Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(08)

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

[A fizikailag igazolható pszichózisok kialakulása és diagnózisa]

W. Werner

[A következő áttekintésben megkíséreljük röviden ismertetni a szervesen a szervi eredetű pszichológiai változások diagnosztizálása.]

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Vállövi neurovascularis compressiós syndroma

DR GLOVICZKI Z., DR KÁLI A., DR URAI L.

A szerzők 52 vállövi neurovascularis compressiós beteg vizsgálatát végezték el. A szubjektív panaszok, a neurologiai status elemzése mellett két korszerű metodikával, a Doppler-féle flowmeter és a perifériás ideg vezetési sebesség mérésével igazolják a vascularis és a plexus compressiót. Mindkét metodika a beteg számára kevéssé megterhelő, ugyanakkor értékes és korai diagnózist biztosító vizsgálat vállövi compressió igazolására, a lokalizáció megállapítására. A rutin EMG vizsgálatnál, a sensoros rostok distalis vezetési sebesség mérésénél alkalmasabb metodika a plexus compressió igazolására az Erb pont-axilla közötti távolságon a motoros rostok vezetési sebességének mérése, ami kontrollcsoportnál n. ulnaris levezetésben 7 5 ,6 ± 1,6 m/sec, n. medianusnál 77 ± 1, 7 m/sec, míg betegcsoportban 49 ± 1,6 m/sec, illetve 51,3 ± 2,3 m/sec. 3 betegnél történt vállövi neurovascularis compressió megoldására ma már elfogadott decompressiós műtét, az 1. borda resectiója, ezt követően mindhárom betegnél megszűnt a vascularis compressió és javult a vezetési sebesség is.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Kísérlet a schizophreniák genetikai determinációjának populációgenetikai aspektusból történő megközelítésére

DR KELEMEN András

A schizophrenia aetiológiájára vonatkozó szociálpszichiátriai, dinamikus pszichiátriai és biológiai (morfológiai: alkattani, dermatoglyphiai, agyszövettani, cytogenetikai; biokémiai, pata-, fiziológiai: immunológiai, endocrinologiai, elektroencephalographiás, félteke-dominanciabeli, reflexológiai, a hyper-arousalra vonatkozó; örökléstani: család- és ikerkutatási, epidemiologiai-populáció-geneticai) megközelítések felvázolása és az öröklődés mono- és polygénes, valanúnt multifaktoriális, sőt esetlegesen többféle öröklésmenet elméletének ismertetése és kritikája után a szerző egy biológiai alapra épített, de transzkulturális és szociálpszichiátriai megközelítéseket is magábafoglaló kutatási tervezetbe illeszkedve beszámol a schizophrenia klasszifikációjának problémáiról és nozológiailag homogén csoportokra törekedve a Leonhard-féle diagnosztikát követi. Ily módon megvizsgált 161 férfi beteget és ennek 464 rokonát.

Ideggyógyászati Szemle

1977. AUGUSZTUS 01.

Hyperthyreosis és myasthenia társulása

CSENKÉR Éva, DIÓSZEGHY Péter, PRÉKOPA Álmos, MECHLER Ferenc

A szerzők hyperthyreosis és myasthenia társulását figyelték meg 42 éves nőbetegükön. Az esetismertetés kapcsán összefoglalják a kérdéssel foglalkozó irodalmi adatokat és tárgyalják a betegségtársulás patofiziológiai mechanizmusának lehetőségeit.