Ideggyógyászati Szemle - 1963;16(06)

Ideggyógyászati Szemle

1963. JÚNIUS 01.

Epilepsiás betegek „néma” agytumorai

ZOLTÁN László, FÉNYES István

2 (3) epilepsiás beteg észlelésének adatai, akiknél a klinikai vizsgálatok, beleértve a neurochirurgiai diagnosztikai eljárásokat is, tumor, ill. térszűkület irányában negatív eredményt mutattak. Az elvégzett epilepsia-műtét alkalmával a betegeknél meglepetésszerűen tumort (astrocytoma, haemangioma) találtunk, amelyet totálisan sikerült eltávolítani. A betegek műtéteik óta roham mentesek. Horányi Béla professzor úrnak, aki szíves volt a histologiai metszeteket átnézni, ezúton fejezzük ki... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1963. JÚNIUS 01.

Hypothalamus laesión alapuló poriomania

SZOBOR Albert

1. A poriomaniák genetikailag, pathomechanismus szerint és klinikailag rendkívül heterogen jelenségcsoport, ami a rendszertani besorolást nehézzé teszi. A poriomania két csoportba sorolása (epilepsia és psychopathia) nem kielégítő. 2. A poriomaniák különválasztása elsődleges, tartalom-, motivatio és cél nélküli járáskésztetésre (valódi poriomania) és secundaer poriomaniára (debilitas, psychopathia, hysteria, depressio, schizophrenia stb.) célszerű. 3. A valódi poriomania a tudat valamilyen... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1963. JÚNIUS 01.

Adatok a temporalis lebeny tünettanához Pick-atrophiában

BALAJTHY Béla

A tüneti localisatio kapcsolatok tárgyalásához célszerű a betegség lefolyását szakaszokra osztani. Az első két stadiumban feltételezhető, hogy a folyamat a temporalis lebenyekre localisált (temp. pólus, amygdala, T, -T3), a harmadikban átlépi a lebenyhatárt.