Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(10)

Ideggyógyászati Szemle

1962. OKTÓBER 01.

Adatok psychiatriai tünetek eeg. elemzéséhez (Szorongás, hallucinatio)

DR. JUHÁSZ Pál, DR. PERTORINI Rezső

Bár a psychiatriában folytatott eeg. kutatás hosszú múltra tekinthet vissza — hiszen Berger maga is részletesen eeg. vizsgálatokat végzett schizophréneknél, — megnyugtató eredményekkel mai napig sem dicsekedhet. Sok érdekes megállapításhoz jutott, de a psychiatria nagy problémáihoz : a nosologiai elhatároláshoz, endogenitas eldöntésének kérdéséhez, az organo- vagy psychogenesis elkülönítéséhez nem vitt közelebb.

Ideggyógyászati Szemle

1962. OKTÓBER 01.

Frenolonnal szerzett tapasztalataink arterioscleroticus eredetű zavartságban szenvedő betegeknél

DR. FEJÉR Artur, DR. SZABÓ Magda, DR. DALLOS Veronika

A Frenolon * a perphenazin trimethoxi-benzoesavas észtére a magyar kutatók vizsgálatai szerint igen erős antipsychoticus hatású, kismértékben toxicus phenothiazin-származék. Lombért és munkatársainak módosított táblázatában Böszörményi, Burucs. és Nagy szerint a Frenolon a jobboldalon feltüntetett készítmények közé tartozik (1. ábrát). Ez azt jelenti, hogy azon phenothiazin-származékokkal áll hatástani rokonságban, melyeknek neurovegetatív mellékhatásai a legenyhébbek.

Ideggyógyászati Szemle

1962. OKTÓBER 01.

Serotonin antagonismus szerepe a modell-psychosisokban

DR. SAI-HALÁSZ András

1956 óta az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben rendszeresen végzünk modell-psychosis kísérleteket N-N-Dimethyltryptaminnal (DMT). Eddig összesen 83, önként jelentkező, normál személyen végeztük el a kísérletet, hoztuk létre a kísérleti psychosist. A tünettanra itt nem térünk ki részletesen, arról más helyen már beszámoltunk [13, 17, 20]. Röviden összegezve : a képet színes mozgalmas hallucinációk és illusiók, a tér- és időszemlélet zavara, euphoria, szorongás és vonatkoztatásos téveseszmék dominálják.

Ideggyógyászati Szemle

1962. OKTÓBER 01.

Neuropsychyatriai problémák enuresis nocturnás gyermekeknél

DR. ÓVÁRY Imre, DR. ZSADÁNYI Ottó, DR. KAJTOR Ferenc

Úgy a gyermekgyógyászati, mint ideggyógyászati szakrendeléseken az enuresis nocturnás panaszokkal jelentkező betegek ellátásához általában diagnosztikailag csak a kétirányú lumbosacralis rtg. felvételek, vizelet vizsgálat tartozik, s ezek negativitása esetén a beteg már csak therapiás problémát jelent. Az enuresis nocturna irodalmát szemügyre véve, azt tapasztalhatjuk, hogy kb. 4—5 therapiás közleményre jut egy más jellegű (psychologiai, statisztikai) közlemény, s csak elvétve találkozunk olyan cikkel, mely a beteganyag részletes elemzése mellett diagnosztikai különbséget tesz, s ennek a kezelés beállításában is jelentőséget tulajdonít.

Ideggyógyászati Szemle

1962. OKTÓBER 01.

Hosszú idő óta fennálló (connatalis?) kiterjedt elmeszesedést okozó basalis meningeoma

DR. WALSA Róbert, DR. SZIKSZAY Márta, DR. ASZALÓS Zoltán

A pathológiás intracranialis, ill. intracerebralis calcificatiók kialakulását a meszesedés alapjául szolgáló elváltozás természete határozza meg. Bár előfordulásuk viszonylag ritka (11), gyakoriságuk nagymértékben függ a kórfolyamat pathogenesisétől.