Klinikum

Kedves Kolléganők és Kollégák!

2013. SZEPTEMBER 13.

Tisztelettel köszöntök Mindenkit újabb Hírlevelünk alkalmából és szeretném felhívni figyelmeteket néhány gyermekreumatológiai érdekességre és eseményre.

A szakmai hírek a biológiai terápiák immunogenitásáról, újabb gyermekkori indikációkkal kapcsolatos észrevételekről szólnak. Jelenlegi hírlevelünkben Dr. Kiss Emese Virág a biológiai terápiák immunogenitásának klinikai jelentőségéről számol be, a tumor nekrózis faktor alfa gátlók kapcsán, illetve Dr.Constantin Tamás a Clipper Study margójára címmel fejti ki megjegyzéseit.

Örömmel tesszük közé, az ORFI -ban Semmelweis Ignác emlékére elhangzott ez évi Ünnepi Köszöntőt. Olvassátok figyelemmel üzenetét, a szakmai fejlődés fontosságát, a humanista magatartást, az önzetlen segítségnyújtás és felelősségtudat fontosságát.

Őszinte tisztelettel gratulálunk Poór Gyula Professzor Úrnak és Balogh Zsolt Főorvos Úrnak a Bozsóky Sándor életműdíjhoz. A díjátadást és a díjazottak előadásait a Magyar Reumatológusok Egyesületének Vándorgyűlésén (2013.szeptember 26-29., Debrecen) szeptember 27 -én, pénteken 14-15 óra között valószínű nagy érdeklődés övezi majd.

Szeretnénk felhívni a figyelmet a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológiai Szekciója 2013. október 18-án tartandó Tudományos Ülésére, mely technikai okok miatt, Budapesten az ORFI -ban kerül megrendezésre. A rendezvény Védnöke Prof. Dr. Nagy Kálmán Országgyűlési képviselő. Célunk az érdekes és aktuális gyermekreumatológiai témák megbeszélése illetve gyermekortopédiai, ortopédsebészi újdonságok, ritka csontbetegségek megismertetése. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött, az orbanilon@freemail.hu illetve orban.ilona@orfi.hu e-mail címeken, 20/9311546 telefonszámon, várom a jelentkezéseket, bár az üléselnökök személye egyeztetés alatt áll, a Programtervezetet mellékeljük.


Szeretettel várjuk az érdeklődőket, jelentkezési határidő 2013. október 15.


Kellemes olvasást, jó készülődést kívánok sok szeretettel,


Dr.Orbán Ilonka
Főszerkesztő
2013.09.23

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Klinikum

A biológiai terápiák immunogenitásának klinikai jelentősége a tumornekrózis-faktor-alfa-gátlók kapcsán

A biológiai terápiák új korszakot nyitottak a reumatológiában. Átütő lehetőséget és sikert jelentenek számos gyulladásos reumás betegségben mint a rheumatoid arthritis, spondylarthritisek, juvenilis idiopathiás arthritis, arhritis psoriatica – kezelésében csakúgy, mint más immun patogenezisű kórképben.

Klinikum

Beszámoló a Magyar Reumatológusok Egyesülete, Gyermekreumatológiai Szekciójának XXI. Tudományos Üléséről

A Magyar Reumatológusok Egyesületének(MRE),Gyermekreumatológiai Szekciója 2013.október 18-án tartotta XXIV. Tudományos Ülését, Budapesten, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) Közösségi Központjában. A rendezvény fő témája érdekes és tanulságos volt, a gyermekreumatológia területét érintő differenciáldiagnosztikai problémákat, terápiás újdonságokat érintette.

Klinikum

Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

A jelenlegi terápiás protokollok már lehetővé teszik a klinikailag inaktív betegség elérését betegek nagy részében, a jó állapot fenntartásához azonban a betegek gyakran hosszú ideig kapnak egy vagy akár többféle gyógyszeres kezelést és egyre többen éveken át biológiai terápiát.

Klinikum

Hasonlóságok és különbségek felnőtt és gyermekkori psoriasisban és arthritis psoriaticaban

A felnőttkori AP-t a szeronegatív spondarthritisek családjába, a gyermekkori-t a juvenilis idiopathiás arthritisek (JIA) közé soroljuk.