Klinikum

Kedves Kollégák!

2014. AUGUSZTUS 05.

Sok szeretettel köszöntelek Benneteket! Remélem sikerül a nyár folyamán is néhány gyermekreumatológiai információt megosztani Veletek.

Kiemelkedő fontosságúnak tartom és nagy tisztelettel gratulálunk Dr. Kiss Emese Virág Magyar Tudományos Akadémia doktorrá való avatásához. Munkájához jó egészséget, sok sikert kívánunk és ahogy Prof. Dr. Petrányi Győző akadémikus kívánta, további kutatások irányításának lehetőségét. 2014.jun. 24 -én elhangzott akadémiai nagydoktori thesis címe: Klinikai és kísérletes megfigyelések szisztémás lupus erythematosusban. Megállapításait hírlevelünkben összefoglalva olvashatjátok.

A szakmai rovatban, főleg a biológiai terápiákat felíró orvosok részére Nagy Eszter és munkatársainak érdekes összefoglalója olvasható a Quantiferon teszt alkalmazásával kapcsolatos saját tapasztalataikról.

Nagyon fontos állomásához érkezett szekciónk azáltal, hogy a Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) vezetősége, a szekciók alapító okiratainak harmonizálása érdekében, az Alapító nyilatkozatunk módosítását tervezi. Az MRE évi Vándorgyűlése, közgyűlése 2014 szeptember 24-26 között lesz Pécsett, emiatt szükséges, hogy ezt megelőzően a szekciónk elfogadja a módosítást. Legjobb megoldásnak a Dr. Constantin Tamás által szervezett zalakarosi gyermekreumatológiai napok ígérkeznek (2014.szeptember 5-6), ahol rendkívüli közgyűlésen megbeszélhetjük a módosításokat. A régi és új nyilatkozat, jelentkezési lehetőség, MRE Gyermekreumatológiai Szekció Közgyűlésének hivatalos éves ülésének meghívója, időpontja (második meghirdetés) a szakmapolitikai rovatban olvasható.

A kongresszusok linken a Paediatric Rheumatology European Society (PRES), 21. Európai Gyermekreumatológiai kongresszusra (2014 szeptember17 -21 Belgrád, Szerbia) hívnám fel figyelmeteket, és különösen ez évi, MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülésre. A Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére a rendezvényt, Primer immundefektusok és gyermekreumatológiai kórképek címmel, 2014. november 21-én, DAB Székházban, Debrecenben tartjuk.

Dr. Orbán Ilonka
2014. augusztus 5.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Szakdolgozói feladatok a JIA-s beteg biológiai kezelésekor az ORFI Gyermek ambulanciáján

SZABÓ Brigitta

Az orvos-beteg-nővér, hármas egységet alkot a cél érdekében, melyben a nővérnek kiemelkedő szerepe van. A cél, hogy a beteg gyermekekből minél egészségesebb felnőtt váljék, és minél kisebb legyen a gyermek betegségtudata.

Klinikum

Karácsonyvárás

A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21