Ideggyógyászati Szemle - 1971;24(08)

Ideggyógyászati Szemle

1971. AUGUSZTUS 01.

„Subclavian steal” anterograd vertebralis áramlással

DR. FRÁTER Loránd, DR. PEPÓ János, DR. BERTA Mihály

Hazai, válogatás nélküli nagy beteganyagot vizsgálva 5%-ban találtak carotis keringési zavart [4]. A cerebralis artériás insufficientia az esetek több mint 10%-ában centrifugális jellegű, vagyis az agy felé áramló vér eltérülésének következménye [8]. A subclavian steal syndromát az a. subclavia I. szakaszának elzáródása jellemzi, melyhez a distalisabb érterületek csökkent nyomása miatt a belőle eredő a. vertebralisban a véráram megfordulása csatlakozik.

Ideggyógyászati Szemle

1971. AUGUSZTUS 01.

Verhalten kortikaler Antworten bei Verschiebung des thalamischen Reizpunktes

J. A. Ganglberger, E. Groll-Knapp, M. Haider

Die Humanstereotaxie bietet selbst in ihrem dritten Dezennium noch eine Fülle von Möglichkeiten für gezielte und nebenherlaufende Hirnforschung. Mit der entsprechenden technischen Ausrüstung können vor allem elektrophysiologische Untersuchungen durchgeführt werden, wie sie in dieser Art am Menschen nur im Rahmen stereotaktischer Operationen möglich und auch ethisch vertretbar sind.

Ideggyógyászati Szemle

1971. AUGUSZTUS 01.

Unilateralis elektroshock kezeléssel szerzett tapasztalatok

DR. BACSIK Katalin, DR. SZABÓ Endre

Osztályunkon 1967 őszén vezettük be az unilateralis elektroschock (UES) kezelést a hagyományos bilaterális ES kezelés mellett. Az új eljárást az tette szükségessé, hogy osztályunk anyagában nagy számmal szerepelnek idős betegek, akiknél cardialis és egyéb belgyógyászati okokból a bilaterális ES contraindicált. 1968 októberében a Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társasága által rendezett XXVI. kongresszuson 25 depressiós betegről számoltunk be.

Ideggyógyászati Szemle

1971. AUGUSZTUS 01.

Lithium kezelés 16 éves tapasztalatai

DR. ORTHMAYR Alajos, DR. SZILÁGYI Katalin

Szerzők az irodalmi adatok áttekintése után beszámolnak a Li kezelés kapcsán szerzett többéves tapasztalataikról. Jótékony hatásúnak találták nemcsak mániás, hanem egyéb eredetű nyugtalanságok eseteiben is (sch., oligo., pp.). Huzamosabb Li szedés a kezelt betegek kb. felénél a circularis phasis-ingadozásokat (mániás—depressiós) kivédeni, ill. tompítani tudták. A már kialakult depressio kezelésére alkalmatlannak tartják. Közük saját, Li-kezelés alatt észlelt elektrolit koncentrációváltozással kapcsolatos vizsgálati eredményeiket. A kezelés, adagolás és toxikus tünetek kérdésében álláspontjuk a világirodalomban közöltökkel általában megegyezik.

Ideggyógyászati Szemle

1971. AUGUSZTUS 01.

A cervicalis osteochondrosis következtében fellépő vertebro-basilaris keringészavarok

DR. DEÁK György, DR. PÁSZTOR Emil, DR. GORÁCZ István, DR. PINTÉR Nándor, DR. SZABÓ Gyula

A szerzők ismertetikanyaki osteochondrosisok eseteiben az artéria vertebralis compressióját okozó morphologiai elváltozásokat és az ezekkel kapcsolatba hozható vertebrobasilaris syndromákat. Annak megállapítására, hogy az uncovertebralis arthrosis az artéria vertebralist valóban comprimálja-e és milyen mértékben, csak a vertebralis angiographia adhat biztos támpontot. 5 betegük ismertetésével részletezik az angiographiás leleteket és a therapiás lehetőségeket.