Hivatásunk - 2021;16(03-04)

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Idén csonkig égtek a gyertyák az egészségügyben

TARCZA Orsolya

Eseménydús év áll a szakdolgozói társadalom és az õket képviselõ Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara mögött. Balogh Zoltán elnököt ennek tükrében kérdeztük hivatásról, bizalomról, fásultságról, kiégettségrõl és reményre okot adó tervekrõl.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Kitüntetés az áldozatos munkáért

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Országos Elnöksége új díjat alapított. Az ötletet az adta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése 2020-at az „Ápolók és szülésznõk nemzetközi évének” nyilvánította Florence Nightingale születésének 200. évfordulójának tiszteletére. Florence Nightingale angol ápolónõ volt, a modern nõvérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítója.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Nosza Magdolna: Tényleg az ápolás volt az életem

Nosza Magdolna, vagy ahogy mindenki hívja, Magdi néni, határtalan kedvességgel és lelkesedéssel tud mesélni munkájáról, az ápolásról. Több mint negyven éven keresztül szolgálta a hazai ápolást. Nem olyan régen töltötte 82. életévet, de lelkesedése irigylésre méltó, jó példa lehet a fiatal generációknak. Pályafutását végzett ápolóként kezdte. Elsők között szerzett egészségügyi főiskolai oklevelet és később bekapcsolódott a szakközépiskolai szinten képzett ápolók képzésébe is. Angol nyelvtudásának és megszerzett további végzettségeinek köszönhetően kiemelt szerepet játszott a hazai ápolásügyi rendszer fejlesztésében. A Vas utcai kórház kórházvezető főnővéreként dolgozott, amikor felkérést kapott a Magyar Kórházszövetségen belül működő Ápolási Szekció kialakítására és vezetésére. A Magyar Ápolási Egyesület alapítója. Az ő szakmai irányításával indult el Magyarországon az első diplomásápoló-képzés az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán. Számos könyv, szakmai cikk kötődik nevéhez. Nagy szerepet töltött be az otthoni szakápolási rendszer megteremtésében is. Nyugdíjba vonulása előtt főiskolai docensként tevékenykedett.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Díjazott kiválóságok 2021-ben is

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kitüntetési bizottsága idén is kiválasztotta az „Az év kiváló szakdolgozója” és „Az év kiváló szakdolgozói közössége” díjra felterjesztettek közül is a legkiválóbbakat. Emellett lezárult az „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója” pályázat is, amelyet kamaránk a LifeTime Media Kft.-vel – magazinunk kiadójával – közösen hívott életre azzal a céllal, hogy az elhivatott, fiatal generációra is felhívják évrõl évre a figyelmet.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Hogyan kommunikáljunk a betegekkel a Covid-19-oltásról?

KUN J. Viktória

„Empátia, bizalom, ítéletmentesség, hitelesség, õszinteség” – talán ezek voltak a kulcsszavai a WHO nemzetközi szakembereivel szervezett tréningnek, amellyel a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara akart segítséget adni a szakdolgozóinak a pandémia elleni védõoltás kommunikációjában. Ôk ugyanis a kulcsszereplõi annak, hogy mind többen vállalják a vakcinációt. Az ingyenes és kreditpontos képzésen, amely világszerte bizonyította sikerességét, olyan gyakorlati és elméleti tudást szerezhettek a személyesen vagy online résztvevõk, amelyek a napi munkában adnak óriási segítséget.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Beszámoló a VIII. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusról

Idén nyolcadik alkalommal 2021. szeptember 2–4. között, Siófokon szervezte meg háromnapos tudományos kongresszusát a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, amelyen ötszáz egészségügyi szakdolgozó vett részt. Megszokott

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Beszámoló a XXIII. Országos Szakellátási és XVIII. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferenciáról

2021. szeptember 15–17. között rendezték meg Balatonfüreden a XXIII. Országos Szakellátási és a XVIII. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferenciát. A rendezvény már 15 éve, hagyományosan a MESZK, a MÁE és a Medicina 2000 Szakellátási Szövetség együttműködésével kerül megrendezésre.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Köszönet az idõs szakdolgozóknak

T. V.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben október 1-jét az idõsek világnapjává nyilvánította. A világnapról a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) sem feledkezett meg, egy családias hangulatú ünnepség keretében köszöntötték az idõs szakdolgozókat.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Hiába az ember annyi éves, amennyi, a szíve valahogy nem annyi

TRESZKONY V.

Kahlichné dr. Simon Márta professzor asszony életútja sokat elárul arról, hogy milyen elhivatott szakmájában, hiszen sokat tett az egészségügyért, a szakdolgozók képzéséért és szakmai fejlõdésükért, 2008-ban pedig a MESZK felterjesztése alapján, a Magyar Köztársaság érdemkeresztjével is megjutalmazták. Pályáját körzeti védõnõként kezdte, hosszú éveken át segítette a családok, a várandós édesanyák, újszülöttek és csecsemõk gondozását.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Szerelem, szomorúság, Covid

T. V.

Egy könyv, amit, ha elolvasunk, szinte biztos, hogy ez a három szó lesz, amelyek körül gondolataink forognak majd. Nagy Mónika Kísértetek álarcban című könyve a legnehezebb idõszakban íródott, és a Covid-regény alcímet viseli. Ez nem véletlen, hiszen a történet középpontjában az életünkbe hirtelen berobbant vírus van, köré épül minden szál, azonban nem csak errõl szól.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Zalai történetek Covid idején

L. I.

A 2020 decemberében a világra szabadult Covid-19-járványnak még napjainkban is foglyai vagyunk. Új és újabb vírusvariánsok jelennek meg, a pandémia már bejárta a világ szinte összes országát és visszavisszatér, mindig valamelyest megváltozva, és újabb fenyegetõ, kísérő tüneteket hoz magával. A járvány eddigi élményeiről, tapasztalatairól a Zala megyei szakdolgozók írtak rövidebb-hosszabb, személyes hangú beszámolókat, amelyek közül a legsikerültebbeket egy könyvecskében gyűjtötték össze.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Örökölhetõ- e a művészi tehetség?

L. I.

Az orvostudomány mai ismeretei szerint körülbelül ötezer, de lehet, hogy annál is több különböző emberi betegség van, amelynek hátterében bizonyíthatóan kimutatható a genetikai eredet – állapítja meg az Enciklopedia Britannica orvostudományra vonatkozó fejezete.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Százéves az inzulin

L. I.

Idén, éppen ebben az év végi periódusban ünnepelhetjük az inzulin „születésnapját”. 1921-ben, pontosan száz éve Frederick Banting arra készült, hogy a világon elsőként hamarosan beadja az általa és kis csapata által előállított inzulint egy 14 éves diabéteszes fiúnak.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Nem a víruson múlik, mikor végzõdik a pandémia

HIDEGKUTHY Alexa

Lassan két éve, hogy bolygónk lakosságának jelentős többsége kénytelen együtt élni és esetenként megküzdeni a Covid-járvánnyal. Ma már világszerte sokan kérdezik: vajon meddig kell még a régi életünket hanyagolnunk és a pandémia diktálta szűkebb korlátok között élnünk?

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Fáraókat sújtó génhibák

H. A.

Jövőre lesz száz éve, hogy Howard Carter brit régész Egyiptomban, a Királyok völgyében megtalálta Tutanhamon fáraó sírjának bejáratát, ami egy sok évig tartó feltárómunkához, leletmentéshez és még hosszabb ideig tartó tudományos vizsgálatokhoz vezetett. Utóbbi még ma is tart, habár a lényeget, hogy a fiatal, csaknem gyermek uralkodó halálát vajon mi okozhatta, csak tíz évvel ezelõtt tudták meghatározni. Köszönhetően a tudomány és a technika rohamos fejlődésének, a DNS- és CT-vizsgálatok véglegesen pontot tettek a nagy kérdés megfejtésére.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Ahány ország – annyiféle karácsony

Európa, Észak-Amerika országaiban lakók többsége megünnepli a karácsonyt, hiszen õseik is ezt tették valamikor, mert sok száz évvel ezelõtt szinte mindannyian egy vallási családhoz, a keresztényekhez tartoztak. A karácsony pedig egykor kifejezetten keresztény ünnep volt. A kezdetek óta persze nagyot változott a világ, a karácsonyból – vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül – családi ünnep lett, amely az ajándékozásról, a rokonok találkozásáról, az év közben ritkán látott barátokkal, családtagokkal való beszélgetésekrõl szól. Ettõl azért még nem vált amolyan „egyenünneppé”, minden országban megvan a maga sajátossága, különlegessége.

Hivatásunk

2021. DECEMBER 15.

Kamarai kedvezmények – éljen velük!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a kollégák számára a MESZK-tagsággal igénybe vehetõ kedvezményeket. A felsorolt kedvezményekrõl további információk a www.meszk.hu honlapon, a Szolgáltatások menüpont Kedvezmény alpontjában érhetõk el.