Klinikum

Kedves Kollégák!

2014. OKTÓBER 19.

Kedves Kollégák!

Túl egy pár őszi, számunkra fontos szakmai kongresszuson, ebben a Hírlevélben elsősorban gratulálni szeretnék.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete ( MRE) vezetősége, az MRE Vándorgyűlés 2014. szeptember 24-26 között Pécset tartott ülése alkalmából Petros Petrou Ifjúsági Díjjal jutalmazta Dr.Constantin Tamás kollégánkat, a SE.II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáról. A díjhoz, eddigi munkájához sok szeretettel gratulálunk és további sikereket kívánunk, jó egészségben.

A szakmai rovatban egyik legújabb autoinflammatorikus kórképről (SAVI (Sting-associated vasculopathy with onset in infancy) olvashatnak. Dérfalvi Beátának (SE. II.Sz.Gyermekklinika) lehetősége volt Kanadában, az egyik érintett beteg ellátásába bekapcsolódni és megtapasztalni, hogy a hét éven át tartó fáradhatatlan diagnosztikai nyomozás, hogyan vezetett a genetikai anomália és az immunszabályozási zavar felismeréséhez. A cikkreferálás és az eredeti közlemény egyaránt, a kitartó kutató munka eredményével járó sikerélményt példázza. Örömmel gratulálunk és további érdekes és értékes eredményeket kívánunk!

Az MRE Vándorgyűlés 2014 szeptember 24-26, Pécsi ülésszakán, a szakdolgozói fórumon elhangzott Mozgásszervi fájdalom jelentősége az ambuláns gyermekreumatológiai vizsgálat során, Szabó Brigitta nővér (ORFI, Országos Gyermekreumatológiai Központ, Ambulancia), az egyik legjobb előadás díjjal jutalmazott prezentáció volt. Többéves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember, értékes tanácsokat adott a gyermekreumatológiai szakrendelésre történő betegelőjegyzési elvekről, melyek hozzájárulnak a szakmailag megfelelő időpont egyeztetéséhez, hogy a beteg gyermek mielőbb a kívánt ellátásban részesülhessen. Munkájához és a díjhoz őszintén gratulálunk!


Megköszönve, az MRE Szekciók egységes Alapító Nyilatkozatának kialakítását, a Gyermekreumatológiai Szekció Alapító Nyilatkozatával kapcsolatban néhány apró módosítást kértünk. A törlendő részeket piros áthúzás, a cserélendő szövegrészeket kék áthúzás jelzi, amelyek mellett a javasolt új szöveg a beszúrással jelölt fülre mutatva olvasható, kattintva megjeleníthető. (Valószínűleg Ipad-en a változások nem követhetőek, csak PC-n.)


Az ez évi Tudományos Ülésünk színhelye Debrecen, időpont 2014 november 21. A program még alakulóban. Kellemes, hasznos és szép napot tölthetünk majd ott. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.


Jövő év tavaszára csapatépítő, kihelyezett tudományos ülést tervezünk Erdélybe. Szeretnénk megismerkedni az ottani kollégákkal. Főszervező Dr. Orbán Ilonka. Jelentkezéseket, ötleteket az orbanilon@freemail.hu címre várjuk, a következő Gyermekreumatológiai Hírlevélben pontosabb adatokkal is szolgálunk.


További együttműködésetekre számítva, barátsággal


Dr. Orbán Ilonka, Főszerkesztő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Szakdolgozói feladatok a JIA-s beteg biológiai kezelésekor az ORFI Gyermek ambulanciáján

SZABÓ Brigitta

Az orvos-beteg-nővér, hármas egységet alkot a cél érdekében, melyben a nővérnek kiemelkedő szerepe van. A cél, hogy a beteg gyermekekből minél egészségesebb felnőtt váljék, és minél kisebb legyen a gyermek betegségtudata.

Klinikum

Karácsonyvárás

A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21