Ideggyógyászati Szemle - 1963;16(05)

Ideggyógyászati Szemle

1963. MÁJUS 01.

A synkopekról 19 eset elemzése alapján

DÚS Vince

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy 1. a 3 epilepsiával szövődött eset kivételével a nyugalmi elektromos tevékenység, ha kóros is, nem látszik specificusnak és nem hozható kapcsolatba a synkopéval; 2. a synkope, bár az esetek többségében önálló kórkép, társulhat epilepsiával (1. és 2. eset), sőt — feltételezésünk szerint – epilepsia kiváltója lehet (3. eset); 3. eseteinkben az elektrographiás leletek támogatják azt a megállapítást, hogy a rosszúllétek oka, mint már Gastaut és mtsai kimutatták, az asystole vagy bradycardia által okozott agyi anoxya ; 4. 4. esetünkből következik, hogy a köhögési synkope pathomechanismusában a vagocardialis reflexmechanismus szerepelhet; 5. Cardiazolon kívül Megimiddel is lehet synkopet kiváltani. Mai tudásunk szerint az epilepsia és a synkope pathomechanismusa között nincs kapcsolat. Azonban a Cardiazollal és Megimiddel provocált synkope további tanulmányt érdemel abban az irányban, hogy milyen jellegű az a centralis mechanismus, amely a szívműködés felfüggesztéséhez vezet.

Ideggyógyászati Szemle

1963. MÁJUS 01.

Az a. cerebelli inferior posterior elzáródásának kórbonctanilag igazolt esetei. A két tipusú bulbári s lateralis syndromáról

DÉNES László, PERNECZKY Mária

Két klinikailag klasszikus Wallenberg-syndromának megfelelő esetünkben az a. cerebelli inf. post. thrombosisos elzáródásának diagnosisát állítottuk fel. Mindkét esetben a kórbonctani lelet igazolta, hogy az észlelt lateralis syndromát az a. cerebelli inf. post. thrombosisos elzáródása okozta. Az irodalmi adatok és saját régebbi észleléseink a nyúltvelő lateralis területeinek vérellátási sajátosságával megegyezően arra utalnak, hogy van felső lateralis oblongata syndroma (a. fossae bulbi elzáródása) és alsó, az a. cerebelli inf. post. elzáródásából származó lateralis oblongata syndroma. Ezen utóbbi tünetegyüttesben hangszalag paresis van, ennek megfelelően eseteinkben a nucl. ambiguus középső és alsó szakaszának súlyos laesióját igazoltuk.

Ideggyógyászati Szemle

1963. MÁJUS 01.

Streptomycin helyi alkalmazása fájdalmi syndromák kezelésében

HALÁSZ Imre, ZAPPE Lajos

Szerzők gége-tbc. helyi kezelése kapcsán streptomycintől lokális fájdalom csökkentő hatást észleltek. E megfigyelés alapján rendszeresen kezeltek str.-nel foghúzás utáni és neuralgiás fájdalmakat. 24 trigeminus-, 1 glossopharyngeus neuralgiás betegük klinikai adatait részletesen ismertetik. Megfigyeléseik arra mutatnak, hogy a str. fenti hatása a fájdalom vezető idegpályák functionális blokádja révén jön létre.

Ideggyógyászati Szemle

1963. MÁJUS 01.

Agykamrarepedés hydrocephalus occlusus kapcsán

SCHÉDA Vilmos, CSANÁDI László

A szerzők 25 éves hydrocephalusos esetüket ismertetik. Az aquaeductus Sylvii-t 1 mm vastag gliás membran zárta el, ami occlusiós hydrocephalust okozott. A hydrocephalus kifejlődése közben spontán javulás következett be, mert a bal frontalis convexitason a kamrafal átszakadt, és a liquor a subarachnoidalis térbe jutva felszívódhatott. Esetük kapcsán ismerte aquaeductus elzáródásának formáit, az agyállomány sorvadását hydrocephalus kapcsán és a kimenetelt, többek közt a spontán javulás lehetőségeit.