Hivatásunk - 2013;8(03)

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Szívvel és szeretettel Ismerjünk meg egy nagyszerű csapatot!

TARCZA Orsolya

Itt már a minden bajban jó barát Brumi mackó sem segít. De hogyan is, amikor ott ül a steril szoba steril bútorai között, a steril ágy sarkában, puha bundáján steril fólia?

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Hároméves ágazati mérleg: nincs egyensúly - Egészségpolitikai kerekasztal az országos járóbeteg-ellátási konferencián

TARCZA Orsolya

Új vízióra van szükség az egészségügy átalakításához, hiszen a Semmelweis Tervet nem lehet végrehajtani - vélekedett a XV. Országos Járóbeteg-szakellátási Konferencia egészségpolitikai kerekasztala mellett Sinkó Eszter egészségpolitikai elemző. A szeptember 12-én, Balatonfüreden megrendezett tanácskozáson dr. Cserháti Péter.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Nem halt ki a hivatástudat A szakképzési rendszer átalakításának fő motívuma a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés

TARCZA Orsolya

Kibővített feladatokat lát el a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága (GYEMSZI EFF, korábban: GYEMSZI Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Főigazgatósága). Rauh Edit, a GYEMSZI EFF mb. főigazgató-helyettese interjúnkban elmondta, hogy a képzési és továbbképzési rendszer átalakításának a humánerőforrás-krízis enyhítését is szolgálnia kell.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Átalakulóban a védőnői szolgálat - Felülvizsgálják, mire költötték az önkormányzatok a védőnőknek szánt többletet

SÓFALVI Luca

Az alapellátás az ágazati vezetők és a kormány elképzelései szerint is önkormányzati feladat marad, ám egy részét, úgy tűnik, mégis eléri a központosítás.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Szerető jelenlét - A betegek lelkigondozása a Budai Irgalmasrendi Kórházban

NÉMETH Éva

A Lelkigondozó Szolgálat a kórház egyik osztályaként van jelen a Budai Irgalmasrendi Kórházban. Tevékenysége nem esetleges, nem a véletlenen múlik, hogy elbeszélget-e valaki egy-egy beteggel: a lélekkel való törődés itt a gyógyító munka szerves része. A szolgálat vezetőjével, Buza Patrikkal beszélgettünk.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Tagozatok között a kakukktojás

SÓFALVI Luca

Kicsit ide, kicsit oda is tartozik a MESZK Szociális szakterületi Szakmai Tagozata, az egészségügyi és a szociális ágazat közötti sok-sok átfedéssel, és az ebből eredő nehézségekkel. Gyöngyösiné Hoffer Szilvia tagozatvezető úgy fogalmaz, ők a kakukktojás a tagozatok között, de a kétszeres kihívásnak igyekeznek megfelelni.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

A kopásos ízületi betegségek és oki terápiás lehetőségeik

SÁNDOR Edit

A glükózamin-szulfát jótékony hatásáról rendelkezünk a legtöbb tudományos bizonyítékkal.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

„Agresszió roadshow” egészségügyi szakdolgozóknak

IVÁNKA Tibor

A beteg fel-alá járkál, szemével folyamatosan keres, érzem szúrós tekintetét. Hangja néha megemelkedik, majd hirtelen elcsendesedik, egész viselkedése frusztrált. Majd egyre csendesebb lesz, úgy látszik megnyugodott, az orra alatt motyog valamit. Majd hirtelen feláll és támad.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

A zene gyógyít

LIPTÁK Judit

Kovács Kati élete első húsz évét Egerben töltötte, az egriek ma is szeretettel emlékeznek rá és különös figyelemmel követik a pályafutását. Talán ennek is köszönhető az a kiemelten meleg fogadtatás, amiben Kati Egerben részesült a MESZK-konferencia meghívott vendégeként.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Varázsvilág - Egy önkéntes élményei a Bátor Táborban

KRUCHIÓ Éva

Varázsvilág, csodaország... Nagy szavak ezek, de hidd el, ez a hely tényleg varázslatos! Aki járt már itt, tudja és érzi, ez a hely valamiért más, valami olyasmit sugároz magából, amiből mindenki kap, amiből mindenki elraktározhat valamit. Mi van itt, ami ilyen csodás? Biztonság, nyugalom, öröm, sok mosoly... és még több mosoly. Az érzés nem egy hétig tart, hanem megmarad nagyon-nagyon hosszú időre.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

A szexuális kommunikáció Magyarországon

NAGY Zsuzsanna

Buda Béla pszichoterapeutát, szexológust a hazai szexuális kommunikáció jellemzőiről kérdeztük.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Ürülékből labdacs, vakbélből kondom - A fogamzásgátlás kezdetei

NEMESI Zsuzsanna

A megszakított közösülésről már az Ószövetség is értekezik, a fogamzásgátlás azonban ősidők óta nem férfi, hanem női gond. A mágikus, tapasztalati eredetű eljárások mellett számos ijesztő, esetenként brutális módszertől sem riadtak vissza az asszonyok.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Nordic walking - nem csak sétagalopp

KRUCHIÓ Éva

Jó pár éve egy parkban üldögéltem, egyszer csak elszáguldott előttem egy ember két bottal hadonászva. Meglepett a dolog! Furdalta az oldalamat, hogy mit csinál, miért csinálja, és hogyan jutott mindez eszébe. Elkezdtem hát felderítőmunkámat. A válasz: nordic walking.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Mivel segíthet a kórházba látogató? - Diabéteszes láb szindróma

MEZEI Zsuzsanna

Mindig szomorúsággal, riadtsággal tölti el a hozzátartozókat, ismerősöket, ha szerettük kórházba kerül. Sokan hajlandóak még nagy távolságról is elutazni, csak hogy együttérzést, szeretetet, törődést adjanak a betegnek, amelyet nem csak a jelenlétükkel igyekeznek kifejezni, hanem mindazzal a sok földi jóval, amit ajándékba hoznak enni- és innivaló formájában.

Hivatásunk

2013. AUGUSZTUS 20.

Őszikék - Október 1. Az idősek világnapja

LIPTÁK Judit

Furcsa kettőség jellemzi a fejlett országokban élők gondolkodását. Egyre kevesebb gyerek születik, viszont egyre többen élik meg az idős kort, a társadalom elöregszik, azaz folyamatosan nő az idősek aránya.