Ideggyógyászati Szemle - 1951;4(03)

Ideggyógyászati Szemle

1951. SZEPTEMBER 22.

Szomatotopiás lokalizáció és neurogenezis

SZENTÁGOTHAI János

Mindenki, aki egy kis elmélyedéssel vizsgálja az idegrendszer szerkezetét és annak kialakulását, fel kell tegye magának azt a kérdést, hogy mi irányítja a fejlődő idegrostokat látszólag előre meghatározott céljukhoz. Mi készteti őket arra, hogy pontosan meghatározott szövetelemekkel lépve kapcsolatba alakítsák ki az idegrendszer rendkívül bonyolult, mégis tökéletesen tervszerű hálózatát?

Ideggyógyászati Szemle

1951. SZEPTEMBER 22.

A myasthenia gravis néhány ismeretlen és ritka tünetéről

HERMAN E.

Szerző 6 saját myasthenia esetét közli. Tárgyalja az eddig még nem ismert, úgynevezett intermittáló myastheniás in-reflexet. Idézi és analyzálja a fájdalomérzetet myasthenia gravisban. Leírja és analyzálja az izomspasmusokat myasthenia gravisban.

Ideggyógyászati Szemle

1951. SZEPTEMBER 22.

Pavlov fiziológiájának alkalmazása a gyógypedagógia gyakorlatában

BÁRCZI Gusztáv

Az ember fejlődését azok a reflexek határozzák meg, amelyek az egyénre ható ingerek következtében létrejönnek, vagy a nevelés következtében kialakulnak. Pavlov tanítása szerint a fejlődés az agykéreg, a belső szervek és a környezet szoros kapcsolatától függ. E három tényező egysége biztosítja, hogy a fejlődés minden egyes fázisában annyi és olyan reflex jön létre, amennyit a belső szervek képesek létrehozni, az agykéreg befogadni és amennyit és amilyent a környezet szükségessé tesz.