Ökológia

Pusztuló korallzátonyok

2011. AUGUSZTUS 15.

El fognak tűnni a korallzátonyok? Ezzel a címmel rendezett szimpóziumot ez évi konferenciáján az American Association for the Advancement of Science. Az aggasztó kérdés sajnos nem költői túlzás.

A korallzátonyok a Föld legváltozatosabb és legértékesebb társulásai közé tartoznak. Számos állat- és növényfaj számára nyújtanak élőhelyet, és megvédik a tengerpartot a hullámok és a viharok pusztító erejétől is. Körülbelül félmilliárd ember él korallzátonyok által védett partok közelében és a táplálékláncokon keresztül közel 1 milliárd ember áll szinte közvetlen kapcsolatban velük.

A közel száz országra kiterjedő Global Coral Reef Monitoring Network négyszáz kutatójának legutóbbi jelentése szerint a korallzátonyok 19%-a már eltűnt és az elkövetkező 10-20 évben további 15% juthat erre a sorsra. A kritikus helyzetet a globális klímaváltozás mellett elsősorban a destruktív halászati módszerek, a szennyezőanyagok és a partvidéki erdőirtások okozták. A korallzátonyok 46%-a tekinthető „egészséges“, nem veszélyeztetett társulásnak, leszámítva a globális klímaváltozás nehezen jósolható következményeit.

A konferencia során Simon Donner (a University of British Columbia klímakutatója) a korallfehéredés terjedésének veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az óceánok átlaghőmérsékletének emelkedéséből adódóan a korallok “kilökik” a velük szimbiózisban élő algát, ami a korallzátony fehéredéséhez vezet. Bár néhány korallfaj képes alkalmazkodni a hőmérséklet-emelkedéshez, a többi faj esetében ez a korallzátony pusztulásához vezethet.

A vészjósló forgatókönyvek ismertetése mellett a kutatók hangsúlyozták, hogy a korallzátonyok megmentése csakis összefogott akciókkal lehetséges: a környezetszennyezés csökkentése, a halászat fenntarthatóvá tétele, a védett területek jelentős kiterjesztése mellett összetett ökológiai monitorozórendszerre és erős jogi szabályozásra lenne szükség.


eLitMed.hu
Brys Zoltán


Forrás:

Status of Coral Reefs of the World: 2008 - Wilkinson, C. (Global Coral Reef Monitoring Network and Reef and Rainforest Research Center)

AAAS weboldal

Blog of Simon Donner – Results from AAAS Symposium

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Ökológia

Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

BUDA Béla

Az antidepresszánsokból valamiféle elixír lett, valamiféle „szóma”, a „Prozac-korszak” embere a szerek révén a „jobbnál is jobban” (better than well) érezheti magát. A depresszió meghatározása kitágult, egyfajta „kisgömböc” lett, amely minden kórképet lassanként magába foglalt.

Ökológia

A boldogság közgazdaságtana

Elmondható, hogy a piacok leginkább a boldogtalan és elégedetlen fogyasztókra várnak. Ők ugyanis a vásárlói azoknak a nagy mennyiségben előállított komforttermékeknek – pl. cipők, autók, TV-k -, amelyek használata rövidtávon közvetlen ösztönzést és kellemes érzetet nyújt. Azonban ezeknek a termékeknek gyorsan csökken a hasznosságuk, sőt tartós fogyasztásuk hosszútávon függőséghez vezet(het), ugyanis a múltbeli örömérzet megszerzéséhez a jelenben még több komfortjószágot kell fogyasztani.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Korallfehéredés pusztít a Chagos-szigetek körüli tengeri rezervátumban

Súlyos károkat okozott a korallfehéredés a Brit Indiai-óceáni Területen fekvő Chagos-szigetek környékén elterülő korallzátonyon.

Ökológia

Utolsó fogás – A világ halak nélkül

Habár a skálafüggetlen topológiát mutató „vízi-tápláléklánc" rendkívül kifinomult kapcsolatokkal és robusztussággal rendelkezik, az elmúlt ötven évben folyamatosan növekvő indusztrializált tengeri halászat felelőtlenül túlhalászta a halállományt, és számos tengeri halfajta...

Gondolat

A nihilizmus mint belső valóság

Gottfried Benn (1886–1956) nem az egyetlen orvos végzettségű irodalmi alak, ám témáit tekintve talán az egyik legmegbotránkoztatóbb.

Ökológia

Korallfehéredés az ausztráliai Nagy-korallzátony legészakibb részén

A legmagasabb szintre emelték a hét végén a korallfehéredés miatti riasztást az ausztráliai Nagy-korallzátony legészakibb részén. Tizennyolc évvel ezelőtt a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség hatására hatalmas mennyiségű meleg víz áramlott szét a bolygón, elpusztítva a világ korallállományának hatodát és súlyosan károsítva a Nagy-korallzátony felét.