Ideggyógyászati Szemle - 1963;16(09)

Ideggyógyászati Szemle

1963. SZEPTEMBER 01.

Elektroenkephalographiás vizsgálatok congenitalis vitiumos gyermekeknél

RÁKOS György

80 congenitalis vitiumban szenvedő gyermeknél elektroenkephalographiás vizsgálat történt. 40 nem cyanotikus, cardialisan kompenzált, klinikailag ép idegrendszerű gyermek közül mindössze egy coarctatio aortaeban szenvedőnél találtunk eltérést. 40 cyanotikus típusú congenitalis vitiumos közül 13-nál lehetett eeg-vel cerebralis károsodást kimutatni. A haematológiai adatok és az eeg-abnormitás között összefüggést nem találtunk. Az átlagosnál nagyobb számban volt eltérés azok között a gyermekek között, akiknél súlyos szellemi visszamaradottság, illetve hirtelen fokozódó hypoxiával járó dyspnoes cyanotikus roham volt.

Ideggyógyászati Szemle

1963. SZEPTEMBER 01.

Az alcoholizmus kérdései egy falu életében

JUHÁSZ Pál, ZSADÁNYI Ottó

629 lelkes falu 1961-ben 500 000 Ft értékű alcoholtartalmú italt fogyasztott. Egy egyén naponként az összlakosságra vonatkoztatva több mint 2, a felnőtt férfi lakosságra vonatkoztatva pedig több mint 6,- Ft-ot költött, ami az egy főre eső összjövedelemnek 12, ill. 36%-át jelenti. 17 chronicus alcoholista a falu lakosságának jobb anyagi feltételek között élő és magasabb kulturális igényekkel rendelkező egyedeiből kerül ki. Az alcoholismus elleni küzdelem lehetőségeit a kulturált szórakozási lehetőségek kiszélesítése, az adaequat népművelés megteremtése, bizonyos gyakorlati intézkedések adhatják.

Ideggyógyászati Szemle

1963. SZEPTEMBER 01.

A vizeletürítés nehézségének idegrendszeri okairól

MAGASI Péter

A szerzők egy része elismer olyan megbetegedést, melynél sem idegrendszeri okot, sem helyi (a zárókészülék, illetve hólyagnyak gyulladását vagy mechanikus vízeletürítési akadályt) okot kimutatni nem sikerül, de a vizelet ürítését akadályozza valószínűen az orif. int. izomzatának túlsúlya. Erre enged következtetni az a felismerés, hogy ezek a betegségek is megoldhatók a hólyagnyak resectiójával.

Ideggyógyászati Szemle

1963. SZEPTEMBER 01.

Kvantitatív electromyographia

MECHLER Ferenc, KAJTOR Ferenc

Megállapítható, hogy a kvantitatív electromyographia művelőjének komoly neurológiai tapasztalattal kell rendelkeznie, meg kell tudnia határozni azt, hogy milyen esetekben szükséges az electromyographias vizsgálat és mely izmokat indokolt megvizsgálni az adott esetben. Kétségtelen viszont az is, hogy az electromyiographia kvantitatív módszerének objektív diagnosztikai értéke is nagyobb, bár költségesebb és több munkát kíván, mint az általában elterjedt, régebbi típusú, nem kvantitatív rutinmódszer.

Ideggyógyászati Szemle

1963. SZEPTEMBER 01.

Liquorhypotensióval járó vaso-anoxiás agyi károsodás esete

ZAPPE Lajos, DÖMÖTÖR Lajos

Szerzők 47 éves férfibetegük kórtörténetét ismertetik, akin lázas állapot (feltehetőleg influenzás fertőzés) kapcsán aliquorrhoea és súlyos apalliumos syndroma tünetei alakultak ki; majd a betegség antibiotikum-kezelésre, intrathecalis és parenteralis folyadéktherápiára maradványtünet nélkül gyógyult. A klinikai adatok elemzése alapján valószínűnek tartják, hogy mind az aliquorrhoea, mind az idegrendszeri tünetek az intracranialis keringés zavarának következményeként jöttek létre. Esetük kapcsán szerzők kifejtik azon elképzelésüket, mely szerint a liquor-hypotensiós kórképek pathomechanizmusában vérkeringési zavar s a liquornyomás csökkenése által kiváltott, az agyi-, és plexus circulatióra visszaható, másodlagos reflexek játszanák a döntő szerepet.