Klinikum

H1N1-influenza – elegendő a kézmosás?

2011. AUGUSZTUS 15.

Az influenzavírusok, mint a sertésinfluenza kórokozói, a testbe a légutak, a száj vagy a szem nyálkahártyáján keresztül hatolnak be. Oda vagy levegőn keresztül kerülnek cseppecskékben, vagy fertőzött felületekkel való érintkezés révén. „Ha valaki influenzával fertőzött, orrváladéka milliliterenként 10 millió vírust tartalmaz” – mondja a Frankfurt am Main-i egyetem professzora. „Ha kezét nyújtja egy ismerősnek, annak az üdvözlés után ugyancsak egymillió vírus lesz a kezén.”

Ha ez az ember a fertőzött kezével megérinti a szem vagy a száj nyálkahártyáját, megfertőzi saját magát. A 20 másodperces szappannal való kézmosás, amint azt több szakmai társaság ajánlja, a vírusok számát jelentősen csökkenti. „Így egymillió helyett csak körülbelül 100 vírus marad a kézen” – mondja a professzor. „Ez már nem elég ahhoz, hogy infekciót okozzon.”

A kézmosásnál hatékonyabb a fertőtlenítés. Ez a vírusok számát 99,99 %-kal csökkenti. A vírusok semlegesítésére azonban nem minden termék alkalmas. A Robert Koch közegészségügyi intézet közölte a vizsgált és elismert fertőtlenítőszerek jegyzékét. A vizsgálat során csak hét termék bizonyult hatásosnak. Valamennyinek 1-2 percig kell hatnia, hogy vírusölő legyen.

A dezinficiálás azonban zsírtalanítja a bőrt, ezért tartósan károsítja a felületét – mondja a professzor. Ezért a fertőtlenítést csak akkor kell végezni, ha feltétlenül szükséges, például influenzás betegekkel való bőrkontaktus után. Gyógyszertári dolgozók számára elegendő a normál kézmosás – tanácsolja a szakértő.

A vevőkkel való kézfogást kerülni kell. Ha a H1N1 vírus patogénebbé válik mint most, és súlyosabb lefolyásokhoz vezet, meg lehet gondolni, hogy a gyógyszertári személyzetet szájmaszkkal lássák el. Mert nagyobb a kockázata, hogy rájuk köhögnek és exspirációs cseppecskékkel fertőződnek, mintha bőrkontaktussal fertőződnének.

Higiéniai tippek

Fontos a rendszeres, alapos kézmosás, különösen ételek elkészítése előtt, étkezés előtt, WC használat után, ha valaki az irodába vagy hazamegy. A kezeket folyó víz alá kell tartani, ezt követően 20-30 másodpercig az ujjak között is dörzsölni. Azután a kezet gondosan le kell öblíteni és megszárítani. A kezet lehetőleg távol kell tartani az arctól, hogy elkerüljük a szájjal, orral vagy szemmel való érintkezést.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

Egészségpolitika

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

Alapjaiban kell átrendezni a háziorvosi ellátást, hogy a praxisok eleget tudjanak tenni előírt feladataiknak. Tűzoltás helyett a feladatuk: a tájékoztatás, a figyelmeztetés, a beutalás lenne, csakhogy a feltételeket nem kapják meg hozzá. Szakemberek sora dolgozott, dolgozik a helyzet rendezésén, érintettek egy csoportja most több megoldási javaslatról kezdett egyeztetéseket a tárcával.