Klinikum

Nem ajánlják a terhes nők védőoltását!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az orvosi kamara egyik vezetője szerint, ha a háromévesnél fiatalabb gyerekeket nem lehet beoltani, akkor a terhes nőket sem szabadna oltani a magzat miatt. Ráadásul a H1N1-vírus elleni oltást terhes nőkön nem tesztelték. A tisztifőorvos korábban azt mondta: éppen a terhes nők vannak leginkább veszélyben.

R.: - Az ÁNTSZ szeptember közepén döntött arról, hogy ingyen, az első körben a kórházi dolgozókat, a szív- és érrendszeri betegeket és a terhes nőket oltják be.

R.: - A Budapesti Orvosi Kamara Házorvosi szekciójának vezetője azt mondta: eddig soha nem kellett terhes nőket influenza ellen beoltani. Ő ezt nem is javasolja. Nincsenek ugyanis klinikai vizsgálatok, tesztek, amelyek kimutatnák, hogy káros-e a magzatra az oltóanyag.

Kertai Aurél vezető, Budapesti Háziorvosi Szekció, Magyar Orvosi Kamara: - De a jelenlegi hivatalos gyógyszerelőiratok szerint hároméves kor felett lehet csak oltani. Ebből logikusan következik, hogy hároméves kor alatt nem. Tehát a magzatot sem lehet oltani, mert erre nincsenek vizsgálatok, és ezért én ezt nem javaslom.

R.: - Az országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a terhes anyák többsége 40 év alatti, vagyis a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak a fertőzés szempontjából. Ezért kell az oltás.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos: - A terhesek között lényegesen több a szövődmény és a haláleset, mint bármilyen más betegségcsoportban. Tehát a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanakkor a legkevesebb tapasztalat van a terhesek oltásával.

R.: - Az Infektológiai Társaság elnöke pedig azt mondta: a terhesség első három hónapjában tilos az oltás.

Schneider Ferenc elnök, Infektológiai Társaság: - A második és harmadik harmadban elméletileg nem tilos elölt illetve inaktivált oltóanyagokat kapni és ilyen az influenza elleni is. De itt pedig nincsenek klinikai vizsgálatok.

Schneider Ferenc szerint a várandós nők családtagjait kellene inkább oltani. Az Egészségügyi Világszervezet közleményében azt írta: eddig négyezeregyszázan haltak meg az újinfluenzában. Mexikóban, ahonnan tavasszal indult a járvány, újabb tömeges megbetegedéseket jelentettek, vagyis valószínű, hogy kialakul egy második járványhullám.

Forrás: Observer

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.