férfi beteg klinikopatológiáját ismertetik. A klinikumot a mellékvesekéreg insufficiens működése, melanoderma, Th5 magasságú gerincvelői harántlaesio alkották. A kórszövettani feldolgozásnál a mellékvesekéreg fibrotikus elfajulását, a herében Leydig adenomát, az agytörzsben és gerincvelőben demyelinisatiót észleltek. Hasonló jellegű elváltozás volt a kisagyban és a bal temporalis szarv körül. Aetiologiai factorként - az irodalmi adatok alapján - enzimdefektust vagy (és) hormonalis egyensúlyzavart tételeznek fel, amely együttesen vagy külön-külön okozna elváltozást a mellékvesekéregben és a központi idegrendszerben.

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

A Dystrophia Musculorum Progressiva (Duchenne) megelőzésének mai lehetőségei

DR SZABÓ László, DR PAPP Zoltán

A szerzők foglalkoznak a dystrophia musculorum progressiva megelőzésének mai lehetőségeivel. Retrospektív profilaxist jelent a heterozygota anyák terhességeiben a magzat nemének korai meghatározása. Szerzők egyik esetében az amniocentesis segítségével igazolt leánymagzat a praenatalis diagnosztika védelmében jött a világra. Előrelépést jelentene a populációs válogatás nélküli heterozygota szűrések bevezetése, de pillanatnyilag csak a beteg gyermek női családtagjainak célzott heterozygota-vizsgálata oldható meg. Fontos feladat viszont az újszülöttek válogatás nélküli hemizygota szűrése, melynek megszervezése hazánkban is szükségszerű kötelesség.

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

A Magyar Electroencephalographiai Társaság 20 éves működése

DR ÓVÁRY Imre

Az electroencephalographia történelme a múlt század második felére nyúlik vissza. 1975-ben egymástól függetlenül Danyilevszkij és Caton kutya, ill. nyúl agyról elektromos pontenciálokat vezetett el.

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

A Capgras-syndroma kritikája

DR DONÁSZY Marianne

A Capgras és Rebould-Lachaux által leírt „syndroma" és ennek variánsai a beteg környezetének téves azonosítással járó megéléseire vonatkoznak. Szerző e tünetcsoportot annak ubiquitaer előfordulásánál fogva: nem tartja fajlagosnak. Három esetmintát ismertet, melyek közül az első egy nem tisztázott eredetű cerebro-organicus károsodás mentális retardatioval, a másik én-zavarral jellemzett schizophreniás processus, a harmadik elidegenedéses depressio. E három esethez csatlakozó C.-syndroma ténye a tünetcsoport irreleváns nosologiai vonatkozásait példázza.

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

IV. Európai Anatomus Kongresszus

DR PÁLFFY György

A MTA EKT lehetővé tette számomra, hogy saját költségemen részt vehessek a baseli Anatomus Kongresszuson és ott az embryologiai sectióban előadást tarthassak.

Ideggyógyászati Szemle

1977. DECEMBER 01.

Beszámoló a XI. Ideggyógyászati Világkongresszusról

DR SZEGEDY László

Az MTA támogatásával részt vettem a Hollandiában, Amsterdamban 1977. szeptember 11-16. között megrendezett XI. Ideggyógyászati Világkongresszuson.