Klinikum

Meghalt a második magyar H1N1-beteg

2011. AUGUSZTUS 15.

Újabb haláleset történt Magyarországon a H1N1-influenza miatt - közölte csütörtökön az ÁNTSZ. Az áldozat egy Dél-Dunántúlon élő fiatalember, aki egészséges volt, nem volt kórelőzménye, nem tartozott rizikócsoportba. A boncolás során beigazolódott, hogy a megbetegedést a H1N1-vírus okozta. A járványügyi kivizsgálás folyamatban van - írta az ÁNTSZ közleményében.

Egyelőre sem az ÁNTSZ, sem az Egészségügyi Minisztérium nem árult el részleteket, mindössze annyit közöltek: az esetről a fél 2-kor kezdődő kormányszóvivői tájékoztatón fog beszámolni Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Meghalt már egy magyar a H1N1 miatt

A fiatalember a H1N1-influenza második magyar áldozata. Az első áldozat halálát július 22-én jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos, a 41 éves magyar férfi pár nappal korábban halt meg, szintén a H1N1-vírus miatt. A férfi az utcán lett rosszul, szív- és tüdőbetegségben szenvedett, és csak később, a boncolás során vették észre, hogy fertőzött volt.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan a H1N1-influenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már számos országban regisztráltak megbetegedéseket. Legrohamosabban az amerikai betegek száma nőtt.

A WHO június 11-én világjárványnak minősítette a H1N1-influenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos. A WHO legfrissebb, szeptember 18-ai adatai szerint világszerte eddig "több mint 296 471" ember betegedett meg a H1N1-influenzában, és a halálos áldozatok száma "legalább 3486".

Jövő héten kezdődik az oltás

Bár a tiszti főorvos ígérete szerint a jövő hét elején már oltani kezdik a lakosságot a magyar H1N1-vakcinával, bár az oltóanyagnak egyelőre nincs forgalomba hozatali engedélye, és a gyártótól független hatóság - az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - nem is ellenőrizte a hatékonyságát. A vakcinát csak akkor lehet forgalomba hozni, ha az OGYI mindent rendben talál, a hatóság vizsgálatának pedig legkorábban jövő hétre lehet eredménye. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az OGYI mégsem talál mindent rendben, az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: "az egy másik történet".

A minisztérium szerint a tárca 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést az Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2 millió adagot rendelt meg az engedéllyel egyelőre nem rendelkező szerből. Az Omninvest szóvivője szerint titkos információ, hogy mennyiért veszi az állam az oltóanyagot, de szerinte az körülbelül a hagyományos influenza elleni oltóanyag árával egyezik meg. Eszerint az állam által fizetett 4 millió adag nagyságrendileg 4 milliárd forintba kerül.

Forrás: ÁNTSZ, FT

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.