Klinikum

Kedves Kolléganők és Kollégák!

2013. SZEPTEMBER 13.

Tisztelettel köszöntök Mindenkit újabb Hírlevelünk alkalmából és szeretném felhívni figyelmeteket néhány gyermekreumatológiai érdekességre és eseményre.

A szakmai hírek a biológiai terápiák immunogenitásáról, újabb gyermekkori indikációkkal kapcsolatos észrevételekről szólnak. Jelenlegi hírlevelünkben Dr. Kiss Emese Virág a biológiai terápiák immunogenitásának klinikai jelentőségéről számol be, a tumor nekrózis faktor alfa gátlók kapcsán, illetve Dr.Constantin Tamás a Clipper Study margójára címmel fejti ki megjegyzéseit.

Örömmel tesszük közé, az ORFI -ban Semmelweis Ignác emlékére elhangzott ez évi Ünnepi Köszöntőt. Olvassátok figyelemmel üzenetét, a szakmai fejlődés fontosságát, a humanista magatartást, az önzetlen segítségnyújtás és felelősségtudat fontosságát.

Őszinte tisztelettel gratulálunk Poór Gyula Professzor Úrnak és Balogh Zsolt Főorvos Úrnak a Bozsóky Sándor életműdíjhoz. A díjátadást és a díjazottak előadásait a Magyar Reumatológusok Egyesületének Vándorgyűlésén (2013.szeptember 26-29., Debrecen) szeptember 27 -én, pénteken 14-15 óra között valószínű nagy érdeklődés övezi majd.

Szeretnénk felhívni a figyelmet a Magyar Reumatológusok Egyesületének Gyermekreumatológiai Szekciója 2013. október 18-án tartandó Tudományos Ülésére, mely technikai okok miatt, Budapesten az ORFI -ban kerül megrendezésre. A rendezvény Védnöke Prof. Dr. Nagy Kálmán Országgyűlési képviselő. Célunk az érdekes és aktuális gyermekreumatológiai témák megbeszélése illetve gyermekortopédiai, ortopédsebészi újdonságok, ritka csontbetegségek megismertetése. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött, az orbanilon@freemail.hu illetve orban.ilona@orfi.hu e-mail címeken, 20/9311546 telefonszámon, várom a jelentkezéseket, bár az üléselnökök személye egyeztetés alatt áll, a Programtervezetet mellékeljük.


Szeretettel várjuk az érdeklődőket, jelentkezési határidő 2013. október 15.


Kellemes olvasást, jó készülődést kívánok sok szeretettel,


Dr.Orbán Ilonka
Főszerkesztő
2013.09.23

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Klinikum

A biológiai terápiák immunogenitásának klinikai jelentősége a tumornekrózis-faktor-alfa-gátlók kapcsán

A biológiai terápiák új korszakot nyitottak a reumatológiában. Átütő lehetőséget és sikert jelentenek számos gyulladásos reumás betegségben mint a rheumatoid arthritis, spondylarthritisek, juvenilis idiopathiás arthritis, arhritis psoriatica – kezelésében csakúgy, mint más immun patogenezisű kórképben.

Klinikum

Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

A jelenlegi terápiás protokollok már lehetővé teszik a klinikailag inaktív betegség elérését betegek nagy részében, a jó állapot fenntartásához azonban a betegek gyakran hosszú ideig kapnak egy vagy akár többféle gyógyszeres kezelést és egyre többen éveken át biológiai terápiát.

Klinikum

Új eredmények a gyermekkori reumatológiai és immunhiányos állapotok területén

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye IMMUNOLÓGIAI ÉS REUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK GYERMEKKORBAN Tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21

Klinikum

Beszámoló a Magyar Reumatológusok Egyesülete, Gyermekreumatológiai Szekciójának XXI. Tudományos Üléséről

A Magyar Reumatológusok Egyesületének(MRE),Gyermekreumatológiai Szekciója 2013.október 18-án tartotta XXIV. Tudományos Ülését, Budapesten, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) Közösségi Központjában. A rendezvény fő témája érdekes és tanulságos volt, a gyermekreumatológia területét érintő differenciáldiagnosztikai problémákat, terápiás újdonságokat érintette.