Ideggyógyászati Szemle - 1955;8(01)

Ideggyógyászati Szemle

1955. FEBRUÁR 03.

Újabb szempontok a parkinsonos tremor sebészetében

DR. HULLAY József

Akaratlagos és automaticus mozgásaink összerendezettségét, zavartalanságát a mozgató és mozgásszabályozó központok szoros és harmonikus együttműködése biztosítja. Ha ez a rendszer valahol bántalmazott, a legkülönbözőbb mozgászavarok jöhetnek létre, melyek egyik formája a parkinsonismus.

Ideggyógyászati Szemle

1955. FEBRUÁR 03.

Új magyar elektroconvulsator és stimulator. Kísérletes és klinikai therapiás adatok az elektrostimulatio fiziológiájához

DR NYÍRŐ Gyula , KAFFKA Károly, DR ZSOMBÓK György

Általánosan ismeretes az a szélsőséges ellentétes álláspont, mely a psychiaterek között az elektroshock therapia alkalmazása és értékelése tekintetében kialakult. Joggal foglaltak állást szovjet szerzők az optimisták túlzásai ellen és különös figyelmet érdemelnek törekvéseik, melyek a gyógymód alkalmazási területének korlátozását sürgetik.

Ideggyógyászati Szemle

1955. FEBRUÁR 03.

A carotis angiographia diagnosztikai jelentősége

DR. FÉNYES György

Az agyi angiograpihia bevezetése Moniz nevéhez fűződik, akinek 1927-ben sikerült az artéria carotis communisba fecskendezett jódnátrium segítségével az agy érhálózatát élő emberen először láthatóvá tenni.

Ideggyógyászati Szemle

1955. FEBRUÁR 03.

Központi idegrendszer és RÉS II. Acut és tartós altatás hatása a máj tárolására

DR CSABA György, DR RAPPAY György

Napjainkban az idegrendszer szerepeltetése a gyógyító-megelőző munkában hatalmas jelentőségűvé vált, az ezirányú vizsgálatok alapján a gyógyító munka egyik komoly eszközévé lett a tartós altatás, mely számos cortico-visceralis és egyéb más megbetegedés esetén alkalmazva jó therápiás eredményekhez vezetett.

Ideggyógyászati Szemle

1955. FEBRUÁR 03.

A hypertoniabetegség intraarterialis novokain-kezeléséről

DR. ANGYAL Lajos, DR. VARGA Gyula, DR. KRASZNAI Iván, DR. GORTVAI György, DR. KALMÁR Katalin, DR. GÁLLY Mária, DR. KUNCZ Elemér

Djurácka az intraarterialis novokain-blokádnak az ischiászra gyakorolt hatását tanulmányozva észrevette, hogy a kezelt betegek vérnyomása normalizálódik.

Ideggyógyászati Szemle

1955. FEBRUÁR 03.

Tudományos ülések előadásai, bemutatásai

Sáfár Mihály (Országos Idegsebészet, Budapest) A rteria cerebri media saccularis aneurysma operált esete. (Ideggyógyász Szakcsoport 1954 nov. 18.) F. A.-né 20 éves statisztikus. Első felvétel 1953. nov. 3-tól dec. 2-ig. 1953. június óta 4-5 ízben rosszullétek, amelyek fejfájásból, hányingerből, hányásból és eszméletvesztésből álltak. Legutolsó rosszulléte alkalmával bal karja és lába is rángatódzott.