Klinikum

H1N1-influenza – elegendő a kézmosás?

2011. AUGUSZTUS 15.

Az influenzavírusok, mint a sertésinfluenza kórokozói, a testbe a légutak, a száj vagy a szem nyálkahártyáján keresztül hatolnak be. Oda vagy levegőn keresztül kerülnek cseppecskékben, vagy fertőzött felületekkel való érintkezés révén. „Ha valaki influenzával fertőzött, orrváladéka milliliterenként 10 millió vírust tartalmaz” – mondja a Frankfurt am Main-i egyetem professzora. „Ha kezét nyújtja egy ismerősnek, annak az üdvözlés után ugyancsak egymillió vírus lesz a kezén.”

Ha ez az ember a fertőzött kezével megérinti a szem vagy a száj nyálkahártyáját, megfertőzi saját magát. A 20 másodperces szappannal való kézmosás, amint azt több szakmai társaság ajánlja, a vírusok számát jelentősen csökkenti. „Így egymillió helyett csak körülbelül 100 vírus marad a kézen” – mondja a professzor. „Ez már nem elég ahhoz, hogy infekciót okozzon.”

A kézmosásnál hatékonyabb a fertőtlenítés. Ez a vírusok számát 99,99 %-kal csökkenti. A vírusok semlegesítésére azonban nem minden termék alkalmas. A Robert Koch közegészségügyi intézet közölte a vizsgált és elismert fertőtlenítőszerek jegyzékét. A vizsgálat során csak hét termék bizonyult hatásosnak. Valamennyinek 1-2 percig kell hatnia, hogy vírusölő legyen.

A dezinficiálás azonban zsírtalanítja a bőrt, ezért tartósan károsítja a felületét – mondja a professzor. Ezért a fertőtlenítést csak akkor kell végezni, ha feltétlenül szükséges, például influenzás betegekkel való bőrkontaktus után. Gyógyszertári dolgozók számára elegendő a normál kézmosás – tanácsolja a szakértő.

A vevőkkel való kézfogást kerülni kell. Ha a H1N1 vírus patogénebbé válik mint most, és súlyosabb lefolyásokhoz vezet, meg lehet gondolni, hogy a gyógyszertári személyzetet szájmaszkkal lássák el. Mert nagyobb a kockázata, hogy rájuk köhögnek és exspirációs cseppecskékkel fertőződnek, mintha bőrkontaktussal fertőződnének.

Higiéniai tippek

Fontos a rendszeres, alapos kézmosás, különösen ételek elkészítése előtt, étkezés előtt, WC használat után, ha valaki az irodába vagy hazamegy. A kezeket folyó víz alá kell tartani, ezt követően 20-30 másodpercig az ujjak között is dörzsölni. Azután a kezet gondosan le kell öblíteni és megszárítani. A kezet lehetőleg távol kell tartani az arctól, hogy elkerüljük a szájjal, orral vagy szemmel való érintkezést.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.