Hypertonia és Nephrologia - 2016;20(05)

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

A hypertonia kezelésének hemodinamikai alapú megközelítése. Az impedancia-kardiográfia lehetséges helye a hypertonia egyénre szabott terápiájában

SIMONYI Gábor, ZSUZSA Pál

A hypertonia kezelése során fontos a vérnyomáscélértékek elérése. Ennek ellenére a vérnyomáscélértéken lévő betegek aránya lehetne magasabb, mivel a célérték elérésének elmaradása esetén emelkedik a cardiovascularis események kockázata. A magasvérnyomás-betegség kezelésében jelenleg a szisztolés és a diasztolés vérnyomás szolgál iránytűként, ugyanakkor számos hemodinamikai változás áll a vérnyomás-emelkedés hátterében. Hypertoniában gyakori a perctérfogat, a teljes perifériás ellenállás, a verővolumen, az artériás compliance kedvezőtlen irányú változásai. Az impedancia-kardiográfia egy szerűen elvégezhető noninvazív, nagy pontosságú módszer a hemodinamikai paraméterek vizsgálatára. Az impedancia-kardiográfia alkalmazásával lehetőség nyílik a hypertoniában fennálló különböző hemodinamikai eltérések diagnosztizálására, amelyek figyelembevétele segítséget nyújthat a megfelelő antihipertenzív ható - anyag-csoportok megválasztásában. Számos vizsgálatban igazolták, hogy a hemodinamikai alapon megválasztott antihipertenzív terápiával nagyobb arányban érhetők el a vérnyomáscélok, amelyek hosszabb távon csökkenthetik a célszervkárosodások és a szövődmények ki ala ku - lásának esélyét.

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

Dialíziskezelés Magyarországon 2010–2015

KULCSÁR Imre, ILLÉS Melinda, KOVÁCS LÁSZLÓ

A szerzők a 2010-2015 közötti magyarországi dialízisstatisz ti - kai adatokat prezentálják. A kérdőíves adatgyűjtést a Magyar Nephrologiai Társaság Dialízis Regiszter Bizottsága végezte. A vizsgált hat év során a dialízisprogramban kezelt betegek száma 8,4%-kal (évente 1,4%-kal), a dialízisbe kerülő új betegeké pedig 10,5%-kal (évente 1,75%) nőtt. Az előző - 2003 és 2009 közötti - időszakban sokkal erőteljesebb volt a növekedés: az új betegek száma átlagosan évente 7,5%-kal nőtt. A dialízisbe kerülő összes új betegek incidenciája 1 millió lakosra 2010-ben 440 fő, 2015-ben 486 fő volt. Az év végi (prevalens) betegszám 2010-ben 621, 2015-ben 643 fő volt 1 millió lakosra számítva. A peritonealis dialízis (PD) penetranciája az elmúlt hat évben gyakorlatilag nem változott (2010-ben 13,5%, 2015-ben 13,6%). A megfigyelt periódusban lényegében nem változott a dialízishez vezető alapbe - tegségek közül a diabetes mellitus és a hypertonia számaránya. Meglepetésre a dialízisprogramba kerülő új betegek átlagos életkora fokozatosan csökkent (2010-ben 66,9, 2015-ben 62,8 év). A transzplantációs várólistán lévő krónikusdialízis-programban kezeltek aránya az elmúlt években emelkedett (2009-ben 10,7%, 2015-ben 15,8%), és nőtt a vese át - ültetésen átesett betegek száma is (2010-ben 268, 2015-ben 356). A krónikusdialízis-programban kezelt betegek halálozási aránya kissé csökkent (14,4-13,1%).

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

A nátrium- és vízháztartás extrarenalis szabályozásának lehetősége

AGÓCS Róbert István, SUGÁR Dániel, SULYOK Endre, SZABÓ J. Attila

A só- és vízháztartás szabályozása az egyik legrégebben kutatott területe az orvostudománynak. Közleményünkben a nátrium-homeosztázis egy új aspektusát, a bőr interstitiumában végbemenő reverzibilis nátriumraktározás koncepcióját mutatjuk be. Az ezzel kapcsolatos eddigi kutatási eredmények felölelik az ozmotikusan inaktív nátriumraktárak felfedezését, a bőrben található nátriumrezervoár lokalizálását, és annak bizonyítását, hogy az e szervben megvalósuló szabályozó kaszkád részt vesz a vérnyomás szabályozásában. A bőr interstitiumában jelen lévő glikózaminoglikán (GAG) -makromolekulák reverzibilis kapcsolatba lépnek a sóterhelés során szervezetbe jutó többletnátriummal, így a vese mellett szerepet játszanak a nátrium- és vízháztartás szabályozásában, és ezáltal a vérnyomásra is hatással vannak.

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

Életminőség: Az egészség megítélése. Európai összehasonlítás

KÉKES Ede, REKETTYE Gábor

Cikksorozatunk első részében az Európai Unió statisztikai hivatalának az európai emberek életminőségének újszerű vizsgálatáról számoltunk be. Bemutattuk, hogy az Eurostat az életminőséget 8+1 dimenzióval mérte és azt is elmondtuk, hogy a rendelkezésre álló statisztikai adatokat konkrét megkérdezéses vizsgálatokkal egészítette ki. Jelen cikkünkben e nyolc dimenzió közül az egészségügyi szakmát leginkább érintő területtel, a várható élettartammal, illetve az ezt leginkább befolyásoló tényezővel, az egészséggel, illetve az embereknek saját egészségükről alkotott képével foglalkozunk.

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

A nagy zsírblöff

VÁLYI Péter

Az 1950-es évekre az Amerikai Egyesült Államokban nyilvánvalóvá vált, hogy a coronariabetegség okozta egyre növekvő mortalitás, legalábbis részben, étrendi tényezőkkel is kapcsolatos lehet. Egyre több kutatás célja volt az egyes étrendi tényezők és a koszorúér-betegség kockázata közötti összefüggések tisztázása.

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

A lercanidipin helye a hypertonia kezelésében

HERCZEG Béla

A lercanidipin egy harmadik generációs kalciumantagonista, antihipertenzív hatékonysága mind monoterápiában, mind kombinációban bizonyított. Az első és második generációs dihidropiridin (DHP) típusú kalciumcsatornagátlókkal szemben legfőbb előnye, hogy mellékhatás viszonylag ritkán jelentkezik, különösen fontos ebből a szempontból a jóval ritkábban jelentkező lábfej- és bokaoedema. Klinikai és állatkísérletes adatok bizonyítják vesevédő hatását, de ezt a hatást a jövőben prospektív randomizált kettős vak vizsgálatoknak is alá kell támasztaniuk. Nagyon hasznos diabeteshez, obesitashoz társult hypertoniában, metabolikus „semlegessége” miatt. A hypertonia kezelésének kulcsa a magas szintű perzisztencia, ebből a szempontból a lercanidipin egy igen fontos lépcsőt és előrelépést jelent.

Hypertonia és Nephrologia

2016. OKTÓBER 20.

Állami ünnepség Korányi Sándor születésének 150. évfordulóján

RADÓ János

Korányi Sándor 1866. június 18-án született, az ünnepséget a Nemzeti Örökség Intézetének rendezésében 2016. június 17-én, pénteken tartottuk sírjánál a Nemzeti Sírkertben. Az ünnepség fényét emelte, hogy Korányi Sándor élő leszármazottai is megjelentek: dr. Korányi László professzor, felesége, lánya és négy unokája. Jelen volt a VIII. kerületi alpolgármester is. Dr. Radó János professzor a Magyar Nephrologiai Társaságot és a Nephrológiai Történeti Bizottságot, dr. Pollner Kálmán osztályvezető főorvos és dr. Haris Ágnes főorvos a Magyar Nephrologiai Társaságot és a Szent Margit Kórházat, dr. Rosivall László professzor a Magyar Nephrologiai Társaságot és a Magyar Vesealapítványt képviselte. Az eseményt rengetegen tisztelték meg jelenlétükkel, az egész sírhelyet ellepték a megemlékezők koszorúi.