Klinikum

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;2

NAGY György

2016. OKTÓBER 11.

A biológiai terápiák igen hatékony és biztonságos kezelést tesznek lehetővé számos immunmediált betegségben. Az elmúlt 15 évben hazánkban is számos készítmény vált elérhetővé egyre több indikációban. Bár ma még meglehetősen távol állunk a minden szempontból ideális készítmények alkalmazásától, a folyamatos fejlődés és a széles körű felhasználás következtében rengeteg tapasztalat halmozódott fel a biologikumok alkalmazásával kapcsolatban. Holló Péter docens úr írásában áttekinti a biológiai készítmények elterjedésének jelentőségét a psoriasis kezelésében.

Jól ismert a psoriasis jelentős hatása az életminőségre. A pikkelysömör kezelésére különösen igaz, hogy ideális esetben a kezelés a bőrtünetek gyógyulása mellett az életminőség jelentős javulásával is jár. Az objektív mérőszámok mellett a beteg saját megítélésén alapuló szubjektív értékelés (Patient Reported Outcome, PRO) is meghatározó szerepet játszik a terápia hatékonyságának megítélésében. Wikonkál Norbert professzor úr közleményében bemutatja a PRO szerepét a betegek gondozásában.

Az immunológia rohamos fejlődése teszi lehetővé az újabb és újabb gyógyszerek megjelenését. Az immunrendszer működéséről szinte hetente jelennek meg alap- vetően fontos közlemények, az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a T-lymphocyták diff erenciálódásának és funkcióinak vizsgálata. Számos új CD4 T-sejt-csoportot írtak le az elmúlt években, ezek fi ziológiás és patológiás szerepéről is folyamatosan bővülnek ismereteink. Különösen fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában a proinflammatorikus T 17-sejteknek és az immun szuppresszív hatású szabályozó T-lymphocytáknak. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony, főiskolai tanár cikkében bemutatja a T-sejt-csoportokat és jelentőségüket autoimmun betegségekben.

A terápiás stratégia rheumatoid arthritisben (RA) ma a korai agresszív kezelés, melynek következtében a betegek egyre nagyobb részénél érhetünk el remissziót. Klinikai vizsgálatok adatai alapján ma már egyértelmű, hogy a betegek nem elhanyagolható részénél a biológiai terápia tartós remisszió esetén elhagyható, sőt tartós gyógyszermentes remisszió is elérhető néhány százalékban. Ugyanakkor ma még a terápia optimális indításánál jóval kevesebbet tudunk a terápiacsökkentés/-elhagyás legkedvezőbb stratégiáiról, ami ma a reumatológia egyik legaktuálisabb kérdése. Rojkovich Bernadette osztályvezető főorvos asszony közleményében áttekinti a biológiai terápia leépítésében szerzett hazai és nemzetközi tapasztalatokat RA-ban.

A reumatológiában is elengedhetetlen az orvosok és szakdolgozók össze- hangolt munkája. A beteg gyermekek szülei az aktuális panaszokat elsőként gyakran a szakdolgozóknak mondják el, az esetek sürgősségének felmérése és a betegirányítás a hatékony kezelés fontos része. Szabó Brigitta írásában áttekinti a gyermekreumatológiai panaszok értékelésének szempontjait a szakdolgozói szempontok és feladatok hangsúlyozásával.ENR- 2016- 04-02.
Lezárás dátuma: 2016. április 20.Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Klinikum

A biológiai terápiás szerek immunogenitásának szerepe a gyakorlatban - A Figyelő 2015;1

SÜTŐ Gábor

A rheumatoid arthitis kezelésében a TNF-α-gátló biológiai terápia az egyik legjelentősebb gyógyszercsoport a hagyományos betegségmódosító szerekre nem megfelelően reagáló betegeknél. A biológiai szerek fehérjetermészetüknél fogva immunogének.

Klinikum

Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

A jelenlegi terápiás protokollok már lehetővé teszik a klinikailag inaktív betegség elérését betegek nagy részében, a jó állapot fenntartásához azonban a betegek gyakran hosszú ideig kapnak egy vagy akár többféle gyógyszeres kezelést és egyre többen éveken át biológiai terápiát.