Klinikum

Karácsonyvárás

2013. DECEMBER 21.

A Magyar Reumatológusok Egyesületének elnökeként szívből köszöntöm a hírlevél kedves olvasóit. Karácsonyra, évzárásra várva sokan áttekintik a mögöttük álló esztendőt és egyúttal terveket fogalmaznak meg a jövőre nézve. A hazában zajló politikai, gazdasági események nyilvánvalóan senkit sem hagynak érintetlenül, de vallom, hogy nekünk napsütésben és esőben, fényben és szürkeségben tennünk kell dolgunkat. 2013 ismét sikeresnek nevezhető év volt a reumatológia, és ezen belül a gyermekreumatológia területén. A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.

Az év végén továbbra is elmondhatjuk, hogy egyetlen olyan betegségfelismerési (diagnosztikus) eszköz, gyógyszer vagy más kezelési eljárás sem létezik, amihez a betegek Magyarországon ne juthatnának hozzá. Továbbra is finanszírozottak a képalkotók, a laboratóriumi vizsgálatok és a biológiai terápia is. Sőt, épp a gyermekkori arthritis területén jelentek meg új biológiai terápiás gyógyszerek és javallatok. Az ellátó hálózat, melynek részét képezik a gyermekreumatológiai központok is, elfogadható várakozással és kiváló szakmai színvonalon működnek. Egyelőre nincs korlátozás a betegutakban sem, tehát mindenki megtalálhatja a számára megfelelő helyet és orvost, amennyiben ennek szükségét látja. Senkinek nem kell külföldön kezeltetnie magát, legalábbis szakmai okokból biztosan nem. Az Egyesület mindent megtesz a színvonalas hazai kutatásért, a továbbképzésért. Ezért kutatási pályázatokkal ösztönzi, hogy a betegségeket jobban megismerjük, és országos reumatológiai és gyermek-reumatológiai kongresszusok garmadával segíti az orvosszakmai tudás szinten maradását. De ugyanilyen fontosak a betegszervezetek, egyesületek és klubok is, ahol aktív munka folyik. A kezelőorvos mellett a betegtársaktól, szülőtársaktól tanulhatnak igazán sokat, hogy minél sikeresebben küzdjenek meg a sajnálatos kórállapottal.

Mit hozhat az eljövendő esztendő? Minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt a színvonalat megtartsuk, optimális esetben tovább növeljük. Új ismeretekre vadászunk a gyermekkori ízületi betegségek területén is. Várhatóan további kezelési módszerek is bevezetésre kerülhetnek. De mindenképpen fontos a jelenleg viszonylag kisméretű gyermekreumatológus kör bővítése, melyet további szakorvosok képzésével igyekszünk elérni. Fontos, hogy legalább az egyetemi centrumokban és a nagyobb kórházi osztályokon legyen szakember, akihez a betegek fordulni tudjanak, és ne kelljen sok esetben több száz kilométert utazni egy vizit vagy kezelés kedvéért.

Törekvéseink eléréséhez továbbra is reméljük az Önök támogatását. Ennek reményében kívánok Áldott Karácsonyt és sikerekkel, optimizmussal teli, Békés, Boldog Új Esztendőt Mindnyájuknak!

Prof. Dr. Szekanecz Zoltán
a Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöke

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Szakdolgozói feladatok a JIA-s beteg biológiai kezelésekor az ORFI Gyermek ambulanciáján

SZABÓ Brigitta

Az orvos-beteg-nővér, hármas egységet alkot a cél érdekében, melyben a nővérnek kiemelkedő szerepe van. A cél, hogy a beteg gyermekekből minél egészségesebb felnőtt váljék, és minél kisebb legyen a gyermek betegségtudata.

Klinikum

European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa

A kongresszus ma már hagyományosnak mondható programja a tudományági munkacsoportülések, melyen az adott szakterületen dolgozó kollégák a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg. Az ülések ugyanakkor a külföldi laboratóriumokkal való közvetlen kapcsolattartásra is lehetőséget nyújtanak. Idén is négy munkacsoportülés zajlott párhuzamosan: Autoantitestek, Gén- és sejtterápia, Állatmodellek és Synovitis témákban

Klinikum

Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt.