Ideggyógyászati Szemle - 1956;9(2)

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

A subacut panencephalitisekről

DR. MÁTTYUS Adorján

A Pette—Döring-, van Bogaert- és Dawson- encephalitis irodalmának áttekintése, valamint saját két esetünk átvizsgálása alapján megállapítjuk, hogy a 3 forma nem különíthető el egymástól. Klinikailag azonosak, szövettani leletük a szürke állomány elváltozásait illetően szintén azonos. A gliarostképződés és velőshüvelypusztulás változó intensitású a van Bogaert-encephalitisben is és megtalálták egyes Pette-Döring esetekben. A Dawson-encephalitis önálló betegségként való elválasztására a záradéktestek nem elegendők. A subacut panencephalitisek fokozatosan előrehaladó apalliumos syndroma képében zajlanak le. Ezért részben functionalis keringési zavarokat teszünk felelőssé. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozzuk az anoxyás idegsejtelváltozások gyakoriságát ezen betegségnél . Különlegessége második esetünknek az igen súlyos, minden bizonnyal anoxyás eredetű laesio a törzsdúcokban és j. o. Ammonszarvban.

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

Kísérletes vizsgálatok a meningitis tbc-nél keletkező korai vérzés pathogenesiséhez

DR. MISKOVITS Gusztáv, DR. KOVÁCS László

Tengerimalacon olyan meningo-encephalo-myelitist hoztunk létre, mely sok tekintetben - elsősorban az érelváltozások szempontjából - hasonlít az emberi meningitis tbc-hez. Pyogen folyamat, illetve Schwarzmann-phenomen előidézésével vérzés létrejön ugyan a meningo-encephalo-myelitises állat agyában és egyéb szerveiben, a kontrollokhoz képest a különbség azonban nem jellegzetes.

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

Artéria chorioidea anterior lekötéssel kapcsolatos klinikai és pathologiai megfigyelések athetosisnál

DR. HULLAY József, DR. HABERLAND Katalin

A szerzők athetosisos betegeknél végzett a. ch. a. lekötéssel kapcsolatos klinikai és pathologiai megfigyeléseikről számolnak be. Tapasztalataikat a következőkben összegezik : 1. Három betegnél végzett 4. a. ch. a. lekötésből három esetben a műtétet hatásosnak találták. Műtét után a. ch. a. syndromát nem észleltek. 2. Mivel az a. ch. a. lekötés után, harmadik esetük és az irodalomban leírt sectios esetek alapján a pallidum lágyulás látszik legkövetkezetesebbnek, ezért az eredményt elsősorban a pallidum károsodásnak tulajdonítják, amely a kóros működés kiiktatásának elve alapján hat. 3. Boncolt esetük azt mutatja, hogy az eredménytelenség oka nemcsak az ér elégtelen elzárása lehet, hanem az anastomosis és a jó collateralis keringés is, amely a parenchyma károsodást az adott ér teljes elzárása esetén is kivédheti. 4. A lágyulás kiterjedése kiszámíthatatlan, mivel az előbbi tényezők mellett a beteg korától, az erek állapotától és az általános keringéstől függ. 5. Az a. ch. a. lekötés az extrapyramidalis mozgászavarok, a tónusfokozódás és az ebből szár- mazó akaratlagos mozgáskorlátozottság befolyásolására hatásos beavatkozásnak látszik, de a következmény és így az eredmény kiszámíthatatlansága erősen kisebbíti a technikailag egyszerű műtét értékét. Emellett felvetik, hogy a műtét a temporalis pólus esetleges sérülése, vagy kiterjedt lágyulás esetén az amygdala károsodása miatt epilepsia okozója lehet. 6. A harmadik esetben, mivel b. o. az a. ch. a. lekötés lényegében eredménytelen volt, j. o. az első medialis strialis ágat is coagulálták. Ennek a lágyulás létrejöttében és kiterjedésében szerepet tulajdonítanak. Arra a kérdésre, hogy a fenti ág kiiktatása bizonyos esetben indokolt lehet-e, egyenlőre választ adni nem tudnak.

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

Szómegerősítéses feltételes mozgásreactiók vizsgálata a klinikai gyakorlatban

DR. PÁSZTOR Emil

A műtét előtt elvégzett ventriculographia a kamrarendszer balra való áttolása mellett a j. o.-i oldalkamra felülről lefelé való nagyfokú elnyomását mutatta. A műtét alkalmával j. o.-i falx elülső harmad meningeomát távolítottunk el. Zavartalan műtét utáni gyógyulás. A műtét utáni napon kialakult b. o.-i felső végtag és lábfej bénulás fokozatosan megszűnt. Az izomerő fokozatosan visszatért a b. o.-i végtagokba. A műtét utáni 37. napon a kéz szorító ereje dinamométerrel mérve j. o. 22, b. o. 6 kg. Hat hónappal a műtét után negatív status. A kéz szorító ereje j. o. 22, b. o. 21 kg.

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

Kísérletesen előidézett stagnatiós anoxya és epilepsiás görcsök hatása a vér-agygát működésére

DR. BOZSIK György, DR. MOLNÁR László

36 macskánál vizsgáltuk a vér-agygát működés változását Geigy-kék 536-tal. Kísérleteink tanúsága szerint : Érlekötéssel létrehozott stagnatiós anoxya csak az agy legalább három artériás törzsének lekötése esetén idéz elő áteresztést. Cardiazol többszöri adása után is csupán minimális permeabilitásfokozódás következik be. Elektroschock kezelés halmozott shockok esetén határozott festék-áteresztéshez vezet. Az intercellularis alapállomány csak durva laesióknál sérül; anoxyás, illetve anoxyás-vasalis folyamatoknál még Geigy-kék-kel szemben mutatkozó áteresztés esetén sem látható az alapállományban szövettani változás perjódsavas Schiff reactióval.

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

Psychiatriai betegek reserpin kezelése

DR. SIMKÓ Alfréd, DR. B. Stiaszny Erzsébet

Szerzők röviden ismertetik a reserpin pharmakológiáját, majd áttekintést nyújtanak annak somatopsychés hatásmechanizmusáról. A szert elsősorban diencephalikus sedativumnak tekintik. Vércukorterheléses vizsgálataik alapján megerősítik a szer hypoglykaemizáló hatását is. Megállapítják, hogy a reserpin a pilocarpin okozta myosist prolongálni képes. 25 ambuláns beteget kezelve 76%-os remissiós eredményt értek el átlagosan. Legjobbak az eredményeik a vaso-vegetatív é. affekt-labil, anxiosus, hypochondriás, coenaesthopathiás, zavart, izgatott, klimakterialis és hyper-thyreotikus vonásokat mutató betegeknél, valamint proce sus schizophreniásoknál. A nem súlyos mellékhatásokra való tekintettel a szerzők a reserpint az ambuláns psyehiatriai praxisban létjogosultnak tartják. A gyógyszert nem tekintik a psychosisok causalis therapeutikumának, csupán a, psychés compensatio elérésére irányuló „neurolepticum"-nak. Nem tartják azonban kizártnak, hogy a reserpin- és insulin-kezelés effektusaiban rokon mechanizmusok szerepelnek.

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

Berendezés reakeióidők analizálására

LICHTNECKERT István, KÁDÁR Pál

A műszer egyszerű formában is lehetőséget rejt magában olyan mozgásélettani jelenségek felismerésére, melyek kimutatása eddig nehézségbe ütközött. 3. ábra olyan kísérleti egyénről készült, kinek klinikai vizsgálatában, mozgásélettani abnormalitásra jel nem mutat, a felvett görbe messzemenő eltérést mutat a normálistól. A műszerrel kimutatható élettani alapjelenségeket vizsgálat tárgyává tesszük.

Ideggyógyászati Szemle

1956. ÁPRILIS 01.

Tudományos ülések előadásai, bemutatásai

ORTHMAYR Alajos, SZILÁGYI Katalin, SÁNDOR György, SOLTÉSZ Lajos, SZÉNÁSY József, SIMOGYI Gusztáv, KEPES János, POGÁNY Ödön, PALOTÁS Gábor

Vakoknál épp úgy mint látóknál a munkában először a globális olvasást, tehát a szintetizáló képességet kell kialakítani, csak azután lehet az analizáló képességet kívánó írást.