Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(03)

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁRCIUS 01.

A hippocampalis systema elváltozásainak szerepe az öregkori psychosyndroma (elsősorban az amnesticus syndr.) kialakításában

DR. BALAJTHY Béla

Neuropathológiai laboratóriumunk. Angyal prof, irányításával három éve foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az ún. limbicus structúrák játszanak-e, és milyen szerepet, bizonyos klinikai tünetek kialakításában. A limbicus rendszer jelentőségére az utóbbi két-három évtized kutatásai hívták fel a figyelmet, működéséről, functionális jelentőségéről azonban, különösen a számunkra legfontosabb emberi vonatkozásban, a sok bizonytalan feltételezés mellett kevés a biztos adat. Konkrét célkitűzéssel végzett előkísérletek alapján, munkánk középpontjába a limbicus rendszer egy részét alkotó hippocampalis systema (a továbbiakban H. syst.) került, az ezzel kapcsolatos mai nézeteket röviden ismertetjük.

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁRCIUS 01.

Adatok az aphasia kísérletes vizsgálatának módszeréhez

I. Travenec

A phaticus zavarok klinikai megjelenésének, mint embernél a jellemző kérgi zavarok egyikének, gócos laesiók az okai, melyek lehetnek éreredetűek, térszűkítő traumás, vagy gyulladásos eredetűek. A laboratóriumi kísérletek ideális experimentális modellsituatiója egyébként soha sem jön létre. Minthogy phaticus zavarok vizsgálatánál nem tudunk magunknak egy egyszerűsített modellkísérlettel szolgálni, célunk klinikai — anatómiai és klinikai —experimentális megfigyelések végzése.

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁRCIUS 01.

Az EEG alkalmazása a gerontologiai novoeainkezelés eredményének ellenőrzésére

DR. MÓRA Sándor

Az öregkor biológiai kutatásának fontosságát több szerző, így újabban Kotsovsky, Bourliere és mások hangsúlyozzák. Bourliére a párisi Gerontologiai Tanszék tanári székfoglalójában kiemeli a szociális otthonok lakóinak vizsgálatával szemben a különböző lakosságkategóriákból vett „minták" elem­zésének szükségességét. Nagyszámú biológiai teszt ismeretes (pl. Haranghy az izommerevséget vizsgálta gyógyszerekkel kapcsolatban, Dénes Zs. a vér­sejtek peroxydase-tartalmát határozta meg stb.).

Ideggyógyászati Szemle

1962. MÁRCIUS 01.

Jelentés az V. Nemzetközi Electroencephalographiai és Klinikai Neurophysiologiai Kongresszusról

DR. NAGY T., DR. MAGYAR I.

Több éves szervezés és előkészítés után 1961-ben Rómában rendezte meg a Nemzetközi EEG Társaság V. Kongresszusát, melyhez ugyancsak Rómában csatlakozott a Neurologiai, majd Neuroradiologiai Kongresszus. Az agyi electromos tevékenység kutatásának óriási lendületét mutatták a kongresszus méretei mind a megjelenteket, mind pedig az előadásokat illetően. Csupán hivatalos meghívottként több mint hatszáz EEG-vel foglalkozó szakember jelent meg és 251 előadás hangzott el.