Klinikum

Reményteli őssejt-injekció kísérlet

2011. AUGUSZTUS 15.


Az őssejt-injekció kísérleti egerekben erősítette a lábizmokat, és megakadályozta az öregedéssel járó izomtömeg vesztést – derült ki egy múlt héten közzétett tanulmányból.

A felfedezés jó szolgálatot tehet az olyan degeneratív humán betegségek kezelésében, mint például az izomsorvadás, valamint minden embernek segít a korosodás káros következményeinek enyhítésében.

A kutatók három hónapos, egészséges egerek lábszárából nyertek ki őssejteket, amelyeket bárium-klorid injekcióval kiváltott, ideiglenes lábizom sérülésben szenvedő egerek lábszárába fecskendeztek. A sérülések néhány nap alatt meggyógyultak, és a kezelt izom mérete kétszeresére nőtt. Két évvel később a kutatók kimutatták, hogy az eljárás maradandóan megváltoztatta a transzplantált sejteket, amelyek ellenállóvá váltak az izom öregedési folyamatával szemben – számolt be a tanulmány szerzője, Bradley Olwin, a Coloradói Egyetem kutatója. „A beültetett anyag az őssejteket az önmegújulás magasabb szintjére kapcsolta, ezáltal gyakorlatilag átvette az izomsejtek termelését” – mondta.

A kutatócsoport ugyanakkor nem tapasztalt ilyen hatást abban az esetben, amikor a sejteket egészséges egerek izomzatába ültették be. „A transzplantált őssejtek maradandóan módosulnak, és csökkentik a transzplantált izom öregedését, megőrizve az erejét és a tömegét” – számolt be Olwin. „Rendkívül izgalmas és váratlan eredményről van szó” – mondta a Science Translational Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmányról. „Egyszerűen nem jelentkeztek az izom öregedésének jellegzetes jegyei. További kutatásokat követően elképzelhető, hogy egy szép napon képesek leszünk jelentős mértékben ellenállni az emberek öregedésével járó izomtömeg, -méret és -erő vesztésnek, csakúgy, mint az olyan krónikus degeneratív betegségeknek, mint az izomsorvadás.”

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Egészségpolitika

A tudományegyetem nem tud piacra dolgozni – Veszélyt jelent hazánkra nézve a Fudan Egyetem budapesti campusa

Az európai modern egyetemek három fő eszméje, a pénzügyi függetlenség, az önkormányzatiság és a curriculum szabadsága. Az utóbbi 20-30 évben komoly kritika érte az intézményeket, hogy nem elég gyorsak és nem kellően szolgálják a gazdaságot, elégítik ki a munkaerőpiaci igényeket. Hogy hatékonyabban kellene szolgálniuk az innovációt és az ipari, technológiai fejlődést. A piac és a politika olvasatában a legfőbb szempont ugyanis, hogy a befektetett pénz, tőke minél gyorsabban megtérüljön. Ez a világon mindenütt a szó szoros értelmében egyfajta „szabadságharc” a két domináns erővel szemben. Hiszen az egyetem egy dolgot biztosan nem engedhet el, az pedig az autonómia.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről