Klinikum

H1N1: védekezés szájmaszkkal?

2011. AUGUSZTUS 15.

A hazai illetékesek is megtesznek mindent, hogy a lakosságot megfelelően felkészítsék az új vírusra. Mindeközben újabb iskolai megbetegedésekről szerzett tudomást az ÁNTSZ.
"A fertőzés csökkentése érdekében a beteg használjon maszkot, és tegyék ezt családtagjai is. A maszk szerepe - miként a sebészorvosé a műtőben - nem az, hogy megvédje a viselőjét, hanem hogy ő ne fertőzhessen meg másokat" - hangsúlyozta már a vírus megjelenésekor Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának vezetője.

Hasonló véleményen vannak az egyesült államokbeli egészségügyi szakemberek is, akik a napokban kongatták meg a vészharangot, miszerint az egészségügyi dolgozóknak - főleg azoknak, akik a H1N1-fertőzöttekkel vannak napi kapcsolatban - nagyobb védelmet kell nyújtani az új influenzával szemben. S erre nem elég a jelenleg használatos sebészi maszk, illetve a különféle higiéniai óvintézkedések - számolt be róla a CNN internetes portálja.

A sebészeti maszkokkal amúgy az a gond - mint jelezte a betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) -, hogy az influenza vírusa kisebb méretű, mint amilyen méretig a maszk képes szűrni. Így a hordozó közegtől függően a kórokozók átjuthatnak rajta, igaz, nem olyan mennyiségben, mint maszk nélkül. A semminél tehát jobb, ráadásul pár száz forintért beszerezhető.

De szerencsére van ennél jobb megoldás, az N9 légzésvédő maszk, amely 95 %-os biztonsággal szűri ki a vírust, mintegy "légmentes zárként funkcionál a száj és az orr előtt." A CNN cikke szerint a tudósok egyelőre nem tudják, milyen mértékben terjed a fetőzés a levegőben, a fizikai éritkezések során, illetve a szennyezett felületek érintésével. Így a kórházi dolgozók számára ez adhatja a legnagyobb védettséget - legalábbis a védőoltás megérkezéséig -, s a tengerentúlon azt fontolgatják, hogy használatát kötelezővé teszik. Egyetlen hátránya, hogy drágább és kevésbé kényelmes, mint a sebészeti maszk. Hézagmentesen kell az arcra illeszteni, hogy hatékony legyen.

Nem árt azonban több stratégiát alkalmazni a fertőzéssel szemben. Gyakran kell például kezet mosni, meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kezünkről a kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Ne érintsük meg a szemünket, orrunkat vagy szájunkat piszkos kézzel. Továbbá ajánlott a szociális távolságtartás is, mint például az ölelkezés, puszilkodás mellőzése. A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy semmiképpen ne szedjünk antibiotikumot, vagy antivirális gyógyszert az orvos utasítása nélkül.

Itthon szeptember utolsó napjaira meglesz a vakcina forgalomba hozatali engedélye, október első heteiben pedig elkezdődhet a tömeges oltás. Addig kell kibírnunk.

Forrás: CDC, WHO, CNN

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

Pandémia vagy áljárvány?

Tovább tart a vita az Európai Tanácsban a H1N1-influenzajárvány és a WHO esetleges gyógyszercégek általi befolyásolásáról.