Klinikum

Kedves Kollégák!

ORBÁN Ilonka

2014. ÁPRILIS 11.

Hírlevelünkben, ebben az évben még kevés bennünket érintő hírrel szolgálhatunk, de lényegesek és ezért figyelemre méltóak.

A szakmai rovatban, Nagy Eszter az ORFI Központi Laboratórium, Immunológiai Részlegéről beszámol az European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusáról (Lisszabon, 2014 február 20-22), mely több éve az egyik legszínvonalasabb európai kongresszus a reumatológia területén, mely elsősorban az alapkutatásban, és részben az alkalmazott klinikai kutatásban elért legújabb eredmények bemutatására ad lehetőséget minden évben. A következő kongresszus helyszíne Budapest lesz, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán és Dr. Nagy György szervezésével.

Nagyon fontos számunkra, hogy a Magyar Reumatológusok Egyesülete harmonizálta a különböző szekciók , így a Gyermekreumatológiai Szekció Alapító Nyilatkozatát is.

A vezetőség tervei szerint az MRE Vándorgyülésén, Pécs, 2014 szeptember 24-26, kerülne elfogadásra. Szekció Ülésünk 2014 november 21 -én lesz Debrecenben. Az Új Alapító Nyilatkozatot jelen hírlevélben ismertetem. Ha valaki akar változtatni a kész szövegen, akkor az MRE vezetőségéből Prof. Dr. Géher Pál ill. Dr. Bálint Péterrel szíveskedjen konzultálni, természetesen a Gyermekreumatológiai Szekció elnöksége mellett. Arra kérünk határozott választ, hogy megfelel-e a tagságnak? Amennyiben ellenvetés nem érkezik megfelelőnek értékeljük, a közgyülés időpontját későbbiekben közöljük.

Örömmel hirdetem A Magyar Tudomány Ünnepén megrendezésre kerülő Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai kórképek ez évi szekció ülésünk témáját. Az MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülése 2014 november 21 -én Debrecenben a DAB Székházban kerül megrendezésre. A szervezők, a felkért előadók idén a gyermek és felnőttkor közötti átmenet gyakorlati kérdéseire is választ adhatnak.Poszter elfogadására van lehetőség. A főszervezők: Prof.Dr.Maródi László és Prof.Dr.Szekanecz Zoltán minden érdeklődőt szeretettel várnak, a Program a Kongresszusoknál olvasható.

Kellemes Ünnepeket, jó olvasást kívánok,
üdvözlettel,

Dr. Orbán Ilonka

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Szakdolgozói feladatok a JIA-s beteg biológiai kezelésekor az ORFI Gyermek ambulanciáján

SZABÓ Brigitta

Az orvos-beteg-nővér, hármas egységet alkot a cél érdekében, melyben a nővérnek kiemelkedő szerepe van. A cél, hogy a beteg gyermekekből minél egészségesebb felnőtt váljék, és minél kisebb legyen a gyermek betegségtudata.

Klinikum

European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa

A kongresszus ma már hagyományosnak mondható programja a tudományági munkacsoportülések, melyen az adott szakterületen dolgozó kollégák a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg. Az ülések ugyanakkor a külföldi laboratóriumokkal való közvetlen kapcsolattartásra is lehetőséget nyújtanak. Idén is négy munkacsoportülés zajlott párhuzamosan: Autoantitestek, Gén- és sejtterápia, Állatmodellek és Synovitis témákban

Klinikum

Karácsonyvárás

A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.