Ideggyógyászati Szemle - 1966;19(08)

Ideggyógyászati Szemle

1966. AUGUSZTUS 01.

Adatok a szívizom-myasthenia kérdéséhez

SZOBOR Albert

A szívizom myastheniás érintettségének lehetőségét számos pathologiai közlés és szórványos klinikai irodalom tárgyalja, az irodalom állásfoglalása nem egységes. Saját casuistica áttekintése a myastheniás betegek cardialis zavarainak specifikus felfogására vonatkozóan támpontot nem ad; egy thymomával kapcsolatos malignus myastheniában meghalt beteg cardialis histopathologiai lelete negatív. A kérdéssel kapcsolatba hozható a myastheniában előforduló, nem crisisen alapuló mors subita; saját két beteg ismertetése. További két betegen a thymectomia egyes fázisainak követése a keringés és EKG regisztrálásával, a reflexes jellegű cardialis functio-változás lehetőségének tisztázása céljából. A szívizom myastheniás alteratiójának lehetősége el nem döntött kérdés.

Ideggyógyászati Szemle

1966. AUGUSZTUS 01.

Klinikai tapasztalatok egy új neurolepticummal, a Luvatrennel

CZOPF József, KÉZDI Balázs

Egy új butyrophenon származékkal, a Luvatrennel, 18 bennfekvő és 2 járóbeteget kezeltünk, túlnyomórészt egyéb kezeléssel szemben resistens schizophreniásokat. 10 beteget a kezelés eredményeként otthonába bocsáthattunk. Főleg azoknál volt a kezelés hatásos, akiket indítékszegénység, gátoltság, negativismus, incohaerens gondolkodás jellemzett. 4 esetben észleltünk mellékhatást (tüneti Parkinsonismust, ill. collapsus-szerű rosszullétet).

Ideggyógyászati Szemle

1966. AUGUSZTUS 01.

Az idegrendszeri sarcoidosisról

MOLNÁR Sándor, ANNAU Magda

A szerzők két idegrendszeri sarcoidosis esetről számoltak be. A kórfolyamat természetét mindkettőnél az izom-biopsiás vizsgálat derítette ki. Az egyik esetben psychés tünetekkel járó meningoencephalitisről, a másodiknál pedig recidiváló diabetes insipidusról és motorium-beli eltérésekről volt szó. A két eset leírása után a szerzők az idegrendszeri sarcoidosis kérdésével foglalkozó irodalmi adatokat ismertettek, néhány tanulság levonásával.

Ideggyógyászati Szemle

1966. AUGUSZTUS 01.

Intramedullaris epidermoid daganat

DÉNES Iván, ÁFRA Dénes

Ismertetett esetünkben nem találtunk olyan adatot az anamnesisben, mely az exogen implantatiós eredet mellett érvényesíthető volna. A külső bevitel ellen szól az intramedullaris elhelyezkedés is, mivel az intramedullaris epidermoidok mindegyikét a congenitalisok közé sorolják a szerzők. Az időskori betegség kezdet, a hosszú kórlefolyás ellenére esetünket is a congenitalis csoportba kell sorolnunk, s ez az eset sajátosságát és ritkaságát még inkább kiemeli.

Ideggyógyászati Szemle

1966. AUGUSZTUS 01.

A véralvadás változásának vizsgálata carotis angiographia során

LÁNG Sándor, AMBRÓZY György, HAITS Géza

Szerzők 50 esetben vizsgálták a carotis angiographia során a kontrasztanyag hatását a véralvadásra. Megállapították, hogy a carotis angiographia során adott kontrasztanyag átlagos mennyisége értékelhetően nem befolyásolja a véralvadást.