Hypertonia és Nephrologia - 2015;19(02)

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A hypertonia diagnosztikája és a vérnyomáscélértékek a legújabb ajánlások tükrében

STUDINGER Péter, BARNA István

Az elmúlt évben több nemzetközi szervezet új ajánlást jelentetett meg a hypertonia témakörében. A European Society of Hypertension és a European Society of Cardiology (ESH/ESC) 2013 júliusában publikált ajánlása átfogó jellegű, a hypertonia diagnosztikájának kérdéskörét maximális részletességgel tárgyalja. Az American Society of Hypertension és az International Society of Hypertension (ASH/ISH) 2014-es ajánlása terjedelmét tekintve jóval rövidebb, ennélfogva diagnosztikai részletekbe kevésbé bocsátkozó munka. Az ugyancsak amerikai Eighth Joint National Committee (JNC8) pedig a hypertonia diagnosztikájának csak néhány részletére fokuszálva foglalja össze szigorúan bizonyítékokon alapuló ajánlásait. E három ajánlás néhány közös és eltérő megállapítását ismertetjük.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A hypertonia terápiája a legújabb ajánlások tükrében

STUDINGER Péter, BARNA István

A különböző nemzetközi szervezetek által az elmúlt évben publikált ajánlások a hypertonia kezelését illetően két irányvonalat követnek. A European Society of Hypertension és a European Society of Cardiology (ESH/ESC) viszonylag liberális szellemű a gyógyszerválasztásban, megemlítve, hogy egyes társbetegségek fennállta esetén mely gyógyszercsoport a legelőnyösebb. Az American Society of Hypertension és az International Society of Hypertension (ASH/ISH), valamint az Eighth Joint National Committee (JNC8) ajánlásai kevésbé adnak szabad kezet az orvosnak, szűkebb körből ajánlanak elsőként választandó gyógyszert, és a gyógyszeres kezelés indítását és a terápia felépítését algoritmus - ként adják meg. A jelen publikációban a három ajánlás néhány terápiás javaslatát hasonlítjuk össze.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A hyperuricaemia növekedési trendje hazánkban 2010-2014 között

KÉKES Ede, BARNA István, DAIKI Tenno, DANKOVICS Gergely, KISS István

A húgysav klinikai jelentősége nagymértékben növekedett az utóbbi években. A civilizált országokban, de világszerte is növekszik a kóros húgy - savszintű egyének száma. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja során 2010 és 2015 között 919 helyszínen 112 115 egyénnél életvitel-, beteg ség - elemzést, hagyományos laboratóriumi és korszerű eszközös vizsgálatokat vé gez - tünk. Ezek keretében került sor a szérumhúgysavszint mérésére is. Meg figye lé - seink szerint hazánkban is - más országokhoz hasonlóan - a hyperuricaemia előfordulása emelkedő tendenciát mutat. Ez a nőknél kisebb, a férfiaknál nagyobb ütemben jelentkezik. A 2014. évi felmérésünk arra utal, hogy a növekedés üteme gyorsulni látszik, ezért tartjuk fontosnak a tünetmentes hyperuricaemia korai feltárását és a rendszeres lakossági szűrést.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

Tubulointerstitialis nephritis és uveitis szindróma

BAJCSI Dóra, FEJES Imre, KEMÉNY Éva

A tubulointerstitialis nephritis és uveitis (TINU) szindróma ritka, aluldiagnosztizált oculorenalis szindróma, amelyet akut tubulointerstitialis nephritis és uveitis kialakulása jellemez. Az átlagos életkor a kialakuláskor 15 év, de bármely életkorban kialakulhat. Női predominancia áll fenn. Az uveitis jelentkezhet a tubulointerstitialis nephritis előtt, után és azzal egy időben. A klinikai tünetek típusosan nem specifikusak: láz, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, hányinger és hányás, gyengeség, hasi fájdalom, ízületi és izomfájdalmak. A laboratóriumi vizsgálatok heveny vesefunkció-romlást, anaemiát, a gyulladásos paraméterek magasabb szint - jét tárják fel. A vizeletvizsgálat eredményei tubulointerstitialis nephritisre jellemzőek: nem nephroticus proteinuria, steril leukocyturia, mikroszkópos haematuria és tubularis diszfunkció (például normoglykaemiás glycosuria) mutatható ki. A prognózis általában jó, különösen gyermekek esetében. Perzisztáló vesediszfunkció csak az esetek kis részében alakul ki. Közleményünkben egy 39 éves nőbeteg esetét mutatjuk be, és összefoglaljuk a TINU szindróma fő jellemzőit.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A magyarországi Hypertonia Regiszter rövid története és jelentősége

KISS István, KÉKES Ede

A hypertonia a civilizált világ egészének népbetegsége és a tudományos előrejelzések alapján a hypertoniás betegek száma megállíthatatlanul és folyamatosan növekszik az egész világon.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A statinok hosszú távú szedésének pozitív tapasztalatai

CSÁSZÁR Albert

1982-ben próbálták ki először betegeken egy pilot vizsgálat keretein belül az első statin, a lovastatin hatékonyságát, majd a gyógyszer 1987-ben került forgalomba. Nem sokkal később elkészült a második statin, a simvastatin, amellyel az első véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat történt, és ennek eredményeit 1994-ben közölték. Ez a 4S vizsgálat bizonyította elsőként, hogy a koleszterinszintézist gátló statinok hatására nemcsak igen jelentős LDL-koleszterin (LDL-C) -szint-csökkenés jön létre, hanem a cardiovascularis események száma és a cardiovascularis mortalitás is mérséklődik.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A fruktóz okozta hyperuricaemiáról

NAGY Judit, KISS István, WITTMANN István, KOVÁCS Tibor

A fruktóz és a fruktózt tartalmazó édesítőszerek fogyasztása nagy fokban nőtt az elmúlt 100 évben, ami epidemiológiai összefüggést mutat az obesitas, a hypertonia és a metabolikus szindróma előfordulásának a növekedésé - vel világszerte. A megnövekedett fruktózfogyasztás fokozott húgysavkeletkezéssel jár állatkísérletekben és humán vonatkozásban egyaránt, ami független a fokozott kalóriabeviteltől. A nagyobb mennyiségű fruktózfogyasztás a krónikus vesebe teg - ségek egyik rizikófaktora is lehet, amit az ezekben a kísérleti állatokban megfigyelt glomerularis hypertonia, érelváltozások (arteriolosclerosis) és albuminuria megjelenése valószínűsít. Annak felismerése, hogy a fruktóz okozta húgysav ke letke zé - sének oki szerepe lehet a metabolikus szindróma és a krónikus vesebe tegségek kialakulásában, módot ad arra, hogy új szempont alapján is átgondoljuk ezeknek a fontos betegségeknek a patogenezisét és terápiáját.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer gátlása hypertoniás idült vesebetegekben

A krónikus vesebetegségben (KVB) szenvedő betegek hypertoniájának kezelésére első vonalbeli antihipertenzívumként az angiotenzinkonvertálóenzim- inhibitorok (ACEi-k) és az angiotenzinreceptor-blokkolók (ARB-k) ajánlottak.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

DASH-diéta önmagában vagy testmozgással és testsúly csökkentéssel kombinálva: a hatékonyság értékelése a hypertoniában (I. fokozat) szenvedő gyógy szermentes betegeknél a vérnyomásra és a car

VÁRALLYAY Zoltán

A hypertonia kezdő kezelési stratégiájában a nem gyógy szeres kezelés jelentőségét már a JNC7 is hangsúlyozza; a korábban javasolt testsúlycsökkentés, fizikai aktivitás, konyhasóbevitel-csökkentés, alkoholfogyasztás mérséklése mellett a DASH (Dietary App - roaches to Stop Hypertension) vizsgálatban javasolt diétás mintát emeli ki.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

Hypertonia és Nephrologia

2015. ÁPRILIS 20.

A hypertonia rövid története. 3. A vérnyomásmérés fejlődése

BARNA István

A vérnyomásmérés a harmincas évektől az egész világon a mindennapos orvosi tevékenység alapjává vált. David Ayman (1901-1986) 1940-ben első ízben hívta fel a figyelmet az automata önvérnyomásmérés szükségességére, mely nemcsak a terápia hatásosságában nyújt segítséget, hanem a beteg-együttműködésben is. A vérnyomásmérés történetében megkezdődtek a kísérletek az önműködő műszerek előállítására.