Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(10)

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

Agyi arteriovenás angiomák vérellátása

MÉREI F. T., GÁCS GY.

A szerzők 50 angiomás beteg műtéti tapasztalata alapján tárgyalják az angiomák vérellátásának a kérdését. Úgy vélik, hogy az angiomát ellátó artériák az angioma egy-egy szektorát látják el csupán, és ennek mérete a kontinuus érhálózaton belül a vérnyomástól és a perifériás ellenállástól függ, miként az agyban.

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

Az indukált vagy symbiotikus pszichózisok szociálpszichológiai megközelítése

DR VERES Zsuzsa

Feltűnő volt betegeinknél az, hogy az addig relatíve jól működő életterük, interperszonális kapcsolataik fokozatos beszűkülésével, az ezzel együttjáró fokozott egymásrautaltságukkal, kibontakozó súlyos izolációjukkal szinte egyidőbe esett pszichózisuk tetőzése, valamint hospitalizációjuk szükségessége.

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

Morfológiai elváltozások agyi arteriosclerosisban

DR SZEGEDY László

A szerző az irodalmi adatok áttekintése, valamint a SOTE Psychiatriai Klinikán 1967-75 években érmegbetegedések következtében elhalálozott betegek neuropatológiai elemzése során összefoglalja az agyi érelmeszesedés morfológiai jellemzőit. Részletesen elemzi az extra- és intracranialis nagyerek, illetve az intracerebralis arteriolák elváltozásait, az azok között észlelhető különbözőségeket. Rámutat az agyi arteriosclerosis következményeként kialakuló parenshymakárosodások jellegére. Foglalkozik e károsodások kialakulásának kórélettani mechanizmusaival.

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

A szem alkalmazkodási reflex-spasmusának organikus esete

DR BRASCH András, DR MÁRKUS Attila

A szerzők agytörzsi lokalizációjú encephalitis okozta alkalmazkodási reflex-spasmusról számolnak be. Összefoglalják az eddig közölt betegeket és a reflex-spasmus eredetére vonatkozó hipotéziseket. Betegük kapcsán megerősíteni vélik azt a feltételezést, hogy az alkalmazkodási reflex görcse, amennyiben organikus zavar okozza, az agytörzs működésének zavarát jelzi.

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

A trigemino-facialis reflex

DR CSÉCSEI György, DR MECHLER Ferenc

A szerzők röviden ismertetik a trigemino-facialis reflex irodalmát. Beszámolnak egészséges egyéneken és különböző agytörzsi és hemiphseriális laesiókban végzett vizsgálataikkal szerzett tapasztalataikról.

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

A koponyatető spiculosus csontelváltozásával járó gyermekkori fibroxanthoma

DR MÉSZÁROS István

A szerző 7 éves gyermeknél, traumát követően kialakult, gyorsan növekvő, koponyaűri nyomásfokozódást okozó, spiculosus csontelváltozással járó calvaria daganatot, fibroxanthomát ismertet. A tumort műtétileg eltávolították. Ismerteti a daganat által okozott csontelváltozás elkülönítő kórisméjét és a szövettani lelet birtokában is felmerülő elkülönítési nehézségeket. Röviden kitér a bemutatott daganat recidivahajlamára, mely miatt a korai műtéti megoldás indokolt.

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

Beszámoló a IX. Nemzetközi „Suicidium preventio és crisis interventio"

DR JUHÁSZ Pál

Az „S. P. Nemzetközi Társaságnak" (IASP-International Association for Suicide Preventio), mely közel két évtizeddel ezelőtt E. Ringel (Ausztria) kezdeményezésére alakult és amelynek jelenleg elnöke N. Farberov (USA), titkára J. A. Motto (USA), Helsinki Finlandia épületében megtartott IX. kongresszusán többen mint 800-an vettek részt, mind az 5 kontinens képviseltette magát, a szocialista államok részéről kb. 35-en vettek részt.

Ideggyógyászati Szemle

1977. OKTÓBER 01.

Beszámoló a Magyar Rehabilitációs Társaság Pszichiátriai Szekciója 1971-1976.évig tartó ötéves munkájáról

DR BENSON Katalin

A Szekció 1968-ban alakult. Működése alatt több előadássorozatot, konferenciát, tanfolyamot rendezett. A régi vezetőséget 1970-től új váltotta fel. 1971. évben „Öngyilkosság" ankétot szerveztek, majd tevékenyen részt vettek a budapesti lelki segély telefonszolgálat beindításában.