Ideggyógyászati Szemle - 1962;15(02)

Ideggyógyászati Szemle

1962. FEBRUÁR 01.

Elektroshock terhelésre bekövetkező EEG változások schizophreniásoknál

HUSZÁK István, SOMOGYI István

A normál és kóros psychés működések elektrofiziológiai úton történő analysálhatóságának kérdésével egyre több szerző foglalkozik. A közölt eredmények nem egyértelműek, eddig még nem sikerült megnyugtató módon összefüggéseket találni az intellektuális nívó, a neurotikus, psychopathiás, ill. psychotikus állapotok és az ezeket kísérő elektroencephalographiás elváltozások között.

Ideggyógyászati Szemle

1962. FEBRUÁR 01.

Futószalagon dolgozó ruhaipari munkások neuropszichiátriái vizsgálata *

DR. BÁLINT István, DR. VARGA Berta, HÓDOS Tibor

A futószalag, mint a magasabbrandű munkaszervezés egyik formája, egyre nagyobb jelentőséggel bír egyes iparágak, így a ruhaipar területén is. Sajátosságai következtében egyes dolgozókra fokozott idegrendszeri terhelést ró. „Az automatizált, csekély szellemi megterheléssel együttjáró munka a futó- szalag, amely sok ember számára a legmegfelelőbb munkaformát is jelenti, éppen azért, mert nem kíván aktív szellemi részvételt, mások számára elviselhetetlen kényszert és idegi megterhelést jelent, mely idegösszeroppanáshoz vezethet.”

Ideggyógyászati Szemle

1962. FEBRUÁR 01.

„Mitten” — egy különálló EEG hullámforma

DR. HALÁSZ Péter, DR. KAJTOR Ferenc

Klinikánkon epilepsiások, ill. epilepsia gyanúsak EEG. vizsgálatában az Evipan alvás alatt felvett electroencephalogrammban egy a tüske-és- hullám alakhoz nagyon hasonlító minta vonta magára figyelmünket. Mivel az irodalomban általánosan elfogadott, hogy az altatás a tüske-és-hullám potenciál megjelenésének nagyfokban kedvez, az észlelt mintát kezdetben tüske-és-hullám variánsnak fogtuk fel és tüzetesebb vizsgálatra csak az egyre inkább szembetűnő diagnosztikus ellentmondások miatt került sor.

Ideggyógyászati Szemle

1962. FEBRUÁR 01.

Megjegyzés a spinalis tumorok Röntgen-diagnosztikájához

DR. KÁRPÁTI Miklós

A klinikumban ismert, hogy a jóindulatú, lassan növő, többnyire cystás tumorok a gerinccsatorna falait a hosszú időn át fennálló nyomás következtében kitágítják. Elsberg és Van Dyke megállapították, hogy ilyenkor a transversalis pediculus távolság megnövekedhet. Munkájukban száz eset alapján grafikonon ábrázolva közük, az A—P. irányú gerincfelvételeken lemérhető normál pediculus távolságokat. A—P. irányú gerincfelvételeken lemérhető normál pediculus távolságokat. Lindgren, From Golden és más szerzők is végeztek hasonló méréseket, megállapítva a pediculus távolságok alsó és felső határát, normál esetekben.