Klinikum

Nem ajánlják a terhes nők védőoltását!

2011. AUGUSZTUS 15.

Az orvosi kamara egyik vezetője szerint, ha a háromévesnél fiatalabb gyerekeket nem lehet beoltani, akkor a terhes nőket sem szabadna oltani a magzat miatt. Ráadásul a H1N1-vírus elleni oltást terhes nőkön nem tesztelték. A tisztifőorvos korábban azt mondta: éppen a terhes nők vannak leginkább veszélyben.

R.: - Az ÁNTSZ szeptember közepén döntött arról, hogy ingyen, az első körben a kórházi dolgozókat, a szív- és érrendszeri betegeket és a terhes nőket oltják be.

R.: - A Budapesti Orvosi Kamara Házorvosi szekciójának vezetője azt mondta: eddig soha nem kellett terhes nőket influenza ellen beoltani. Ő ezt nem is javasolja. Nincsenek ugyanis klinikai vizsgálatok, tesztek, amelyek kimutatnák, hogy káros-e a magzatra az oltóanyag.

Kertai Aurél vezető, Budapesti Háziorvosi Szekció, Magyar Orvosi Kamara: - De a jelenlegi hivatalos gyógyszerelőiratok szerint hároméves kor felett lehet csak oltani. Ebből logikusan következik, hogy hároméves kor alatt nem. Tehát a magzatot sem lehet oltani, mert erre nincsenek vizsgálatok, és ezért én ezt nem javaslom.

R.: - Az országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a terhes anyák többsége 40 év alatti, vagyis a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak a fertőzés szempontjából. Ezért kell az oltás.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos: - A terhesek között lényegesen több a szövődmény és a haláleset, mint bármilyen más betegségcsoportban. Tehát a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanakkor a legkevesebb tapasztalat van a terhesek oltásával.

R.: - Az Infektológiai Társaság elnöke pedig azt mondta: a terhesség első három hónapjában tilos az oltás.

Schneider Ferenc elnök, Infektológiai Társaság: - A második és harmadik harmadban elméletileg nem tilos elölt illetve inaktivált oltóanyagokat kapni és ilyen az influenza elleni is. De itt pedig nincsenek klinikai vizsgálatok.

Schneider Ferenc szerint a várandós nők családtagjait kellene inkább oltani. Az Egészségügyi Világszervezet közleményében azt írta: eddig négyezeregyszázan haltak meg az újinfluenzában. Mexikóban, ahonnan tavasszal indult a járvány, újabb tömeges megbetegedéseket jelentettek, vagyis valószínű, hogy kialakul egy második járványhullám.

Forrás: Observer

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...