Hivatásunk - 2020;15(03)

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Az orvosok már nem kisegítő személyzetként tekintenek az ápolókra

TARCZA Orsolya

A tavaly november végi tisztújítás teljes megújulást és generációváltást is hozott a Magyar Orvosi Kamarában (MOK), amelynek szemlélete érezhetően megváltozott az elmúlt hónapokban. Az új elnök, Kincses Gyula nem ismeretlen az egészségpolitikát nyomon követők számára, szakértőként, volt államtitkárként találkozhattak vele korábban.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Elismerés köztestületünk legrégebben alapított díjával

DR. BALOGH Zoltán

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Országos Szervezet Elnökségének 2020. évi szakmai díjazottja Tóth Ibolya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Ágazati Humán Erőforrás és Ápolásügyi Főosztály nyugalmazott főosztályvezetője, aki negyven évig szolgálta a hazai ápolásügy rendszerét.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Most lettünk igazi egység!

KUN J. Viktória

„Sok mindent megéltünk. Elfordultak a barátok. Voltak, akiket megfenyegetett a családjuk. Néhányan kirekesztettek bennünket, amint megtudták, hol dolgozunk. A félelem egészen irracionális reakciókat váltott ki, nálunk azonban ennek nincs helye. Aki fél, az nem dolgozhat itt. Előttünk mindig csak egy cél lebeg: meg fogjuk oldani.” Ez az egyöntetű véleménye a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) a járvány kitörésekor összeállt csapatának. Ebben a kemény időszakban nemcsak óriási tapasztalatot szereztek, hanem a Szent István Kórház és a Szent László Kórház 2007-ben történt összevonása óta a két intézmény igazi egységgé kovácsolódott, ahol a benne dolgozók mindig számíthatnak egymásra.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Orvosi rendelő, ami házhoz jön

KUN Viktória

Nem kell százféle szakrendelést végigülni, helybe jön, azonnali eredményt és közösségi élményt ad, lehet kérdezni és mindenkit mosolyogva fogadnak. Ja, és nem utolsósorban, mindezért fizetni sem kell. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 óta, vagyis tíz éve indult országjáró útjára, és úgy tűnik, tényleg így lehet az embereket a legjobban elérni. Nincs olyan helyszín és időpont, amikor ne lenne telt ház, és ma már lényegében a gyerekektől a nyugdíjasokig mindenkit megszólítanak ezek a rendezvények. Izgalmas és egyben tényleg az egészségünk megőrzését támogató kezdeményezés, amelyen már több mint félmillió ember vett részt. 300 négyzetméteren 37-féle vizsgálatot végeznek 30 perc alatt, közben pedig rengeteg dolgot tudhatunk meg arról, hogyan vigyázzunk magunkra.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Megújuló szakképzés és kamarai feladatok

DR. BALOGH Zoltán

A szakképzés és felnőttképzés megújítása elengedhetetlenné vált a gyors technológiai fejlődés és a munkaerőpiaci elvárások folyamatos változása miatt. A Szakképzés 4.0 stratégia célja, hogy a magyar fiatalok olyan készségekkel és kompetenciákkal kerüljenek ki az iskolarendszerből, amelyek segítségével megállják a helyüket az átalakuló munkaerőpiacon különböző munkakörökben.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Semmelweis-napi elismerések

A Magyar Egészségügyi Kamara Területi Szervezetei az idei évben 227 főt terjesztettek fel Semmelweisnapi oklevélre. Az oklevelek 2020. július 1-jén, a magyar egészségügy napján, ünnepélyes keretek között, helyileg kerültek átadásra.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Szakmai díjözön 2020-ban is

BORDA Tímea

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) VII. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán, 2020. szeptember 3-án kerül sor a MESZK Szakmai Díj, a MESZK Tagozatért Díj és a MESZK-ért Díj ünnepélyes eredményhirdetésére és átadására. A kongresszusnak hagyományosan, immáron hetedik alkalommal, Siófok városa ad otthont, ahová idén, szeptember első hétvégéjén csaknem ötszáz kollégát várnak a szervezők.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Mondja meg ön, ki a legjobb!

BORDA Tímea

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) számos, a szakdolgozók szakmai és kamarai tevékenységét elismerő díjat alapított az elmúlt években. 2015 óta kerülnek átadásra az „Év kiváló szakdolgozója” és az „Év kiváló szakdolgozói közössége” díjak, míg az „Év elhivatott fiatal szakdolgozója” címet idén nyolcadik alkalommal ítélik majd oda valakinek a negyven év alatti jelöltek közül.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

„Minden kórterem és ágyszám mögött egy ember van”

KUN J. Viktória

„Nagyon érzékeny ember vagyok, és nagyon könnyen rá tudok hangolódni a betegekre. Örömet okoz minden nap és minden pillanat, amit velük tölthetek. Az ember méltóságának megőrzése egy méltatlan helyzetben nagyon nehéz, de muszáj arra törekednünk. Voltam én is civilként a ’másik oldalon’, voltam beteg és aggódó hozzátartozó is. Tudom, hogy mennyit tud oldani az ember szorongásán egy kedves mosoly vagy pár jó szó” – vallja Füredi Adrienn, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház szakápolója, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója 2019” pályázat egyik jelöltje.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Az orvosképzés kezdetei Magyarországon

HIDEGKÚTI Alexa

Idén lesz 250 éve, annak, hogy a nagyszombati egyetemen megnyílt az első magyar orvosképző kar. Győri Tibor 1900-ban kiadott „Magyarország orvostörténeti bibliográfiájá”-ban részletesen leírja, hogy miként lett a Pázmány Péter esztergomi érsek, illetve a jezsuita rend által 1619-ben alapított és rá egy évre az eredetileg papneveldének szánt intézményből 1769-re öt karral rendelkező egyetem.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Az egészségeseket óvja a karantén

LÓRÁNTH Ida

Bár tudományos felmérés sehol sem készült róla, szinte biztos, hogy idén a világ legtöbb nyelvén lényegesen gyakrabban használták a „karantén” szót, mint annak előtte bármikor. Legalábbis, ami az utóbbi néhány emberöltőt illeti. Vajon honnan származik az elnevezés és kik, mikor és milyen alkalomból használhatták először? – kérdezhetik sokan, akik közül a legfiatalabbak korábban talán még sosem hallották ezt a szót.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

A szakmával együtt fejlődik az orvosi nyelv

HIDEGKÚTI Alexa

„Helyesen szólni Révay, szépen Kazinczy, műszabatosan Bugát Pál tanította a nemzetet” – mondta Toldy Ferenc, 1865-ben Bugát temetésén a gyászbeszédében, aki Bugát alapító társa volt az első magyar orvosi lap kiadásában. Bugát Pál a gyógyítószakmának, az orvosi nyelvnek valóban legalább annyit adott, mint Kazinczy a köznyelvnek. A korábban szinte kizárólag latin és német szavakat használó orvoslás nyelvét megújítva a közemberek számára is érthetővé téve alkotta meg új magyar szavait, kifejezéseit, amelyek közül még nagyon sokat napjaink orvosai, ápolói is használnak.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Együtt kell élnünk a kórokozókkal

LÓRÁNTH Ida

Az utóbbi 60-70 évben a Föld lakóinak többsége kissé elbízta magát, és elkényelmesedett, már ami a fertőző betegségek, a globális járványok terjedésének megakadályozására tett intézkedések gyakoriságát és hatékonyságát illeti. Ezért lehet, hogy nagyon sokan az idei Covid-19-pandémiát valamilyen különleges és ritkán megjelenő kivételes alkalomnak gondolták, ami lehet, hogy nem is annyira fertőző, annyira veszélyes, csak „valakik” a saját, jól felfogott érdekeik miatt ezt terjesztik róla.

Hivatásunk

2020. AUGUSZTUS 24.

Kamarai kedvezmények – éljen velük!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a kollégák számára a MESZK-tagsággal igénybe vehető kedvezményeket. A felsorolt kedvezményekről további információk a www.meszk.hu honlapon, a Szolgáltatások menüpont Kedvezmény alpontjában érhetők el.