Ideggyógyászati Szemle - 1966;19(10)

Ideggyógyászati Szemle

1966. OKTÓBER 01.

A kiváltott potenciálok változása az agyfelszin hűtésekor

PÁSZTOR Emil, KUKORELLI Tibor

Macskában rövid ideig tartó körülírt agyfelszíni hűtést végeztünk a somato sensoros areában s a kiváltott potenciálok változásait vizsgáltuk. 1. Intenzív hűtés hatására a primaer komplexus hullámai eltűntek, csupán a változatlan latenciával jelentkező irradiatiós potenciál volt észlelhető. 2. Hűtés hatására a postsynapticus potenciál latentia ideje megnő, a pozitív hullám tartama nagyobb a hűtés előttinél. 3. Hűtéses kísérleteink arra utalnak, hogy a primaer komplexus negatív hullámának kialakításában a kéreg felszínesebb sejtjeinek functióján túlmenően más mechanizmus is szerepet játszik. 4. A hűtés hatására jelentkező felszín-pozitív utókisülés úgy értelmezhető, mint az extralemniscalis polysynapticus afferentatio irradiatiós hulláma. 5. Az agykéreg lokális hűtésekor spreading depression állapot is jelentkezhet. 6. 30 sec-os jeges hűtésre a kiváltott potenciálok teljesen eltűnnek, a sejtek functiójának károsodása azonban mindig reversibilis. A primaer komplexus hullámainak restitutioja 3- 4 perc alatt következik be. A kiváltott potenciálok változásában a hűtés mértékén túlmenően jelentős szerepe van a hűtés ütemének is.

Ideggyógyászati Szemle

1966. OKTÓBER 01.

Psychotikumokkal (LSD25 és Cy39) végzett exploratio és psychotherapia neurotikus betegeken

KORONKAI Bertalan, FÉBÓ Gzőző

1. Szerzők psychotikumokkal végzett psychotherapiás kezelés két esetét ismertetik psychoneurotikus betegeken. 2. Eseteiken, mint modellen mutatják be a psychés dinamika változását a drog-hatás alatt. 3. Kifejtik a drog-hatás alatt jelentkező képzetek összefüggését a kóros élményekkel. 4. Véleményük szerint a psychodysleptikumok alkalmasak a psychotherapiás kezelés lerövidítésére és eredményesebbé tételére. 5. A therapiás hatást az aktuális és régi psychotraumák asszociatív összefüggésének könnyebb felderítésében, a hozzájuk tartozó affektusok katarrtikus lereagálásában és megbeszélésében látják.

Ideggyógyászati Szemle

1966. OKTÓBER 01.

Az agyi capillarisok finom szerkezete újszülött egerekben

GOSZTONYI György

Egy-, hat- és kilencnapos egerek agyi capillarisainak morphológiai sajátosságait tanulmányoztuk elektronmikroszkóppal. Az endothel-réteg teljes és folyamatos, az endothel-sejtek csatlakozó határfelületei jól fejlettek, a zonula occludens jellegzetes képét nyújtják. Az endothel-réteg így minden lényeges vonásban megegyezik a felnőttkorban talált állapottal. A basalmembran viszont gyengén fejlett, tömöttsége azonban a korral párhuzamosan fokozódik. Perivascularisan és a neuropil elemei között az újszülött állatban jelentékeny extracellularis rések vannak; melyeknek a kiterjedése később fokozatosan csökken. Az újszülöttben nincs perivascularis asrtocyta-hüvely, ennek a strukturának a képzése azonban hamarosan megkezdődik, s folyamatosan halad előre, noha kilencnapos korban még nem teljes. Az éretlen központi idegrendszer e morphologiai sajátságai lehetőségegt nyújtanak a vér-agygát egyes jelenségeinek értelmezésére.