Hivatásunk - 2020;15(04)

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

A minőségi képzés a biztonságos gyógyszertári munka alapja

TARCZA Orsolya

A koronavírus-járvány a gyógyszertárak hétköznapjait is alaposan felforgatta, jóval nagyobb terhelést róva az officinában dolgozókra. Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke a pandémia okozta kihívások mellett a képzés átalakításáról és az egészségügyiek jogállásáról szóló törvény hatásairól is beszélt a Hivatásunknak.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Lezárult „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója, 2020” pályázat

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a LifeTime Media Kft. – magazinunk kiadója – azzal a céllal hívták életre az „Az év elhivatott fiatal szakdolgozója” pályázatot, hogy a figyelmet az egészségügyi szakdolgozók tehetséges és elhivatott fiatal generá ciójára irányítsák.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

A jó nővér egy varázsló, egy életművész

KUN J. Viktória

„Légy szerény és elégedett, mert ki magasra tör, boldog nem lehet! A büszke pálmát is letöri a szél, de a lila kis ibolya a mélyben is elél. Ne törekedj arra, hogy többnek tartsanak, hanem arra, hogy többet érj, mint amennyinek tartanak.” – intették erre 10 évesen, és mindezt a mai napig szem elõtt tartja Gyólai Nikolett, a PTE KK Ortopédiai Klinika Ortopédiai Osztály szakápolója. 2020-ban õ Az év elhivatott fiatal szakdolgozója.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Mucha Márkné Katalin rendhagyó köszöntése – egy tanítvány, pályatárs szemszögébõl

DR. BALOGH Zoltán

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara minden év decemberében köszönti 75, 80, illetve 85 éves kamarai tagtársait. Ebben az évben a járványügyi helyzet miatt személyes megjelenéssel szervezett köszöntésekre sajnos nincs mód, így rendhagyó módon magazinunk hasábjain keresztül szeretnénk köszönteni jubiláló kollégáinkat. Az idei esztendõben Mucha Márknét, Katalint 80. születésnapja alkalmából szeretnénk kiemeltem köszönteni, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a Magyar Ápolási Egyesület elsõ másfél évtizedének kialakításában és a MESZK létrehozásában, működésének beindításában.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Merre tovább, járóbeteg-ellátás? – A rendelõk jövője az ágazati átalakítás árnyékában

TARCZA Orsolya

A munkaerőhiány miatt nagyon borúlátóak az önálló járóbeteg-szakellátók vezetői, és úgy vélik, a helyzet a jövőben romlani fog, amin nem segít a kormányzat újabb centralizációs törekvése, az Országos Kórház-főigazgatóság felállítása és az ellátási szintek kórházak alá rendelése. Minderről a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciáján beszéltek a felszólalók november 18-án.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Beszámoló Siófokról

2020. szeptember 3–5. között a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) immár hetedik alkalommal szervezte meg háromnapos, maximális továbbképzési pontértékkel bíró szakdolgozói tudományos kongresszusát, amelyen közel 500 egészségügyi szakdolgozó vett részt.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Rendkívüli év, rendkívüli helytállás – a gyógyítás csapatmunka

DR. BALOGH Zoltán

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a humánerõforrás-krízis az ágazatban tovább mélyült. Az október elején beterjesztett egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetet a kamara nem fogadta el, és az orvosi béremeléshez igazított bérrendezést sürgetett a szakdolgozók számára.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Az új jogállási törvény kronológiája

SÓFALVI Luca

Október 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény. A jogszabály kialakítása során a kormány nem egyeztetett az ágazatban dolgozók érdekeit képviselõ szervezetekkel, így a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával (MESZK) sem, csak több mint egy hónap elteltével hívta tárgyalóasztalhoz a feleket, amikor lényegében már a kerettörvényhez kapcsolódó kormányrendeletek is elkészültek.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

„Még soha nem volt ilyen megfeszített a munkánk”

K. J. V.

Frontvonalban van az egész egészségügy lassan tíz hónapja. Nagyon sok váratlan helyzet, alkalmazkodás, hullámhegyek és völgyek, de talán a kiszámíthatatlanság az, amivel leginkább tervezniük kell. Legyen az a szakdolgozó a prevencióban, a várandósgondozásban, az alapellátásban, egy egyetemi klinikán, vagy közvetlenül a Covid-betegek ellátását végzõ intenzív osztályon – az élete mindenkinek felborult és átalakult. Talán soha ekkora teher nem hárult egyikõjükre sem. Megkérdeztünk védõnõt, kardiológiai és intenzív terápiás szakápolót, õk és kollégáik hogyan élik meg, miként küzdenek meg ezzel a helyzettel. Fizikálisan és lelkileg.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Hónapok óta a frontvonalban – Hogyan éljük túl?

Kiszámíthatatlanság, félelem, pánik, stressz, fertõzésveszély, átalakult emberi kapcsolatok, kirekesztõdés, extra munkateher – jelenségek, amelyek az egészségügyben dolgozókat különösen érintik a világjárvány idején. Csendben teszik a dolgukat, egyre megfeszítettebben, a gyógyítómunka legnagyobb terhét talán õk viszik a vállukon. Mindezt úgy, hogy egyrészt az elismerésük csekély, másrészt a lelki megpróbáltatásaikkal vajmi keveset foglalkozik bárki is. A kiégés talán a legnagyobb ellenség ezen a pályán, de hogyan küzdhetünk ellene?

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Szakértő segítség az orvosoknak, szakdolgozóknak

A kiégés, fõleg a mostani idõszakban, különösen veszélyes ellensége az egészségügyben dolgozóknak. Megannyi fórumon kínálnak megoldást szakemberek, hogy segítsenek ápolóknak, műtõsöknek, asszisztenseknek, egészségügyi dolgozóknak megelõzni ezt, illetve feldolgozni az elmúlt hónapok történéseit. Vannak kórházak, ahol saját maguk adnak ilyen szolgáltatást dolgozóiknak, de vannak, akiknek keresniük kell. Összegyűjtöttünk néhányat.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

„Szeretnék nyugodtabb tempóra váltani”

BRÓDI Emília

Rendkívüli ez az év mindannyiunk számára, átalakultak a hétköznapjaink, elszakadtunk szeretteinktõl, sokunk megélhetése került veszélybe, vagy éppen az eddiginél is nagyobb terhelésnek kell megfelelnünk a munkahelyünkön. Ebben a helyzetben sokan átértékeltük, hogy mi a fontos az életünkben, merre induljunk tovább, ha ismét az egyszerű hétköznapok ideje jön el. Erről beszélgettünk Vastag Tamás zenésszel.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Mesterséges intelligencia diagnosztizál

HIDEGKUTI Alexa

A betegségek mibenlétének felderítéséhez a 17. századi Európában használtak elõször kezdetleges laborvizsgálatokat. Leginkább a beteg kémcsõbe töltött vizeletmintáját, annak színét, állagát, átlátszóságát vizsgálták, és ezekbõl próbáltak az akkori orvosok különféle következtetéseket levonni páciensük egészségi állapotáról.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

A karácsony visszavisz a gyerekkorba

H. A.

Podmaniczky Frigyes báró mai fogalmaink szerint igazi polihisztor volt. Élete különbözõ szakaszaiban egymástól olykor teljesen távolálló területekkel foglalkozott. Volt szépíró, a Tudományos Akadémia levelezõ tagja, politikus, felsõházi képviselõ, szabadságharcos katona, egyházkerületi felügyelõ, pártelnök, a Nemzeti Színház intendánsa, de mindenekelõtt elkötelezett lokálpatrióta és városfejlesztõ, majd hosszú élete utolsó évtizedeiben, harminckét éven keresztül Budapest Fõváros Közmunkák Tanácsának az elnöke. Ebben a pozíciójában pedig rengeteget tett szeretett városáért.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

A kutya szaglása pontosabb a tesztnél

LÓRÁNT Ida

Néhány évtizeddel ezelõtt a kutyákat vagy kedvtelésbõl tartották az emberek, vagy munkakutyaként rendőrségi bűnfelderítőként segédkeztek. Falun az állatok őrzése, terelése, a ház körül pedig a gazda vagyonának védelme volt a feladatuk

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Kamarai kedvezmények – éljen velük!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a kollégák számára a MESZK-tagsággal igénybe vehetõ kedvezményeket. A felsorolt kedvezményekrõl további információk a www.meszk.hu honlapon, a Szolgáltatások menüpont Kedvezmény alpontjában érhetõk el.

Hivatásunk

2020. DECEMBER 05.

Csetneki Julianna: Boldog vagyok és büszke, hogy szülésznõnek vallhatom magam

TRESZKONY Virág

Julianna szülésznőként indult el az egészségügyi pályán, neve szorosan kötődik a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szülészeti Klinikájához, ahol több évtizeden keresztül előbb beosztott, majd vezető szülésznőként dolgozott. Kiemelt szerepe volt az Egészségügyi Világszervezet kollaborációs központjának elindításában. Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekció és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alapító tagja. Már 32 éve, a mai napig részt vesz a Szülésznők, Védőnők és Gyermekápolók Országos Konferenciájának megszervezésében, amelyet minden évben megrendeznek. Fontos szerepe volt a főiskolai szintű szülésznőképzés hazai bevezetésének megteremtésében, 2004-ben Kossuth Zsuzsanna-emlékérmet kapott.