Hivatásunk - 2014;9(02)

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Utolsó felhívás: Validálj!

TARCZA Orsolya

Tavaly október óta folyik és július 31-ig tart az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) újravalidálási projektje, amelynek keretében a szakdolgozók frissíthetik a nyilvántartásban szereplő adataikat. Az adatfrissítés része annak az 500 millió forintos, TÁMOP-projektnek, amely lehetőséget biztosít a Humánerőforrás Monitoring Rendszer (HMR) kialakítására. Ez magában foglalja egy adattárház kialakítását is, amely erősíti az EEKH szolgáltató jellegét. Dr. Paphalmi Rita, a hivatal elnöke azt mondja, az adattárház nemcsak a szakpolitikának, hanem valamennyi ágazati szereplőnek, így a szakdolgozóknak is sok haszonnal jár majd.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Nőként egyensúlyban

SÓFALVI Luca

A nőket mint a szakdolgozói társadalom legnépesebb csoportját helyezték fókuszba ismét a MESZK Közösségi, foglalkozás-egészségügyi, otthoni és hospice szakápolási szakmai tagozatának továbbképzésén, amelyet III. Különleges Szakmai nap a NŐK jegyében címmel rendeztek meg a budapesti Lurdy Házban április 12-én.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Itt lakunk mi

SÓFALVI Luca

Miközben sok szakdolgozó naponta két-három órát tölt utazással, hogy eljusson a munkahelyére, mások lakóhelyüktől távol, nővérszállón helyezkednek el. Hiszen az albérlet a megyeszékhelyeken drága, a fővárosban pedig különösen sokba kerül. Arról, hogy hány nővér él szállón, úgy tűnik nincsen pontos információ, viszont annyi kiderült, nincs sok különbség a nővérotthonok gondjai között.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Pont online

SÓFALVI Luca

Az elmúlt években mintegy ötvenezer szakdolgozó kolléga szerzett kreditet a MESZK online továbbképzési felületén. Az online tanfolyamok elvégzésére 2008 októbere óta van lehetőség, a januártól megújuló rendszer a www.meszk.hu oldalon a továbbképzések menüpont alatt érhető el.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Együtt a gyógyulásért

SÓFALVI Luca

Hogyan segítheti egymást a természetgyógyászat és a nyugati orvoslás, melyek a határterületek, és kibékíthetőek- e az időnként fellángoló ellentétek - többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a MESZK Természetgyógyászati Szakmai Tagozatának és Budapesti Területi Szervezetének közös továbbképzésén, amelyet április 26-án a Lurdy Ház konferenciatermében tartottak.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Gyümölcsöző nehéz idők

SÓFALVI Luca

Kamaránk idén októberben ünnepli fennállásának tízéves évfordulóját. Ebből az alkalomból négyrészes sorozatban dr. Balogh Zoltánnal idézzük fel a MESZK történetének legemlékezetesebb pillanatait, fordulópontjait. A második fejezetben az önkéntes kamarai tagság időszakáról és az ápolás ügyének mélyrepüléséről olvashatnak.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Napi tizenkét órában tartja a tempót

TARCZA Orsolya

A MESZK legnépesebb területi szervezete a budapesti, huszonöt-huszonhétezer tagot számlál. Nem egyszerű feladat ennyi embert összetartani, de dr. Záray Gyuláné Marika, a Budapesti Területi Szervezet elnöke azt mondja, az ápolás ügyéért dolgozni nem fáradtság, ezért mindig szívesen vállalt pluszfeladatot a munkája mellett.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

A kórház szomorú falai között is lenyűgözte az odaadás - Szily Nórával beszélgettünk

TARCZA Orsolya

Zavarhatunk egy másodpercet? - ezt a kérdést egy fiatal lány tette fel Szily Nórának, amikor egy nyüzsgő helyszínen leültünk beszélgetni. Vártam hát, amíg elkészült a közös fénykép mobiltelefonnal, sebtiben. Később aztán jöttek még mások is, fotóért, autogramért, Nóra pedig átkarolta az idegenek vállát, és mosolyogva állt a lencsék fókuszában.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Fárasztó, de megéri a szűrés - Szakdolgozók Magyarország átfogó egészségvédelmi szűréséért

TARCZA Orsolya

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrõprogramja 2010-ben kezdõdött. Az elmúlt négy évben 1077 egészségügyi szakdolgozó közel kétszázezer pácienst vizsgált meg a speciális szűrõkamionon, országszerte 725 helyszínen. Hattinger Erika szakasszisztens már jól ismeri a gördülõ szűrõállomást, hiszen hét alkalommal vállalta, hogy egy napon át fogadja az érdeklõdõket.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Az új ágazatért felelős államtitkár: Zombor Gábor

TARCZA Orsolya

Szakmai körökben már tavaly novemberben felmerült Zombor Gábor neve az államtitkári poszt várományosaként. Sokáig tartották magukat a szóbeszédek Velkey György kinevezéséről, és arról is, hogy Szócska Miklós viszi tovább az ügyeket, végül június 10-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette: a Parlament Népjóléti Bizottságának elnöke a befutó.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Fáj? Ragaszd meg!

A Kinezio Taping technikát dr. Kenzo Kase japán orvos-kiropraktőr fejlesztette ki, aki izom- és ízületsérülteken kísérletezte ki módszerét, mely szerint fáslik és szoros kötések helyett rugalmas szalagokat ragasztott a bőrre, ami együtt mozgott azzal és az alatta lévő izommal, ízülettel. A gyógyulás lényegesen hamarabb lezajlott, mivel a végtag keringését nem szorította el a kötés, a szalag a helyén maradt, fizikailag támasztott, serkentette az adott felület vérkeringését és nyirokáramlását, ugyanakkor fájdalomcsillapító hatást is kifejtett, és segítette az öngyógyulást.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

A test a lélek tükre

NAGY Zsuzsanna

Hérodotosztól kezdve, aki elsőként említi a lelki megrázkódtatás hatására hirtelen megvakuló harcost, egészen Thomas Sydenhamig ível annak története, hogyan magyarázták, büntették a rejtélyes testi tüneteket produkáló, ám egészségesnek tűnő személyeket..

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Alternatív gyógymódok: az energiagyógyászat

NEMESI Zsuzsanna

Az energiagyógyászat filozófiai alapját az az elképzelés jelenti, hogy az egész univerzumot egy adott, megfoghatatlan fizikai energia hatja át, mely az emberek számára is elérhető - különböző módszerek, úgynevezett „ráhangolódások” segítségével. A különböző eljárásokban az energia természete, a terápia formája és a gyógyítás mechanizmusának leírása kultúránként változó lehet, igen széles skálán mozog. Ugyanakkor eszköztárát, a hozzájutás, beavatás technikáit és felhasználói körét tekintve is nagyon sokrétű. Visszatekintve a hagyományokra, az energiagyógyászat eredetileg a keleti gyógyászat részét képezte. A múlt század hetvenes éveiben vált Amerikában is igen népszerűvé ez a fajta megközelítés, ekkor lendült fel Kína szellemi kincsei, kultúrája iránt az érdeklődés a nagyobb politikai és gazdasági nyitás következményeként. A szorosabbra fűződő kapcsolatok révén megérkeztek a médiához is a tudósítások az akupunktúráról, amit kezdetben félreértett a sajtó. Az akupunktúrát ugyanis a műtétekkor nem az altatószerek helyett, hanem azok mennyiségének csökkentésére használták a kínai orvosok.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Mit tudunk a méhnyakrákról?

LIPTÁK Judit

A méhnyakrák azon kevés daganatok közé sorolható, amelyeknek a halálozása az elmúlt évtizedekben már csökkent, előfordulása Magyarországon is lassan ritkul. Szervezett szűrővizsgálat áll a nők rendelkezésére a betegség korai, még rákmegelőző állapotának felismerése céljából, a népegészségügyi szűrési programban a méhnyakrák szűrése kiemelkedő helyen áll.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Hepatitisz Világnap

LIPTÁK Judit

A világnapot a WHO kezdeményezésére tartják július 28-án, annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitisz B-vírus felfedezője.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Gátizomtorna és ami mögötte van...

KRUCHIÓ Éva

Alakformáló, zsírégető, kondicionáló torna… - mindegyik eléri a célját: lefogyunk, karcsúbbak, feszesebbek leszünk. Formáljuk a combunkat, kerekítjük a fenekünket, laposítjuk a hasunkat, mellette futunk és biciklizünk. Szép és látványos változásokat tudunk elérni pár hónap alatt, de mi lesz azokkal az izmokkal, amiket nem látunk? Ezek edzése ugyanolyan fontos, mint az összes többié. A köznyelvben gátizomként ismert izom alatt a medencefenék izomzatát értjük, melynek erősítése nőknek és férfiaknak egyaránt fontos.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Adj vért, életet mentesz! Június 14. - Véradók Világnapja

LIPTÁK Judit

Ki ne találkozott volna már ezzel a plakáttal, amellyel lelkiismeretünkre hatva kérik, hogy segítsük beteg embertársaink gyógyítását a vérünkkel. Június 14. a Véradók Világnapja. Ezen a napon azokat ünnepeljük, akik ennek a felhívásnak eleget téve vagy saját indíttatásukból vérüket áldozták más, rendszerint számukra ismeretlen betegek gyógyításáért.

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Zsír vagy olaj?

MEZEI Zsuzsanna

A cikk egészséges olvasóknak szól. Olyan meglévő betegség esetén, ami diétásan érinti a zsírbevitelt minőségi és/vagy mennyiségi szempontból, dietetikushoz kell fordulni a témát illetően!

Hivatásunk

2014. ÁPRILIS 20.

Üzenjük a szakmának: Indul „Az év fiatal arca 2014” pályázat!

Idén júniustól ismét lehet nevezni az év fiatal szakápolója címre. A kezdeményezés tavaly indult útjára, célja, hogy a figyelmet az egészségügyi szakdolgozók tehetséges és elhivatott fiataljaira irányítsa. A pályázatról, a tavalyi tapasztalatokról és az idei szavazás részleteiről Balogh Zoltánnal, a meghirdető MESZK elnökével és Cserni Tímeával, a kezdeményezésben aktív szerepet vállaló Literatura Medica Kiadó ügyvezetőjével beszélgettünk.