Ideggyógyászati Szemle - 1966;19(09)

Ideggyógyászati Szemle

1966. SZEPTEMBER 01.

Adatok a levomepromazin (Tisercin) pszihiátriai alkalmazásához

BÖSZÖRMÉNYI Zoltán, SOLTI Gyöngyi

Szerzők 900 beteg kúraszerű LPZ-kezelése kapcsán a szer pszihiátriai alkalmaz hatóságáról, a hatására bekövetkező pszihopatológiai változásokról és kombinált kezeléseik (LPZ+neuroleptikum, LPZ+antidepresszáns) eredményeiről, valamint az észlelhető mellékhatásokról számolnak be. A LPZ igen jelentős anxiolitikus, kezdeti pszihoszedatium adjuváns- antidepresszáns, anal getikus, illetve az adaptációt elősegítő hatásáról meggyőződtek. A kezelések menetére vonatkozóan példákat említenek. Összefoglalóan ismertetik az ide vágó farmakológiai, fiziológiai, illetve klinikai irodalom egyes eredményeit is.

Ideggyógyászati Szemle

1966. SZEPTEMBER 01.

Idegbeteggondozó Intézetek 1965. évi működésének értékelése

DUBOVITZ Dénes

Kétségtelen, hogy — különösen az orvosi órákkal viszonylag rosszabbul ellátott területeken - a feladatok eredményes megvalósítása nagymértékben függ az Idegbeteggondozó Intézetek hálózatának további mennyiségi fejlesztésétől, óraszámokkal való megerősítésétől. Az elmeegészségügyi ellátás elhatározott fejlesztésén belül lépések történtek és fognak a továbbiakban is történni az Idegbeteggondozó Intézetek kereteinek fejlesztése érdekében. E keretek megfelelő tartalommal való kitöltése az Idegbeteggondozó Intézetek és velük együttműködő más intézmények orvosainak feladata, amelynek teljesítése jelentős előrelépés lesz a hazai elmebetegellátás fejlesztésének útján.

Ideggyógyászati Szemle

1966. SZEPTEMBER 01.

Periodikus ataxiára vonatkozó összehasonlító klinikai és pathológiai megfigyelések

KOMÁR József, KOMÁR Gyula

Szerzők egy férfibetegen és egy anyamacskán periodikus ataxiát észleltek. A férfi esetében a klinikai megfigyelési idő 2 1/2 év, a macska esetében 1/2 év volt. Az anyamacska boncolásakor a központi idegrendszerben sem makroszkóposan, sem mikroszkóposan nem észleltek kóros elváltozást; a tünetcsoportot minden bizonnyal önálló kórképként észlelték. Az összehasonlító megfigyelések alapján következtetést vonnak le a férfi-beteg tüneteinek eredetére vonatkozóan is. A pathomechanismust illetően feltételezik, hogy a kisagy „biokémiai sérülése” mellett a vertebrobasilaris arteriás rendszer átmeneti insufficientiája okozza a klinikai tüneteket. Szerzők a periodikus ataxia tünetcsoportját észleléseik alapján önálló kórképnek tekintik.

Ideggyógyászati Szemle

1966. SZEPTEMBER 01.

Beszámoló az angol és magyar idegorvosok közös tudományos üléséről

W. R.

A szerző beszámol az angol és magyar idegorvosok közös tudományos üléséről, amely Londonban, 1966. júniusában került megrendezésre.