Ideggyógyászati Szemle - 1966;19(07)

Ideggyógyászati Szemle

1966. JÚLIUS 01.

Pathográfiai tanulmány József Attiláról

VARGA Ervin

Költőzsenik elmekórtani elemzése során felvetődhet a probléma, vajon az alkotás, amit a költő létrehozott, kóros-e, és ha az, hozzányulhat-e ehhez a pszichiáter? Véleményem szerint: a művészi alkotás elemzése nem a pszichiáter feladata. De az alkotó, mint ember, mint beteg ember, feltétlenül a pszichiáter kutatásának tárgya lehet.

Ideggyógyászati Szemle

1966. JÚLIUS 01.

Transfemoralis vertebralis angiographia gerincvelői szövődménye

GÁTAI György

Intracranialis aneurysma gyanúja miatt ismételt carotis angiographiát követően transfemoralis katheteres vertebralis angiographiát végeztek. A kontrasztanyagot (60%-os Urographint) az art. subclaviába injiciálták. Másnapra a C VI. magasságban csaknem teljes haránt-laesio alakult ki. A beteg állapota fél év alatt csak minimálisan javult. A szerző feltételezése szerint a szövődmény oka az, hogy a kontrasztanyag a gerincvelőt accidentalisan, kellő hígulás nélkül érte el az art. radicularison át, és ott az aortographiáknál ismert elhalást okozott.

Ideggyógyászati Szemle

1966. JÚLIUS 01.

A liquor cerebrospinalis ultraibolya absorptiós spektrophotometriai vizsgálata

LAKOS A., JÁKI Á., LEHOTAI L.

A liquor cerebrospinalis ultraibolya-tartományban mért jellegzetes spektrogramjának (interferentia-görbéjének) kialakításában a liquorban jelenlevő anyagok közül döntő szerepe az ascorbinsavnak van.

Ideggyógyászati Szemle

1966. JÚLIUS 01.

Beszámolók

SZIRTES Gyula

Szerző beszámol a Szovjetunióban (Moszkvában és Leningrádban) tett psychiatriai tanulmányútról.

Ideggyógyászati Szemle

1966. JÚLIUS 01.

Beszámoló

VIKÁR György

SZerző beszámol Angliában tett tanulmányútjáról.

Ideggyógyászati Szemle

1966. JÚLIUS 01.

A depressio kezelésének retrospektiv összehasonlító elemzése (budapesti hospitalizált betegeknél)

VARGA Ervin

A kutatás tárgyát angol betegeknél a három legáltalánosabb specifikus antidepressiv kezelésnek (ES, MAOI, tricyclikus csoport) a nem specifikus kezelések eredményeivel való összehasonlítása képezte (1).