Ideggyógyászati Szemle - 1959;12(02)

Ideggyógyászati Szemle

1959. FEBRUÁR 01.

Ethikai szempontok az ideg- és elmegyógyászatban

LEHOCZKY Tibor

A tárgyalt problémákból nyilvánvaló, hogy az orvosnál általában, az ideg- és elmeorvosnál pedig különösen, — nemcsak a szaktudás fontos, hanem talán még ennél is fontosabb – az ethikai tisztaság! Tévedés előfordulhat, ez ellen nem lehetünk teljesen biztosítva. De menthetetlenül bűn tudatosan téves ferdítéssel egyéni érdeket szolgálni. Cselekvésünk irányításában vezér szerepe van a lelkiismeretnek, amely megszabja teendőinket és lehetővé teszi azt az emelkedett szempontot : a kötelesség az érdek... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1959. FEBRUÁR 01.

A tetraaethylthyuramdisulfid kezeléshez csatlakozó exogen psychosisok psychiatriai elemzése

FORNÁDI Ferenc

Összefoglalva klinikai eseteinket megállapítható, hogy a TATD-kezelés folyamán fellépő psychés jelenségek két csoportja ismerhető fel. Az első csoportba sorolhatók a vegetatív tünetekkel egyidőben fellépő psychés jelenségek, mint az aluszékonyság, erythema, fájdalom, hangulati labilitas stb. A második csoport psychés jelenségei igen színes formában jelentkeznek, így a következő psychosis-formák voltak felismerhetők : 1. hangulati élet zavara, mely vagy depressiv, vagy maniacalis állapot... tovább »

Ideggyógyászati Szemle

1959. FEBRUÁR 01.

Az extinctio mint a specifikus és nem specifikus afferens rendszerek együttműködésének zavara

BEKÉNY György

Szerző felsorolja, hogy milyen physiologiás és pathologiás körülmények között észlelhető extinctio. Áttekinti a specifikus és nem specifikus afferens rendszer együttműködésére vonatkozó adatokat. Elméletet ismertet, mely szerint a pathologiás extinctiot a specifikus és nem specifikus afferens rendszer együttes károsodása okozza. A nem specifikus afferensek diffuz működészavara általános figyelemzavart és rostralis dominantiát mutató extinctiot eredményez. A thalamocorticalis specifikus és nem... tovább »