Hypertonia és Nephrologia - 2015;19(03)

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

Hazai adatok a ramiprilalapú szabad és fix kombinációkról a terápiahűség tükrében

SIMONYI Gábor

A krónikus betegségek kezelésekor a megfelelő terápiás hatás csak tartós gyógyszerszedés mellett érhető el. Ez alól a magasvérnyomás-be teg - ség sem kivétel, a célvérnyomás elérése kiemelkedő jelentőségű a cardiovascularis szövődmények megelőzése szempontjából. A fix gyógyszer-kombinációk alkal - mazása nemzetközi és hazai adatok szerint mintegy 20%-kal növeli a terápia - hűséget. Közleményünkben a hypertoniában adott ramipril és amlodipin szabad, a ramipril/amlodipin fix kombinációja, továbbá a ramipril/thiazid diuretikumot tartalmazó fix gyógyszer-kombinációk egyéves terápiahűségét ismertetjük.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

A hyponatraemia diagnosztikájának és kezelésének gyakorlati útmutatója

FORDÍTOTTÁK: Cseprekál Orsolya, KÓBOR Krisztina, KIS Éva, BRASNYÓ Pál, HARIS Ágnes, REUSZ György

A hyponatraemia a klinikai gyakorlatban a leggyakrabban előforduló folyadék- és elektrolitzavarral járó kórkép. Definíció szerint hypo - natraemiáról beszélünk, ha a szérumnátrium-koncentráció ≤135 mmol/l, ami a sürgősséggel történő kórházi felvételek 15-20%-ának hátterében kimutatható, és a kritikus állapotú betegek 20%-ában igazolható. A hyponatraemia az igen enyhétől a súlyos, és akár az életet is veszélyeztető klinikai tünetek széles skáláját okozhatja, emellett a mortalitási, morbiditási kockázat és a kórházi tartózkodás időtartamának növekedését eredmé nyezi a betegségek széles spektrumával jelentkező betegek kö rében.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

Kiegészítések és magyarázatok „A hyponatraemia diagnosztikájának és kezelésének gyakorlati irányelvéhez”

DEÁK György, HARIS Ágnes

A European Renal Best Practice testülete engedélyezte a Nephrology Dialysis and Transplantation-ban 2014. áprilisában publikált Clinical Practice Guideline on Diagnosis and Treatment of Hyponatraemia (1) rövid változatának magyar fordítását és közzétételét „A hyponatraemia diagnosztikájának és kezelésének gyakorlati irányelve” címmel. Az Irányelv ebben a tömör és lényegretörő formában az egyes klinikai helyzetekben követendő ajánlásokra fokuszál, melyhez rövid gyakorlati tanácsokat fűz, de terjedelmi korlátok miatt, és a könnyű áttekinthetőség érdekében részletes magyarázatokba nem bocsátkozik.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

A β-blokkolók alkalmazása Magyarországon 2007-2014 között az OEP adatai alapján

BARNA István, GYURCSÁNYI András

A β-blokkolókat a hypertonia különböző formáiban, valamint ischaemiás szívbetegségben, a különböző ritmuszavarokban, migrénben, esszenciális tremor esetén, endokrin betegségek okozta tachycardiák kezelése mellett a szisztolés és diasztolés szívelégtelenség kezelésében használhatjuk. Felhasználva az Országos Egészségpénztár (OEP) adatbázisát, elemeztük a hazai, 2007 és 2014 közt alkalmazott β-blokkolók forgalmának változását. Az időszak elején még több mint 50%-a metoprolol hatóanyagot tartalmazott, az időszak végére a nebivolol hatóanyag-tartalmú készítmények lettek a legnagyobb mértékben (29%) rendelt β-blokkolók. A nebivolol mellett a bisoprolol és a carvedilol felhasználása növekedett, a „régi” β-blokkolók közül a pindolol, bopindolol felhasználása folya - matosan csökken, a propranolol- és a sotalololfelhasználás a kezdeti kismértékű csökkenés után stagnál. Metabolikus szindrómában, a szénhidrát-anyagcsere zavaraiban, alvási apnoe szind róma esetén a nebivolol speciális előnyét jelenti az állapotot kísérő szimpa - tikusaktivitás-fokozódás és a következményes RAS-aktiváció mérséklése. A vasodilatatio, a plakk-képződés gátlása, a thrombocytaaggregáció csökkentése és az an - tiproliferatív hatások a nebivolol egyedülálló sajátosságai a β-blokkolók csoport - jában. Az inzulinszenzitivitást növeli, ezáltal nem jellemzi a diabetest okozó hosszú távú mellékhatás. A centrális vérnyomás nebivolollal elérhető hatékony csökkenése valószínűsíti a stroke és egyéb centrális vérnyomáshoz kapcsolódó szövődmények kockázatának megfelelő csökkenését is. Ha tehát a nemzetközi ajánlásokat és a hazai támogatást figyelembe vesszük, nem meglepő, hogy a metoprolol alkal - mazása miért csökkent ilyen nagymértékben, illetve a nebivolol hogyan fedte le a hazai teljes β-blokkoló piac jelentős részét. A carvedilol korábban a má sodik, jelenleg a 3-4. leggyakrabban alkalmazott β-blokkolóvá vált. A metoprolol alkal ma - zásának csökkenését kétségkívül az ajánlások változása, a támogatott sze rekből való kikerülés, illetve a megismert új hatékony szerek megjelenése okozta.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

Hoztam egy esetet

KISS István

Harminchat éves egyedülálló nőbeteg jelentkezett Hypertonia Szak ambulanciánkon. Anamnézisében megelőző betegség nem szerepelt. Jelenleg állandósult a munkahelyi stresszállapota, amelyet minden bizonnyal súlyosbít a magánéleti válsága is (megfelelő partner keresése, illetve hiánya). Menstruációja normális, eddig három művi abortusza volt, a nem megfelelő partnerrel gyereket nem vállalt. Ak tuá li san fogamzásgátlót nem szed.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

Növényi rostok és hypertonia

KÉKES Ede

Evans és munkatársai 2015-ben jelentették meg összefoglaló közleményüket (1) „Effects of dietary fiber type on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of healthy individuals” címmel, mely élénk érdeklődést váltott ki világszerte. Úgy érezzük, indokolt ezzel a kérdéssel nekünk is foglalkozni, hiszen az étkezésünk kedvező befolyásolása hazánkban is nagyon fontos népegészségügyi kérdés.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

A krónikus vesebetegek gondozása

KULCSÁR Imre, SZEGEDI János, KISS István

A krónikus vesebetegek száma hazánkban is növekszik, szá - mu kat közel 1 millióra becsülik. A GFR-értékek meghatározásának rutinszerű beve - ze tése és feltüntetése, illetve a diabetes, hypertonia, elhízás és az időskorúak számának növekedése a fő okai ennek a változásnak. A vesebetegek gondozása interdiszciplináris feladat. Nagyobb részük a háziorvosok ellátási kompetenciája. A nagy kockázatú betegeket a hazai nefrológiai szakellátás kezeli és gondozza. Ez az ellátórendszer eloszlását tekintve országos viszonylatban egyenetlen és kapacitását illetően számos pontján elégtelen. Ahhoz, hogy a nefro - lógiai betegellátás gazdaságosabb és hatékonyabb legyen, növelni kell a nefrológiai járóbeteg-ellátás óraszámát és pótolni a hiányzó humánerőforrást.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

A kalciumcsatorna-blokkoló-kezelés helye hypertoniában

ALFÖLDI Sándor

A kalciumcsatorna-blokkolók (CCB) az 1980-as évek óta szerepelnek az antihipertenzív gyógyszerpalettán. Használatuk gyorsan növekedett és jelenleg a második legnépszerűbb gyógyszercsoportot jelentik a hy - pertonia terápiájában.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

A fix kombinációban adott amlodipin/atorvastatin (Amlator-) kezelés sikere dyslipidaemiás hypertoniás betegekben

POÓR Ferenc

A hypertonia a domináns kockázati tényezők közül az egyik legjelentősebb cardiovascularis rizikófaktor, amelyet számos nagy klinikai vizsgálat eredménye igazolt. Különösen jelentős Lewington munkája, aki 61 prospektív vizsgálat közel egymillió egyénre kiterjedő adatainak elemzésével kimutatta, hogy az életkor növekedése mellett az emelkedő szisztolés és diasztolés vérnyomás a koszorúér-betegség és stroke növekvő előfordulásával jár.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

A mediterrán diétához ragaszkodás javítja a túlélést

KÉKES Ede

Görögországban az általános populációban érdekes - több évig tartó - elemzést végeztek. A mediterrán diétához kötődés mértéke és az összhalálozás, a coronaria- és a carcinomahalálozás közötti összefüggést vizsgálták 22 043 felnőtt egyénnél étrendelemzéssel, speciális kérdőlapok felhasználásával.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

Hypertonia és Nephrologia

2015. JÚNIUS 25.

Thomas G. Pickering (1940–2009)

KÉLES Ede

Thomas G. Pickering az egyik legismertebb klinikus kutató volt a hipertonológia területén. Édesapja, Sir George White Pickering is klinikai orvos, majd akadémikus volt és az oxfordi egyetem professzora.