Ideggyógyászati Szemle - 1955;8(02)

Ideggyógyászati Szemle

1955. ÁPRILIS 02.

A beszédközpont és a keresztezett aphasia öröklés-biológiai szemszögből

DR SÁNTHA Kálmán

A szóbanforgó tárgykörrel már 1937-ben, 1941-ben és 1947-ben foglalkoztam és ezért — utalva az akkor elmondottakra — most csupán a vizsgálatok további eredményeiről szeretnék röviden beszámolni. Ezeket is elsősorban az idegsebész szempontjából kívánom csoportosítani és tárgyalni, vagyis a gyakorlati jelentőség szempontjából.

Ideggyógyászati Szemle

1955. ÁPRILIS 02.

Adatok a primär cerebralis carcinoma kérdéséhez

DR BARTHA István, DR SZOBOR Albert

A plexus chorioideus elsődleges, rosszrindulatú daganataival kapcsolatban ezidőszerint még nem alakult ki egységes álláspont. Az idevágó irodalmat áttekintve kiderül, hogy ezideig már több közlés történt, mely a plexus chorioideusból (a továbbiakban pl. ch.) kiindult, primär carcinomaról számol be.

Ideggyógyászati Szemle

1955. ÁPRILIS 02.

Az eosinophil sejtszám változása cukorterhelésekor

DR LÁNG Sándor, DR OROSZ Éva

Az újabb irodalmi adatok szerint szőlőcukor perorális adagolása után a perifériás vérben megfogynak az eosinophil sejtek. A csökkenés már félóra múlva kimutatható, maximumát 1—2 óra múlva éri el s utána az eo-sejtszám megint eléri vagy legalább is megközelíti a cukorfogyasztás előtti értéket.

Ideggyógyászati Szemle

1955. ÁPRILIS 02.

Központi idegrendszer és RES III. Adatok a máj-RES neurohormonális szabályozásához

CSABA György, RAPPAY György, NIEDERMANN Éva

Kísérleteinket 160 patkányon végeztük. A kísérlet célja volt: a májtárolásának neuroendokrin szabályozását tisztázni. Kísérleti methodikaként a stabilizált Törő—Velősy-féle eljárást használtuk. Eredményeink: 1. Az insulin, dósisától függően nagymértékben csökkenti a tárolást a májban és ez igen nagy dosisnál a normál érték V4-ére is lecsökken. A csökkenés nem függ a vér cukortartalmától. 2. Frontális cortex eltávolítása után az insulin fenti hatását nem képes kifejteni. 3. Mellékvese kiirtása nagymértékben csökkenti a tárolást, két nap múlva regisztrálva 72,6%-kal, egy hét múlva regisztrálva 29,0%- kal. 4. Mellékveseirtott patkány tárolását az adrenalin dósisától függően megemeli, de kompenzálásra nem képes. 5. DOCA-val az adrenalectomia által okozott csökkenés kompenzálható. 6. A DOCA egészséges állátoknál tárolás csökkenést hoz létre. 7. A központi idegrendszer tárolást serkentő hatása a mellékvesék kiirtása után elmarad, a tárolás a normál szint alá csökken.

Ideggyógyászati Szemle

1955. ÁPRILIS 02.

Agyrázkódás utáni amnesticus tünetegyüttes

GÁL Pál

A saját eseteinek és az irodalmi adatok alapján ismerteti az agyrázkódás utáni amnesticus tünetegyüttest. Történeti áttekintés után rámutat arra, hogy a commotiós psychosis lényegileg minden „exogen“ psychosis közös megjelenési formája. A közismert tünetek mellett anyagában személyiségváltozást, érdeklődési és kezdeményezési hiányt, az időélmény, időérzékelés, a hangulati élet zavarát, aszociális magatartást talált. Tapasztalatai a nem szerinti megoszlás, prognosis és therápiát illetőleg. Kórbonctani irodalmi adatok mellett a pavlovi élettani elveknek megfelelően részletezi az amnesticus tünetegyüttes dynamicus localisatiojának és kórlélektanának alapstruktúráját.

Ideggyógyászati Szemle

1955. ÁPRILIS 02.

Elmebeteg-foglalkoztatás lntapusztán

BENEDEK István

A 80 ágyas intapusztai kísérleti munkaterápiás osztályon, amely 1952-ben kezdett működni, 2 év alatt 250 beteg fordult meg. 200 kibocsátott beteg közül javultan hazament vagy munkába állt 62 százalék. Mivel az anyag kizárólag defekt-betegekből (inveterált, hospitalizált esetekből) áll, ez a javulási százalék meglepően magas. Ezenkívül 41 betegnek az állapota annyira rendeződött, hogy önállóan munkába ugyan nem állítható, de hazaküldhető volna — ha szociális helyzete ezt lehetővé tenné. így a 250 beteg teljes javulása aránya 66 százalék. A javult, de szociális okokból kibocsáthatatlan betegek lassan feltöltik az osztályt és megbénítják dinamizmusát. A környezet-terápiás módszer lényege: maximális szabadság, jó bánásmód, állandó foglalkozás a betegekkel, célszerű termelő-munkába állítás olymódon, hogy a beteg ambícióval végezze a munkát s mintegy a maga ügyének tekintse; gondoskodás sportról, játékról, szellemi szórakozásról; családias környezet kialakítása, amelyben a beteg jól érzi magát, a „mesterséges, de nem természetellenes“ társadalom segélyével lépésről lépésre visszavezetni a valódi társadalomba azokat, akiket lehet, kellemes környezetet és munkával-szórakozással teljes otthont biztosítani azoknak, akik a valódi társadalomba visszatalálni nem tudnak. Ezzel a módszerrel sikerült elérni, hogy a betegek 60 százaléka jól, 18 százaléka közepesen dolgozott, továbbá a betegek 56,8 százaléka igen jól, 25,2 százaléka jól érezte magát Intapusztán.