Hivatásunk - 2014;9(01)

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Hűségében rendíthetetlen - Babonits Tamásné Jutka, a MESZK fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke

TARCZA Orsolya

Ő az, aki mindig mosolyog. Míg beszélgetünk, egyetlen egyszer tűnik el arcáról a derű, és gyűlik könny a szemébe. Amikor a férjét említi, akit hét évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel ragadott el mellőle a betegség. A férfit, akihez ugyanúgy maradt hosszú évtizedekig hűséges, mint a családjához, az eszméihez, a barátságaihoz, a szakmájához és a munkahelyéhez.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Skill-labortól a betegágyig - gyakorlati képzés az egészségügyben

SÓFALVI Luca

Ez a beteg nem hal meg. Még akkor sem, ha későn ismerik fel, hogy bélelzáródása van. Akkor sem, ha malignus kamrai ritmuszavart mutat az EKG-ja, és rossz gyógyszert adnak be neki. És akkor sem lesz baja, ha rossz helyre vezetik az endotrachealis tubust. Mert ez a beteg csak szimulálja, hogy lélegzik, hogy dobog a szíve, hogy használ, vagy éppen árt neki az infúzió.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

A szakdolgozói munka elismerése

TARCZA Orsolya

Orvosként, kórházvezetőként és a Parlament Egészségügyi Bizottságának elnökeként egyaránt támogatandónak tartotta dr. Kovács József a Magyar Ápolási Egyesület kérését, hogy a Magyar Országgyűlés - elismerve a szakdolgozók múlhatatlan érdemeit a betegellátásban - határozatban ismerje el a Magyar Ápolók Napját, amelyet minden évben február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésnapján ünnepelnének.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Jövõre, veletek, ugyanitt!

TARCZA Orsolya

Elsõ alkalommal, de a hagyományteremtés jegyében rendezték meg a MESZK fennállásának 10. évfordulója alkalmából március 1-jén a Kamarai Bált, amelynek a Budapesti Lurdy Ház adott otthont. Az ötszázötven résztvevõt, akik az ország szinte valamennyi megyéjébõl érkeztek, este hétre várták a szervezõk, és a Bál házigazdája, Harsányi Levente.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

És kezdetben volt a szervezés… csak mindig jöttek a választások

TARCZA Orsolya

Kamaránk idén októberben ünnepli fennállásának tíz éves évfordulóját. Ebből az alkalomból négyrészes sorozatban dr. Balogh Zoltánnal idézzük fel a MESZK történetének legemlékezetesebb pillanatait, fordulópontjait. Az első fejezetben a kamara megalakulásának és szervezésének izgalmas és kalandos időszakáról olvashatnak.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Akit megfertőzött az egészségügy vírusa

TARCZA Orsolya

Egy levágott fül, és egy buszon hányó beteg miatt lett végül szívvel-lélekkel ápoló Tóthné Födő Gyöngyi, a MESZK Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke, a Zala Megyei Kórház oktatásszervezője.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Kislánya betegsége derített fényt allergiájára Szekeres Adriennel beszélgettünk

Törékeny, kecses jelenség, három oktávnyi, istenadta hanggal és tehetséggel. Zenei múltja tele van jazzes felütésekkel, és bár romantikus dalai a legismertebbek, fellépésein sok az ütemes, ritmusos nóta. Hogy a szakdolgozók első Kamarai Báljának vendégei figyelték, megvan-e a „sokoktáv”? Nem tudom. De az biztos, hogy amikor Szekeres Adrien fellépett a színpadra, és kezébe fogta a mikrofont, azonnal koncerthangulat lett a teremben.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Gördülő Egészségügy A szűrővizsgálat életet menthet

Hétszázhuszonöt helyszín, több mint kétmillió vizsgálat, drámai szűrési adatok - ez Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának elmúlt négy évi mérlege. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése volt. A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok mindig egyénre is szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Megismerve a beteget sikeresebb a kommunikáció, eredményesebb a gyógyítás

SÓFALVI Luca

A beteggel elsőként találkozó szakdolgozó sokszor nem érti a várótermekben, kórházi szobákban hirtelen kitörő indulatokat. Néha csupán a több órás várakozás teszi dühössé a pácienseket, ugyanakkor az is lehetséges, hogy a szociokulturális háttér, a másként használt panasznyelv vezet félreértésekhez. A beteg nem is agresszív, csak akként reagál az adott helyzetben, ahogyan azt saját környezetében megtanulta.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Csodavárás és gyógyítás

NAGY Zsuzsanna

Kulturális hátterüktől függetlenül az emberek évezredek óta hisznek a természetfölöttiben. Csodákat, csodás gyógyulásokat és csodatévő személyeket valamennyi világvallásban találhatunk. Az iszlámtól a judaizmuson és a buddhizmuson át a hinduizmusig számtalan ilyen jellegű tanítás létezik. Egyébként maga a keresztény hit is egy csodán alapul: Jézus Krisztus feltámadásán.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Középkori mesterségek: a hóhér

NEMESI Zsuzsanna

A Pallas Nagylexikon szerint a hóhér (az elavult német Haher szóból) nem más, mint a bíróság által kimondott halálbüntetés végrehajtója. A hóhérok a középkorban zárt társadalmi osztályt alkottak, melynek tagjai egymás között házasodhattak csupán, és a hivatás apáról fiúra szállt. Az orvosok és kirurgusok mellett a legnagyobb anatómiai ismeretekkel a hóhérok rendelkeztek.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Mi ez a színes tapasz? - Kinesio Tape

KRUCHIÓ Éva

A 2012-es londoni olimpia közvetítését látva sokan feltehették a fent említett kérdést. Az egyik röplabda-játékosnak a karján, a másiknak az egész hasán kék tapaszt láthattunk, az egyik amerikai futó lábán amerikai zászló mintájú tapasz díszelgett, míg egy litván BMX-versenyző arcán szolidabb testszínű csíkok voltak. Láthattunk már David Beckham oldalán, Mario Balotelli hátán és Serena Williams vádliján is színes csíkokat. Csupán egy újabb divathullámról van szó? A sportolók ezzel szeretnék feldobni az öltözéküket? Így akarnak kitűnni a tömegből? Ismerjük meg a titkukat!

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Magyar betegség - ma is fenyeget! Március 24. - A tuberkulózis világnapja

LIPTÁK Judit

A magyar betegség, vagy latinul morbus hungaricus végigkísérte az emberiség történelmét, de igazi jelentőségre az ipari forradalom után tett szert. A zsúfolt városokban, rossz higiénés körülmények között élő szegények körében tömegesen szedte áldozatait, de nem kímélte egyik társadalmi osztályt sem.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

„Fuss Forest, fuss!”

KRUCHIÓ Éva

A futás az egyik legegyszerűbb sport a világon! Nem kell hozzá speciális felszerelés, semmi eszköz, csak elszántság és kitartás. Megéri! A futás karcsúsít, kondíciót ad és feltölt. Ne gondoljuk, hogy „ilyen idős korban már nem lehet”, és az se legyen kifogás, hogy „két gyermek mellett nincs erre időm”. Muszáj magunkra odafigyelnünk! Kell egy kis időt szakítani a testünkre, hiszen ez pozitív hatással lesz a lelkünkre is, így két legyet ütünk egy csapásra.

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

Vaj vagy margarin?

MEZEI Zsuzsanna

A vaj kontra margarin ügyben az elsődleges érvelési pont a vaj javára nagyon sok esetben az, hogy a vaj természetes, a margarin pedig mesterséges, egyfajta mű dolog, melyet némelyek továbbgondolva egyenesen műanyagnak neveznek. Túl azon, hogy a margarin kontra vaj ügynek nem is kéne úgymond léteznie, hiszen mindkettőre igaz az, hogy megfelelő mennyiségben nem érvényesülnek előnytelen tulajdonságaik, illetve mindkettőre ráhúzható egy-egy olyan krónikus megbetegedés, amely esetén egyik vagy másik kifejezetten előnyös, illetőleg kifejezetten kerülendő; nem szabad elfelejteni, hogy a természetes/mesterséges fogalma egzaktul nem, vagy nehezen definiálható, továbbá azt sem, hogy a legdurvább méreganyagok mind abszolút természetesek. Mint mindenben, itt sem lehet fekete-fehér vonalat húzni, de nem is szükséges. Lássuk, mi áll az egész téma hátterében!

Hivatásunk

2014. JANUÁR 20.

A kézmosás életet ment! Május 5. – Kézhigiénés Világnap

LIPTÁK Judit

Semmelweis Ignác már a XIX. század közepén felfedezte, hogy mennyire fontos a gyógyító munkában a kézmosás. Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, és ott kézmosás nélkül vizsgálták a várandós nőket. Azóta az orvostudomány alapkövetelménye a gyógyító munkában a kézfertőtlenítés.