Ideggyógyászati Szemle - 1972;25(10)

Ideggyógyászati Szemle

1972. OKTÓBER 01.

Megjegyzés az echoencephalographiás leletek értékeléséhez

DR KÁRPÁTY Miklós, DR GERÉBY György, DR KÓTA Ildikó

Az echo és EEG együttes alkalmazása a két vizsgálómódszer mindegyikében biztonságát növeli és így a tévedések, hibás észlelések számát csökkenti. Mindkét vizsgálat gyorsan elvégezhető, atraumatikus, ismételhető, és segítségükkel egyes esetekben a kórképek dynamikája is követhető, valamint az idős korban nem mindig közömbös radiológiai kontrasztos vizsgálatot is esetenként nélkülözhetővé teszik. Rövid időn belül útmutatást adhatnak a további teendőkre vonatkozóan is.

Ideggyógyászati Szemle

1972. OKTÓBER 01.

Altatószerek kiértékelésének egyszerű módszere

DR TRINGER László

A szerző az altatószerek klinikai kiértékelésére alkalmas becslőskálát dolgozott ki, mely az alvászavar súlyosságáról quantitativ felvilágosítást nyújt. A módszert a magyar Hemineurin hatásának elemzésével mutatja be. Az adatokat variancia analysis segítségével értékeli. Vázolja a kis létszámú csoporton végzett vizsgálatok lehetőségeit.

Ideggyógyászati Szemle

1972. OKTÓBER 01.

Az activ therapia és a betegfoglalkoztatás — avagy kórházi psychiatriánk aktuális kérdéseiről

DR HORVÁTH Endre

A betegellátás fejlesztése során megvannak hazánkban a legmodernebb kórházi psychiatria művelésének az objectiv lehetőségei. Helytelen azonban, hogy osztályaink nem egy orvosa elsősorban neurológiai érdeklődése és egyoldalúan organikus szemlélete következtében kizárólag az activ therapiák és a korai elbocsátás alkalmazásával akar gyógyítani, noha így csak egy „forgóajtó-psychiatria” jön létre — amely az osztályok túlzsúfoltságának is tényezője — a szociálpsychiatria módszereiről pedig alig vesz tudomást, sőt alkalmazásukat subjectiv álnehézségekre hivatkozva elutasítja.

Ideggyógyászati Szemle

1972. OKTÓBER 01.

Myoclonusos petit mai status

DR BALOGH Attila, DR HALÁSZ Péter

A szerzők ismertetik egy myoclonus statusban szenvedő petit mai epilepsiás 9 éves gyermek esetét. Syndromatologiai és nosologiai elemzés mellett utalnak az idevonatkozó elektroklinikai összefüggésekre. Ismertetik a petit mai epilepsia myoclonusos rohamjelenségeinek pathomechanismusára vonatkozó kutatási eredményeket. Utalnak az adott betegségcsoportban a myoclonus status igen ritka előfordulására és igyekeznek feltárni ennek pathomechanikai sajátosságait.

Ideggyógyászati Szemle

1972. OKTÓBER 01.

A neuroradiologia feladata és helye a klinikai diagnostikában

DR PÁLVÖLGYI Richárd

Hazánkban az utóbbi évtizedekben több új idegsebészeti és neuropsychiatriai intézmény létesült, a meglevők forgalma pedig jelentősen megnőtt. A klinikusok radiológiai vizsgálatokkal szemben támasztott igénye nemcsak mennyiségileg, de minőségileg is fokozódott. Hogy hazánk lépést tarthasson az európai államokban észlelhető rohamos fejlődéssel, szükség lenne fiatal neuroradiologusokra, akik szaktudásukkal színvonalasabbá tehetnék neuropsychiatriai betegeink radiológiai ellátását.

Ideggyógyászati Szemle

1972. OKTÓBER 01.

Hypothesis a generalizált tüske-hullám mintával járó („centrencephalikus”) epilepsiás mechanismusok klinikai és elektromos jelenségeinek magyarázatára

DR HALÁSZ Péter

A generalizált tüske-hullám mintával járó epilepsiás mechanismusok az epilepsiák jelentős százalékát képviselik. Különösen így van ez a gyermek-epilepsia vonatkozásában. Gyermekkorban az epilepsia valószínűsíthetően több mint az esetek 60%-ban ebben a formában jelentkezik.