Ideggyógyászati Szemle - 1977;30(07)

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚLIUS 01.

Az idegrendszer organikus károsodásaihoz társuló tudatzavarok

MOLNÁR László

A tudatműködés zavarainak kérdése több okból időszerű. Mindenekelőtt azért, mert az intenzív kezelés módszereinek tökéletesedése miatt egyre gyakrabban kell határoznunk súlyos állapotban levő betegek terápiájának folytatásáról, vagy megszakításáról. Új fogalmak (pl. az „agy-halál” és a „respirator-agy” fogalma) is igazolják, hogy döntővé vált ez a kérdés. Időszerű továbbá a tárgyválasztás azért is, mert a tudatműködés fiziológiai és a működés-zavarok patofiziológiai részletei sok összefüggésben tisztázódtak. Ezt elsősorban annak köszönhetjük, hogy az idegrendszeri folyamatok tanulmányozására megbízható, elektrofiziológiai és biokémiai módszerek állanak rendelkezésünkre.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚLIUS 01.

A patológiás részegség egyes kritériumainak előfordulása szokványos részegségi állapotban

DR DOBRANOVICS Ilona, DR KATONA Éva, DR SZILÁRD János

A szerzők 1000 detoxikáló állomásra beszállított részeg személy vizsgálata során, azok szakszerű észlelése és ellátása keretében vizsgálták a hazai jogalkotáshoz igazodó elmeszakértői gyakorlat számára a P. R. kritériumainak előfordulását, s egyben megkísérelték ezeket differentiáldiagnosticai szempontból mérlegelni. Annak ellenére, hogy a P. R. egyes kritériumai, sőt azok társult előfordulásai is gyakran voltak találhatók, mégis azt a qualitativ különbséget, mely a P. R. vagy az A. P. R. kategóriába soroláshoz szükséges, igen ritkának találták.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚLIUS 01.

Fluorescein angiographia szerepe az agyi ischaemiás állapotok sebészi kezelésében

MÉREI F. T., BODOSI M., GÁCS Gy.

50 a. temporalis superficialis — a. cerebri media anastomosis műtét során végzett intraoperatív fluorescein angiographiával szerzett tapasztalataikat adják közre. A módszer kiválóan alkalmasnak bizonyult a tünetekért felelős terület pontos körülhatárolására, a keringési viszonyok megítélésére és így az anastomosis helyének, valamint irányának meghatározására ugyanúgy, mint az érösszeköttetés elkészítése után az új keringési viszonyok feltüntetésére. Az egyes fontosabb szempontok magyarázatát rtg és fluorescein angiographiás felvételek bemutatásával egészítik ki.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚLIUS 01.

A limbikus encephalitisről

DR BEKÉNY György, DR PÉTER Ágnes, DR FORNÁDI Ferenc

25 éves nőbetegen szubakut meningo-encephalitis zajlott le. A tünettant a tudatzavar megszűnte után a megjegyző emlékezés csökkenése, dezorientáció, euphoria, nyugtalansági állapotok jellemezték limbikus encephalitisnek megfelelően. A liquorban plazmasejtes-lymphocytás cytologiai reakció, bal oldali kiesés a benzoereakcióban, gamma-globulin szaporulat volt észlelhető. A teljes gyógyulás után retrográd amnesia maradt vissza 8 hónapra terjedő időtartammal. A magas morbilli antitest titer alapján a szerzők tárgyalják a megbetegedésnek a kanyaróhoz való viszonyát. Megbeszélésre kerül a herpes simplex vírus esetleges kóroktani szerepe, továbbá a liquorcytologiai lelet diagnosztikus jelentősége.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚLIUS 01.

Atlanto-axialis dislocatio és basilaris impressio

DR HAFFNER Zsolt, DR FERENCZ Béla

A szerzők a congenitalis atlanto-axialis dislocatio előfordulását vizsgálták 80 basilaris impressziós és 8000 basilaris impresszió nélküli esetben. Az összehasonlítás során a congenitalis atlanto-axialis dislocatio előfordulását basilaris impresszióban 124-szer gyakoribbnak találták, mint basilaris impresszió nélküli esetekben. Eseteinkben az atlantoaxialis dislocatiónak (izoláltan, vagy társult malformatiókkal együtt) csak 6 mm-es atlanto-dentalis távolság (ADI) esetében, vagy e fölötti értékeknél volt tünetképző hatása. Ennél enyhébb fokú atlanto-axialis dislocatio nem volt bizonyítható módon súlyosbító tényező a tünettan tekintetében még basilaris impresszióban sem. A kóros dens szögelhajlás tünetkeltő szerepét nem tudták bizonyítani.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚLIUS 01.

SZERVEZÉSI PROBLÉMÁK A PSYCHIATRIÁBAN

DR TRINGER László

A címben megfogalmazott gondolat a francia szóhasználatban a szektor - secteur - fogalmával rokon. Sokkal többről van azonban itt szó, mint egyszerű szervezési, egészségügyi problémáról. A szektor története egyben a francia pszichiátria haladó mozgalmainak is története, amely számtalan szállal fonódik össze a társadalomban lezajló változásokkal, a társadalom haladó és konzervatív erőinek küzdelmeivel. Ez a küzdelem napjainkban is folyik.

Ideggyógyászati Szemle

1977. JÚLIUS 01.

BESZÁMOLÓ

DR TAKÁCH Gábor

1976. szept.-től három hónapot töltöttem az NDK-ban, csoportpszichoterápia, teszt-módszerek témájú minisztériumi ösztöndíjas tanulmányút keretében. Mintegy másfél hónapot hospitáltam a berlini „Haus der Gesundheit” intézetben, az igazgató főorvos OMR dr. Kurt Höck, az Orvosi Pszichoterápiás Társaság elnöke vendégeként.