Klinikum

Meghalt a második magyar H1N1-beteg

2011. AUGUSZTUS 15.

Újabb haláleset történt Magyarországon a H1N1-influenza miatt - közölte csütörtökön az ÁNTSZ. Az áldozat egy Dél-Dunántúlon élő fiatalember, aki egészséges volt, nem volt kórelőzménye, nem tartozott rizikócsoportba. A boncolás során beigazolódott, hogy a megbetegedést a H1N1-vírus okozta. A járványügyi kivizsgálás folyamatban van - írta az ÁNTSZ közleményében.

Egyelőre sem az ÁNTSZ, sem az Egészségügyi Minisztérium nem árult el részleteket, mindössze annyit közöltek: az esetről a fél 2-kor kezdődő kormányszóvivői tájékoztatón fog beszámolni Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Meghalt már egy magyar a H1N1 miatt

A fiatalember a H1N1-influenza második magyar áldozata. Az első áldozat halálát július 22-én jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos, a 41 éves magyar férfi pár nappal korábban halt meg, szintén a H1N1-vírus miatt. A férfi az utcán lett rosszul, szív- és tüdőbetegségben szenvedett, és csak később, a boncolás során vették észre, hogy fertőzött volt.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan a H1N1-influenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már számos országban regisztráltak megbetegedéseket. Legrohamosabban az amerikai betegek száma nőtt.

A WHO június 11-én világjárványnak minősítette a H1N1-influenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos. A WHO legfrissebb, szeptember 18-ai adatai szerint világszerte eddig "több mint 296 471" ember betegedett meg a H1N1-influenzában, és a halálos áldozatok száma "legalább 3486".

Jövő héten kezdődik az oltás

Bár a tiszti főorvos ígérete szerint a jövő hét elején már oltani kezdik a lakosságot a magyar H1N1-vakcinával, bár az oltóanyagnak egyelőre nincs forgalomba hozatali engedélye, és a gyártótól független hatóság - az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) - nem is ellenőrizte a hatékonyságát. A vakcinát csak akkor lehet forgalomba hozni, ha az OGYI mindent rendben talál, a hatóság vizsgálatának pedig legkorábban jövő hétre lehet eredménye. Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az OGYI mégsem talál mindent rendben, az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: "az egy másik történet".

A minisztérium szerint a tárca 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést az Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2 millió adagot rendelt meg az engedéllyel egyelőre nem rendelkező szerből. Az Omninvest szóvivője szerint titkos információ, hogy mennyiért veszi az állam az oltóanyagot, de szerinte az körülbelül a hagyományos influenza elleni oltóanyag árával egyezik meg. Eszerint az állam által fizetett 4 millió adag nagyságrendileg 4 milliárd forintba kerül.

Forrás: ÁNTSZ, FT

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.