Hivatásunk - 2020;15(02)

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Minden egészségügyi dolgozónak jár a köszönet és az elismerés

KUN J. Viktória

„A mostani járvány megmutatta, hogy nemcsak a békés mindennapokra, hanem a különleges, kihívásokkal teli helyzetekre is igaz: ápolóink és szakdolgozóink csapatként tudnak dolgozni és klinikákon átívelően segítik egymást a betegek érdekében” – nyilatkozta dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, aki szerint ez a helyzet valamelyest átrendezte az egészségügy teljes rendszerét.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

„A tudás érték legyen!”

KUN J. Viktória

„Nem szeretnék mást, mint azt, hogy ha az egészségügyi ellátórendszer informálisan bizonyos, hazánkban orvosinak nevezett feladatok ellátását várja el az ápolóktól, akkor tiszteljük meg őket azzal, hogy ennek megfelelő felsőfokú képzési szintű és minőségű szakmai képzést, jogi biztonságot, anyagi megbecsülést és nyilvános szakmai elismerést kaphassanak.” Ez Oláh András, a MESZK Oktatási, Továbbképzési és Tudományos Bizottsága elnökének szinte oktatói pályája kezdete óta a célja. Számára a betöltött munkakör sohasem cél, csupán eszköz a közösség céljainak mind hatékonyabb eléréséhez. Hisz abban, hogy kitartó, érték közösség építésén alapuló, magas minőségű munkával, konstruktivitással, ugyanakkor a szükséges szakmai viták felvállalásával az előttünk álló akadályokat le lehet győzni.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

A láthatatlan angyalok

KUN J. Viktória

Aki egyszer műtősnő volt, lélekben mindig is az marad – és nemcsak a kórház falain belül, hiszen ez a szemléletmód az életünk minden területére kihat. Egy különleges hely, egy egészen különleges csapattal. Ahol három épület húsz műtőjében dolgozik teljes összhangban és elképesztő szervezésben a 25 műtős szakasszisztens. Évente 14 ezer műtétet „szolgálnak ki”, a szakmák szinte mindegyikével van dolguk, és közben több mint száz orvos szokását kell fejből ismerniük. Közben benne vannak minden új eljárás kipróbálásában, oktatnak, és szakképzési tankönyvet állítanak össze. Nehéz és komoly felkészültséget igénylő munka, amit ugyanakkor csak szívből és teljes odaadással lehet csinálni. Tudásuk szinte egyedülálló, ahogy vezetőjük mondja: csapata a világ bármely pontján megállná a helyét. „Az év kiváló szakdolgozói közössége” díj büszke tulajdonosai, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Műtőszolgálat műtős szakasszisztensi kollektívája.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Kamarai call center a kollégák és lakosság szolgálatában

DR. BALOGH Zoltán, BABONITS Tamásné

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Elnöksége a Covid-veszély kihirdetését követően azonnal úgy döntött, hogy elsősorban tagtársaink, de a lakosság szolgálatára is információs vonalat hoz létre. Az ehhez szükséges feltételeket a rendelkezésre álló szabad telefonszámunk biztosította. A telefon végén Babonits Tamásné általános alelnök asszony fogadta három és fél hónapon keresztül a hívásokat. Volt, hogy napi egy tucat megkeresésre válaszolt, de olyan időszakok is voltak, amikor egy-egy óra leforgása alatt kellett hat-nyolc hívást fogadnia.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Ezer táblagépet adományozott az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az egészségügyi szakdolgozóknak

DR. BALOGH Zoltán

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara márciusban közreadott jótékonysági célú hirdetményére az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületétől (AIPM) érkezett egy igen jelentős nagyságú felajánlás. Az adomány legfőbb célja az volt, hogy minél nagyobb esélyt biztosítsanak a szakdolgozók gyermekeinek a kényszerű, eszköz hiányában nem megoldott, távoktatásban való részvételre.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

„Nem tudunk elégszer köszönetet mondani”

KUN Viktória

A Covid-19 okozta helyzet talán a szakdolgozók számára okozta a legnagyobb megpróbáltatást. Minden túlzás nélkül láthatatlan hősökként talán ők vállalták fel a legkomolyabb terhét az elmúlt időszaknak. Ezt látva megannyi innovatív gyógyszercég igyekezett segíteni önmagában is jelentős adományokkal, közös szervezetük, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezenfelül egy közös támogatásban is gondolkodott. Olyanban, ami nem feltétlenül és közvetlenül a vírus elleni küzdelmet érinti, hanem a járvány okozta problémákon tud segíteni. Ezért úgy döntöttek, 1000 táblagéppel támogatják az egészségügyi szakdolgozók gyermekeinek otthoni tanulását, ehhez pedig további támogatókat, a Samsungot és a Magyar Telekomot is megnyerték partnernek.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Covid-19-veszélyhelyzet - Túl a kilencvennyolcadik napon

BORDA Tímea

Ismét helyzetjelentésre kértük az elvégzett feladatokról dr. Balogh Zoltánt, a MESZK elnökét.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

A MESZK Országos Küldöttközgyűlésének beszámolója

2020. július 3-án került megrendezésre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) idei első küldöttközgyűlése. A Lurdy Házban tartott esemény meghirdetett kezdő időpontjában az összes küldött 56%-a (109 fő) volt jelen, így a program el is kezdődhetett. Első lépés a múlt év végén megválasztott országos tisztségviselők hivatali fogadalomtétele volt.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Körvonalazódik az új egészségügyi szakképzés rendszere

DR. OLÁH András, DR. BALOGH Zoltán

Még 2019-ben Magyarország kormánya elfogadta a „Szakképzés 4.0 – A szakképzés és felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiája, a szakképzési rendszer válasza a negyedik ipari forradalom kihívásaira” című dokumentumot, amely alapjául szolgált az egészségügyi szakképzés fejlesztésének is.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Ha szépen beszélek az ápoltammal, az már fél gyógyulás!

KUN J. Viktória

Az egész Jászságban egyedül van, 12 település betegeit látja el, a szakrendeléseken 30-40-en jönnek hozzá, naponta 5-10 pácienséhez jár ki ő maga. Van, akit a gyógyulásában segít, de többségének az életminőségét javítja. Azt tanulta, hogy akkor lesz jó dolgozó, ha megtalálja az örömöt a munkájában. Győzőné Kaszab Magdolna „Az év kiváló szakdolgozója 2019” különdíjasa megtalálja nap mint nap. Sokszor nehéz, de számára ez a legszebb hivatás.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

„Feladatunk az élet minőségének javítása, nem a halál késleltetése”

KUN J. Viktória

„Nem tudott beszélni, mozogni, de a szemében láttam a félelmet. A mentőságyon sikerült kimondania az első szavát: Köszönöm!” – ez volt Varga Levente pályájának eleddig legmeghatóbb pillanata. „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója 2019” pályázat különdíjasa már gyerekfejjel tudta, hogy ezen a területen akar dolgozni, hivatása lesz a másokon való segítés, ezt pedig csak empátiával lehet. Soha nem elfelejtve, mit jelent, ha fáj valami, vagy azt, hogy mit élhet át a beteg. Fontos számára, hogy azalatt a pár óra alatt, amíg találkoznak a beteggel, ők a mankók, amelyek átsegítik őket a rögös úton.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

A járvány nem szűnt meg, csak gyengült

LÓRÁNTH Ida

A Covid-19-járvány a fertőzésben érintett országok lakóinak – vagyis néhány kivételtől eltekintve a világ legtöbb államában – szigorú szabályrendszert, korábbi életvitelük alapos korlátozását, személyes mozgásterük leszűkítését, számos tiltást, vagyis karantént hozott. Annak részleges feloldása sokakban hiú reményeket ébresztett.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Egyetlen védőeszköz a fertőtlenítő volt

LÓRÁNTH Ida

A második világháború utáni influenza-világjárványok közül elsőként a Délnyugat-Kínából eredő, H2N2, ázsiai influenzaként emlegetett kór volt az, amely az egészségügyi statisztikák becslése szerint összességében világszerte akár 4 millió emberéletet is kiolthatott. A járvány két évig tartott, és Magyarországot sem kímélte.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

Nem gondoltuk, hogy ismét megtörténhet

HIDEGKÚTI Alexa

Rövid pár hónap leforgása alatt a Covid-19 koronavírus-járvány bolygónk minden lakott földrészén megjelent és – igaz, egyre csökkenő intenzitással – máig szedi az áldozatait. A járvány megfékezése végett a betegség által érintett országok döntő többségében betiltották a több érdeklődőt vonzó rendezvényeket, kulturális, vallási, sporteseményeket egyaránt.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

A krízisben megváltozott az étkezések szerepe

BRÓDI Emília

Idén tavasszal néhány nap alatt felborult mindannyiunk élete. A koronavírus egyeseket a négy fal közé kényszerített, másokat a munkájuktól fosztott meg, és voltak olyanok, többek között az egészségügyi dolgozók, akiknek a korábbiaknál is nehezebb körülmények között kellett helytállniuk. Mindezek ellenére ez az időszak hozott pozitívumokat is, előhívta az emberekből a szolidaritást, lehetőséget adott újszerű ötletekre, megoldásokra. Ilyen volt Mautner Zsófi kezdeményezése is, amelyben összefogásra hívta a hazai ismert séfeket, és elkészült egy digitális szakácskönyv, amelynek bevételéből egyszerre segítettek kórházi dolgozókon, családi éttermeken, rászorulókon és még azokon a háziasszonyokon is, akiknek egyik napról a másikra kellett megoldaniuk, hogy minden nap meleg étel kerüljön a család asztalára. A projektet szakmai partnerként a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is támogatta.

Hivatásunk

2020. JÚNIUS 22.

„Szeretetcsomagok” Mautner Zsófi szervezésében a Karantén Kantin sztárséfjeitől

BABONITS Tamásné

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet bejelentését követően az egészségügyi ellátást végzők felé fordult a közvélemény. Rengeteg pozitív üzenet, biztatás érkezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felé is, kérve, juttassuk el a „frontvonalban” dolgozó kollégáinknak. Tóth Vera kezdeményezésére napi szinten több tucat videoüzenet érkezett, amelyek jelenleg is megtekinthetők a honlapunkon. Mautner Zsófi (közgazdász, gasztroblogger) biztatása az elsők között érkezett, ezt követően született meg a Karantén Kantin szakácskönyv ötlete, amelynek koordinálásában a MESZK is aktívan részt vállalt.