Hivatásunk - 2022;17(01)

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Válságban az ápolás ügye – 12 pontos kamarai javaslatcsomag az egészségügy megmentéséért

TARCZA Orsolya

Történelmi pillanatnak nevezte Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, hogy a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) közös, 12 pontból álló javaslatcsomagot állítottak össze a mindenkori döntéshozók számára.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

„Nem csinálok mást, csak teszem a dolgomat”

SÓFALVI Luca

Amikor 17 évesen, kezében a szakmunkásképzőben szerzett bizonyítványával belépett a Péterfy Sándor Utcai Kórház kapuján, meg sem fordult a fejében, hogy egyszer majd ő lesz az egyik legnagyobb egészségügyi intézmény, az Országos Mozgásszervi Intézet ápolási igazgatója. Emberné Heitler Andrea nyerte el 2021-ben a MESZK „Az év kiváló szakdolgozója” díját.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Egy igazán intenzív közösség

T. Virág

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara „Az év kiváló szakdolgozói közössége” díját a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Felnőtt Kardiológiai Osztály Intenzív Terápiás Részlege nyerte el. A különleges csapat munkájába rövid időre bepillanthattunk.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Küldetése, hogy alázattal szolgálja a beteg embereket

KUN J. Viktória

Arany fokozatú főigazgatói elismerés „Kórházunk életének eddig legnehezebb időszakában végzett lelkiismeretes és kiemelkedő szakmai munkájáért”, „Köszönet a hősöknek”, Szent Korona Emlékérem díj, Emberi Erőforrások Minisztériuma köztársasági ösztöndíj, Szeged Megyei Jogú Város ösztöndíja, SZTE Sófi József ösztöndíj, Kiemelt kuratóriumi díj, Élettan demonstrátori ösztöndíj, Miniszter Elismerő Oklevele – ezek mind az év fiatal elhivatott szakdolgozójának elismerései. Mindez, ahogy a rengeteg képzés, tanulás, Tisóczki Evelinnek azért is nagyon fontos, mert „szőke nőként” rengeteg előítélet érte. Pedig mindig is abban hitt: ami emberré tesz minket, az a szeretetre, hitre és segítségnyújtásra való képességünk. A belső érték az, amit képviselünk, és az tesz egyedivé minden embert.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

A mosolygó oltópont

TRESZKONY Virág

Az év kiváló szakdolgozói közössége díj egyik különdíjasa a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontja lett. A díjat egészen biztosan kiérdemelték, ellátogattunk hozzájuk, hogy belepillanthassunk a munkájukba.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

16 millió forintos adomány egészségügyi szakdolgozóknak

KUN J. V.

A Philip Morris Magyarország Kft. ismét védőeszközökkel, valamint pénzadománnyal támogatta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát, ezzel pedig jelentős segítséget kapott az a száz, nehéz körülmények között élő család, akikhez eljutott a felajánlás. A százezer forint, ami egy-egy szakdolgozóhoz jutott, komoly megkönnyebbülést hozott az ünnepekre való felkészülésben. „Sokan el sem tudják képzelni, hogy kollégáink közül nem kevesen milyen anyagi körülmények mellett végzik nap mint nap ezt a heroikus munkát, van, hogy egyedül kell helytállniuk otthon is. Mindent próbálunk megtenni annak érdekében, hogy valamelyest könnyíteni tudjunk ezen” – mondta Balogh Zoltán elnök.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Kamarai kedvezmények – éljen velük!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a kollégák számára a MESZK-tagsággal igénybe vehetõ kedvezményeket. A felsorolt kedvezményekrõl további információk a www.meszk.hu honlapon, a Szolgáltatások menüpont Kedvezmény alpontjában érhetõk el.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Videósorozat – Értünk, értetek

Az év kiváló szakdolgozói közössége díj egyik különdíjasa a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontja lett. A díjat egészen biztosan kiérdemelték, ellátogattunk hozzájuk, hogy belepillanthassunk a munkájukba.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

„Az érzés, hogy valakin a tudásommal segíteni tudok, az pénzben nem mérhető”

K. J. V.

„Szerencsésnek érzem magam, hogy a munkám a hobbim is, és a mentőállomást, az esetkocsit a második otthonomnak érezhetem. A tudásomat, a tapasztalatomat és e munka szépségét szeretném mind több fiatalnak megmutatni, megtanítani” – így vall hivatásáról Buni Roland állomásvezetõ mentőtiszt, donorvizsgáló, fõiskolai óraadó, a MESZK „Az év kiváló szakdolgozója” díjának különdíjasa.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Mediterrán diéta, hosszabb élet?

LÓRÁNTH Ida

Tizenegy évvel ezelõtt az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a mediterrán étrendet is a világörökség részévé nyilvánította. Az indoklásban annak megfogalmazói az étrend évezredes történelmi hagyományainak értékelése mellett nagy hangsúlyt fektettek többek között napjaink társadalmainak helytelen és emiatt ártalmas étkezési szokásaira, amelyek tömegek megbetegedését idézhetik elő. Továbbá figyelmeztettek, a klímaváltozás és a bolygó túlnépesedése miatt a világ élelmiszer-termelésében már napjainkban is meglévõ és rövid idõn belül a mostaninál sokkal erőteljesebben megjelenõ negatív tendenciákra, a jelenlegi hibás táplálkozási szokások sürgős megváltoztatásának a szükségességére.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Nagy fejlődés előtt áll az érsebészet

H A.

Az érsebészet, mint önálló gyógyítószakma, csak az 1950-es évektől létezik. Akkor vált ki a sebészetből. Ez alatt az alig több mint hét évtized alatt hatalmas fejlődést ért el. Ennek eredményeként mára számos, korábban halálos végűnek számító kórkép vált gyógyíthatóvá, a benne szenvedő ember pedig élet- és munkaképessé. Vajon milyen jövő előtt áll ez a dinamikusan fejlődő szakma?

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Furcsa betegségek és gyógymódok a középkorból

HIDEGKUTI Alexa

A több száz évvel ezelőtti járványos betegségek többségét ma leginkább már csak hírből ismerjük. Közöttük olyanok is vannak szép számmal, amelyek egykor tömeges megbetegedést és gyakran halált okoztak, napjainkban viszont csak a korabeli leírásokból tudjuk, hogy egyáltalán léteztek valamikor.

Hivatásunk

2022. MÁJUS 03.

Miért lesz némelyekből oltástagadó?

Geneviève Beaulieu-Pelletier, a montreali Université du Québec klinikai pszichológia professzora 2021 szeptemberében megjelent tanulmányában elemzi a Covid-19-járvány hatására megjelent új jelenséget, az oltásellenességet, amely világszerte tömeges mozgalmakat indított útjára. Közülük nem egy rendkívül erőszakos módon próbál vélt igazának érvényt szerezni. A pszichológus tanulmányában a kiváltó okokat, azok eredetét elemzi.