Klinikum

Reményteli őssejt-injekció kísérlet

2011. AUGUSZTUS 15.


Az őssejt-injekció kísérleti egerekben erősítette a lábizmokat, és megakadályozta az öregedéssel járó izomtömeg vesztést – derült ki egy múlt héten közzétett tanulmányból.

A felfedezés jó szolgálatot tehet az olyan degeneratív humán betegségek kezelésében, mint például az izomsorvadás, valamint minden embernek segít a korosodás káros következményeinek enyhítésében.

A kutatók három hónapos, egészséges egerek lábszárából nyertek ki őssejteket, amelyeket bárium-klorid injekcióval kiváltott, ideiglenes lábizom sérülésben szenvedő egerek lábszárába fecskendeztek. A sérülések néhány nap alatt meggyógyultak, és a kezelt izom mérete kétszeresére nőtt. Két évvel később a kutatók kimutatták, hogy az eljárás maradandóan megváltoztatta a transzplantált sejteket, amelyek ellenállóvá váltak az izom öregedési folyamatával szemben – számolt be a tanulmány szerzője, Bradley Olwin, a Coloradói Egyetem kutatója. „A beültetett anyag az őssejteket az önmegújulás magasabb szintjére kapcsolta, ezáltal gyakorlatilag átvette az izomsejtek termelését” – mondta.

A kutatócsoport ugyanakkor nem tapasztalt ilyen hatást abban az esetben, amikor a sejteket egészséges egerek izomzatába ültették be. „A transzplantált őssejtek maradandóan módosulnak, és csökkentik a transzplantált izom öregedését, megőrizve az erejét és a tömegét” – számolt be Olwin. „Rendkívül izgalmas és váratlan eredményről van szó” – mondta a Science Translational Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmányról. „Egyszerűen nem jelentkeztek az izom öregedésének jellegzetes jegyei. További kutatásokat követően elképzelhető, hogy egy szép napon képesek leszünk jelentős mértékben ellenállni az emberek öregedésével járó izomtömeg, -méret és -erő vesztésnek, csakúgy, mint az olyan krónikus degeneratív betegségeknek, mint az izomsorvadás.”

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.