Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(12)

Ideggyógyászati Szemle

1971. DECEMBER 01.

A szorongás kvantitatív vizsgálata

DR. TRINGER László

A szerző a Taylor-féle Manifest Anxiety Scale alapján magyar viszonyok között standardizált kérdőívet dolgozott ki. A standardizálásban újszerű a kettős item-analysis. A skála eredeti értékelési módját megváltoztatta, hogy az intervallumskála criteriumait minél inkább megközelítse. Vázolja a skála felhasználhatóságának egyes lehetőségeit.

Ideggyógyászati Szemle

1971. DECEMBER 01.

Egyenes vonalú bőrmetszés temporalis craniotomiák kivitelezésére

DR. FÉNYES György

Tapasztalatainkat összegezve az egyenes vonalú bőrmetszést megfelelőnek tartjuk a temporalis craniotomiák kivitelezésére, mert kifogástalan betekintést biztosít a régió sebészi betegségeinek feltárása során, jó feltételeket teremt a sebgyógyulás számára és kozmetikailag is megfelel a követelményeknek.

Ideggyógyászati Szemle

1971. DECEMBER 01.

A pneumoencephalographia értéke schizophreniánál

DR. KÁRPÁTI Miklós, DR. KÓTA Ildikó, DR. LIZICZAI Etelka

Úgy véljük, hogy addig, amíg a pneumogramm térszűkítő folyamatok tekintetében nagy biztonsággal értékes felvilágosítást ad, a schizophren képeknél ennek a vizsgálati módszernek akkor van helye, ha a kórkép tisztázásánál olyan problémák merülnek fel, melyeket pneumographiás vizsgálattal lehet bizonyítani vagy kizárni.

Ideggyógyászati Szemle

1971. DECEMBER 01.

A subarachnoidalis vérzések klinikai képe, lefolyása és prognosisa catamnestikus vizsgálatok alapján

DR. FAZEKAS András

A klinika beteganyagában a vérzés oka az eseteknek csak kisebb részénél tisztázódott, mivel az esetek többsége a vérzés után már hosszabb idő elteltével került felvételre. Ez az anyag aetiologiai szempontból feltehetően heterogénebb és így értékelhető következtetések levonására kevésbé alkalmas. A túlélés ebben az anyagban (konzervative kezelt és legalább 1 évig követett esetek) 68% volt. A klinika beteganyagából vett esetekkel a subarachnoidalis vérzés néhány típusos esetét demonstráltuk.