Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(05)

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁJUS 01.

A színjátszás resocialisáló hatása idült elmebetegeknél, két eset tükrében

ADORJÁNI Csaba, DR. PUSKÁS Imre

1960. VII. 9—10-én az Egészségügyi Minisztérium Munkatherápiás Intézetének ápoltjai meghívott közönség előtt előadták Pirandello : ,,Az Ördöngős” és Molière: „A kényeskedők” című egyfelvonásos műveit. Az előadásra való felkészülés, majd az előadás folyamán, a szereplő betegeknél olyan psychés változásokat észleltünk, amelyeket feltétlenül a színjátszás indirect psychotherápiás hatásának tulajdoníthatunk.

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁJUS 01.

Klinikai adatok és megfigyelések a nyúltvelő vascularis syndromáihoz

DR. DÉNES László

A nyúltvelő és az agytörzs oralisabban fekvő részeinek vaseularis eredetű syndromáit jellemzi, hogy klinikailag alternáló tünetegyüttesek keletkeznek. Egyéb természetű bulbaris megbetegedések is utánozhatnak érlaesióra utaló tüneteket. Raymond és Guillain (21) 1906-ban syringobulbia, Guillain és Laroche (9) 1908-ban tabes esetén Avellis syndromát közöltek. Guillain, Bertrand és Perisson (8) intrabulbaris glioma kapcsán laterális oblongata syndromát (Wallenberg) írtak le 1927-ben.

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁJUS 01.

Olfactometrias vizsgálatok jelentősége a neurológiában

DR. LÉNÁRD Lili

A góclocalisatio mindig a klinikai neurológia egyik legfontosabb s talán egyik legvonzóbb problémája volt. Az utolsó 45 év alatt a diagnostikát több vizsgálómódszer gazdagította : a pneumoencephalographia, az ártériographia, majd az electroencephalographia és végül a radioisotopokkal való localisatio. McAfee és Taxdal ez utóbbiról való beszámolójukban kiemelik, hogy a vizsgálat épp oly veszélytelen, mint az egyetlen másik „nem traumatisaló’’eljárás, az electroencephalographia.

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁJUS 01.

Stereotacticus pallido-capsulo-thalamotomia Parkinson syndroma eseteiben

DR. TÓTH Szabolcs

Meyers (1951) kísérelte meg először megszakítani a pallido-fogalis rostokat Parkinson syndromában. A végzett műtétek nem voltak annyira localisáltak, hogy belőlük a pallido-fugalis hatásra biztosan következtetni lehessen. Mégis az ő eredményeire támaszkodva indult meg a mozgászavarok stereo- tacticus pallido-thalamicus műtéti kezelése. A stereotacticus subcorticalis műtétek gyorsan terjedtek (Spiegel, Wycis 1947, Leksell. 1949, Riechert 1951, Talairach 1949) és a műtét létjogosultságát ma már sokszáz gyógyszerrefracter eset eredményes megoldása támasztja alá.

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁJUS 01.

Temporalis epilepsiás betegek személyisége, kóros psychés megnyilvánulása és a lobectomia hatása

DR. HULLAY József

Klinikai megfigyelés szerint a temporalis epilepsiában szenvedő betegek nagy részénél, Gibbs (1952) szerint 50%-ánál. Belinson (1947) szerint 40%-ánál, James (1960) szerint 90%-ánál kóros személyiség: asocialis magatartás, kritikátlanság, ingerlékenység, agressivitás, impulzivitás vagy tapadós körülményes magatartás, olykor iniciativátlanság, dysphoria, nemritkán szorongás, értelmi elmaradottság vagy következményes elbutulás figyelhető meg.