Klinikum

Kedves Kollégák!

ORBÁN Ilonka

2014. ÁPRILIS 11.

Hírlevelünkben, ebben az évben még kevés bennünket érintő hírrel szolgálhatunk, de lényegesek és ezért figyelemre méltóak.

A szakmai rovatban, Nagy Eszter az ORFI Központi Laboratórium, Immunológiai Részlegéről beszámol az European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusáról (Lisszabon, 2014 február 20-22), mely több éve az egyik legszínvonalasabb európai kongresszus a reumatológia területén, mely elsősorban az alapkutatásban, és részben az alkalmazott klinikai kutatásban elért legújabb eredmények bemutatására ad lehetőséget minden évben. A következő kongresszus helyszíne Budapest lesz, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán és Dr. Nagy György szervezésével.

Nagyon fontos számunkra, hogy a Magyar Reumatológusok Egyesülete harmonizálta a különböző szekciók , így a Gyermekreumatológiai Szekció Alapító Nyilatkozatát is.

A vezetőség tervei szerint az MRE Vándorgyülésén, Pécs, 2014 szeptember 24-26, kerülne elfogadásra. Szekció Ülésünk 2014 november 21 -én lesz Debrecenben. Az Új Alapító Nyilatkozatot jelen hírlevélben ismertetem. Ha valaki akar változtatni a kész szövegen, akkor az MRE vezetőségéből Prof. Dr. Géher Pál ill. Dr. Bálint Péterrel szíveskedjen konzultálni, természetesen a Gyermekreumatológiai Szekció elnöksége mellett. Arra kérünk határozott választ, hogy megfelel-e a tagságnak? Amennyiben ellenvetés nem érkezik megfelelőnek értékeljük, a közgyülés időpontját későbbiekben közöljük.

Örömmel hirdetem A Magyar Tudomány Ünnepén megrendezésre kerülő Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai kórképek ez évi szekció ülésünk témáját. Az MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülése 2014 november 21 -én Debrecenben a DAB Székházban kerül megrendezésre. A szervezők, a felkért előadók idén a gyermek és felnőttkor közötti átmenet gyakorlati kérdéseire is választ adhatnak.Poszter elfogadására van lehetőség. A főszervezők: Prof.Dr.Maródi László és Prof.Dr.Szekanecz Zoltán minden érdeklődőt szeretettel várnak, a Program a Kongresszusoknál olvasható.

Kellemes Ünnepeket, jó olvasást kívánok,
üdvözlettel,

Dr. Orbán Ilonka

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21

Klinikum

Kedves Kollégák!

ORBÁN Ilonka

Hosszabb szünet után szeretnék néhány újdonságot ismételten megosztani Veletek.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Köszöntő

Elérkeztünk Gyermekreumatológiai Hírlevelünk ez évi befejező számához. Mint korábban jelenleg is szakmai érdekességek mellett a közös felelősséget, gondolkodást tolmácsoljuk.